Portaiden maalaus

Mainitsinkin tuossa jossain postauksessa ohimennen, että täällä ollaan oltu taas maalauspuuhissa ja tällä kertaa väriä sai pintaansa mäntyportaat. Asia, joka olisi pitänyt tehdä jo monta vuotta sitten, mutta aina vaan lykkäsimme sitä ”koska siinä on niin kova homma”. Myönnetään, olihan siinä tekemistä, mutta kummasti nuo hikoillut tunnit unohtaa kun katsoo lopputulosta ja ihanan valoisaa aulaa.

Oli kyllä mahtava tunne kun sai siivota koko talon, laittaa matot takaisin lattiaan ja nakata maalausvälineet menemää! Älkää siis välittäkö kuvissa näkyvästä ryttyisestä matosta (ollut viikon rutussa jossain nurkassa) tai epämääräisistä johtokasoista (vielä on vähän järjestelyä edessä). Ai niin ja ikkunatkin on pesemättä 😀 Meillä täällä hommaa kuitenkin piisaa vielä ja eteisen ikkunoiden välipuut odottavat maalausta ja väliovellekin pitäisi jotain tehdä (ja maalata myös tuo turvaportti). Nyt kuitenkin seuraavaksi ruvetaan valmistelemaan viikonlopun synttärijuhlia, oli ainakin motivaatiota tuossa maalailussa kun piti olla valmiit tuleville synttäreille 🙂

Tästä siis lähdettiin, lakatuista mäntyportaista, jotka olivat jo ajan saatossa tummentuneet. Ensin hioin portaat hiomakoneella ja osittain käsin ja se oli se kaikista inhottavin osuus. Meinasi välillä jo usko mennä ja itse maalaus tuntuikin lastenleikiltä tuohon hiomiseen verrattuna. Hiomisen jälkeen hyvä puhdistus ja sitten maalauspuuhiin. Ihan valkoisia rappusia en halunnut, koska niissä näkyy ihan jokainen roska ja ainakin meillä noihin portaisiin tuntuu kertyvän pölyä ja likaa eniten. Valitsin värikartasta valkoisesta seuraavan, hiukan harmaaseen taittavan sävyn G499.

Maaliksi valikoitui Betolux akva, koska evakkoon ei ollut mahdollista lähteä ja itse betoluxissa haju on aika kamala ja kuivumisaika pitkä. Luotin kuitenkin, että hyvillä pohjatöillä ja tarpeeksi monella maalikerroksella näistäkin tulisi hyvät, aika näyttää tietysti sitten miten tämä akva kestää käytössä. Maalasin ensi kaiteet, rappusten välit ja reunat kolmeen kertaan ja lopuksi itse askelmat. Askelmien maalaus oli nopeaa puuhaa ja tuo akva kuivuu tosi nopeasti, joten yhdessä päivässä ehti vetää useamman kerroksen. Askelmissa maalasin ensin jokatoisen rappusen, ja näin yläkertaan pääsi kulkemaan koko ajan.

Ja tämmöiset niistä sitten tuli! Ei varmaankaan ihan yhtä mahtavaa jälkeä kuin ammattilaisten tekemänä, mutta itse olen kyllä tyytyväinen lopputulokseen ja täytyy sanoa, että oli se kyllä kaiken sen vaivan arvoista.


 • Anskuli
  6.6.2013 at 07:52

  onpas iso ja hieno muutos, oli varmaan kova homma mut uskon et lopputulos palkitsi 🙂 Ihanan valoisaa nyt teillä!!

  • Sini
   8.6.2013 at 07:32

   Juu olihan siinä hommaa, mutta kyllä se kannatti!

 • Amalia
  6.6.2013 at 07:53

  Kylläpä niistä tuli hyvän näköiset. Teillä on muuenkin sisustus muuttunut viime aikoina – ihana koti teillä.

  • Sini
   8.6.2013 at 07:32

   Kiitos!

 • Pia - Jotain tekemistä
  6.6.2013 at 09:05

  Wau. Ero on ihan mieletön! Hyvältä näyttää, kyllä kannatti nähdä vaivaa..
  Asuttiin ennen kaksikerroksisessa rivarikolmiossa ja siellä oli männyn väriset portaat. Ja ne oli ihan kauheat ja koko ajan silmissä! Yäk.
  Tässä meidän nykyisessä omakotitalossa oli männyn värinen katto, se sai valkoisen maalipinnan ennen kuin muutettiin ja ero on ihan valtava!
  Vielä on kaikki sisäovet maalaamatta, toivottavasti saataisiin tänä kesänä tehtyä, mä en tykkää noista yhtään!!

  • Sini
   8.6.2013 at 07:33

   Joo tuo mänty on kyllä semmoinen, että se imee kaiken valon ja nuo portaat oli täälläkin se murheenkryyni, mutta onneksi on nyt maalatut.

 • Sonja / Karnevaalikausi
  6.6.2013 at 09:05

  Todella siistiä työtä ja mäntyportaiden maalaus on aina ihan mielettömän hieno muutos! Meillä oli sama urakka remontin yhteydessä. Tosin portaat on erimalliset, eli ei noin "kiinteät" ja ne otettiin irti maalauksen ajaksi. Meillä on sama maali eikä ole ainakaan reilussa parissa vuodessa miksikään mennyt. 🙂

  • Sini
   8.6.2013 at 07:33

   Kiva kuulla, että teillä on maali kestänyt. Ja olisikin ollut ihanaa jos noi olisi saanut irti!

 • Tarjas Snowland
  6.6.2013 at 09:10

  Upea lopputulos, kannatti nähdä vaivaa! Kenen valmistajan hirsitalo teillä muuten on, löytyykö täältä blogista postauksia itse talosta? Aivan ihanalta teidän kotona kyllä näyttää. Itsekin bloggailen hirsitalosta, joten ne ovat sydäntä lähellä :).

  • Sini
   8.6.2013 at 07:34

   Niin kannatti!Talo on Finnlamellin valmistama ja omine piirrustusten mukaan tehty, itse talosta ei taida olla mitään erillistä postausta täällä. Tällainen 1,5 kerroksinen talo kyseessä.

 • Anonyymi
  6.6.2013 at 09:19

  Hienot! Neillä sama homma edessä kesän aikana. Vihaan noita mäntyisiä portaita. Arveluttaa pölyn ja sotkun määrä eli luulen, että asutaan evakossa remppa-aika. Kiitos värivinkistä! Haluaisin ihan valkoiset kun meillä on tummat lattiat, mutta katsastan tuon sävyn.
  T: Nitta

  • Sini
   8.6.2013 at 07:35

   Tsemppiä urakkaan! Ehkä tumman lattian kanssa se valkoinen sopii paremmin, meillä on kun on valkoiset lattiat ja seinät niin vähän jotain sävyä halusin noihin.

 • Tiia
  6.6.2013 at 09:25

  Kyllä muuttui ilme, ihanan valoista tuli 🙂
  Todella ihanan näköistä teillä.

  Hyviä synttärijuhlia! 🙂

  • Sini
   8.6.2013 at 07:35

   Kiitos!

 • Petra Puistolassa
  6.6.2013 at 09:31

  Kyllä kannatti, tuli hienot!

  Ne pohjatyöt on se pahin. Mähän tein saman myös meidän vanhaan asuntoon kevättalvesta. Askelmista poistin lakat maalinpoistoaineella ja muuten hioin. Maalaminen oli tosiaan se helppo osuus sen jälkeen 🙂

  • Sini
   8.6.2013 at 07:36

   Sun postauksen inspiroimana mäkin sain kipinän tähän, sulla oli myös tosi hyvät ohjeet, että kiitos niistä!

 • Heidi
  6.6.2013 at 09:44

  Ihanat portaat, valkoinen tuo paljon valoa ja näyttääkin hyvältä 🙂

  • Sini
   8.6.2013 at 07:36

   Kyllä se vaan muutti niin paljon kokonaisilmettä!

 • Hanna
  6.6.2013 at 10:13

  Upea muutos !

  • Sini
   8.6.2013 at 07:36

   Kiitos!

 • Anonyymi
  6.6.2013 at 10:24

  Hieno muutos! Voin kun saisin saman maalausurakan meilläkin tehtyä 🙂

  • Sini
   8.6.2013 at 07:37

   Tsemppiä sinne, se aloittaminen oli ainakin meillä se vaikein osuus 🙂

 • Anonyymi
  6.6.2013 at 10:32

  Valkoinen on valoisa väri..Tekee ihmeitä. Itsellänikin olis edessä portaiden maalaus, meillä portaat tummanruskeat joten niissä riittää työtä ku joutuu ne kunnolla ekana hiomaan..

  SANNA S.

  • Sini
   8.6.2013 at 07:37

   Siinä riittääkin hommaa!Kannattaisiko poistaa maali eka maalinpoistolla niin ei tarvitsisi niin paljoa hioa?

 • HANNA
  6.6.2013 at 10:46

  Vau, tulipa upeat! Muutos on valtava. Onnea hienosta lopputuloksesta. Kaiken vaivan arvoinen uudistus! 🙂

  • Sini
   8.6.2013 at 07:37

   Kiitos!

 • Anonyymi
  6.6.2013 at 11:01

  No onhan tuo nyt 10000000000000 kertaa parempi 🙂

  • Sini
   8.6.2013 at 07:38

   No joo! 😀

 • EBBA
  6.6.2013 at 12:58

  Tulipas kivat! 🙂

  • Sini
   8.6.2013 at 07:38

   Mäkin oon tosi tyytyväinen lopputulokseen!

 • Maria et Co
  6.6.2013 at 13:26

  Ihanat! Kannatti ahertaa! 🙂

  • Sini
   8.6.2013 at 07:38

   No kyllä!

 • Sirkku
  6.6.2013 at 15:40

  Wau, onpa upeat. 🙂 Valtava urakka sulla on ollut, mutta lopputulos on varmasti kaiken sen arvoinen. 🙂

  • Sini
   8.6.2013 at 07:38

   Joo kyllä nyt on helppo olla kun koko ajan ei rassaa noi portaat 🙂

 • Anonyymi
  6.6.2013 at 16:44

  Noista tuli kyllä aivan tosi hyvännäköiset :). Mutta varmasti oli kova homma, huh!

  • Sini
   8.6.2013 at 07:39

   Olihan siinä hommaa, mutta lopputulos kyllä palkitsi!

 • Annika /Karkkipurkki
  6.6.2013 at 19:21

  Aikamoinen muutos! Tosi kivan näköinen lopputulos! 🙂 Meillä on männynväriset katot, jotka tekisi mieli maalata valkoisiksi, mutta on vaan jäänyt…

  Annika/Karkkipurkki

  • Sini
   8.6.2013 at 07:40

   Me ollaan kanssa täällä maalattu mäntykatot, sekin on niin tympeää hommaa kun ylöspäin maalaaminen on niin inhottavaa. Ja eka piti vetää otexi pohjaan ja sitten useampi kerros kattomaalia, mutta kannatti!

 • Anonyymi
  6.6.2013 at 21:03

  Upea muutos -sain potkua omienkin portaiden muutoshommaan.. hiominen alkaa heti seuraavana sadepäivänä. =)

  • Sini
   8.6.2013 at 07:40

   Kiva jos sait inspiraation! Tsemppiä urakkaan!

 • Anonyymi
  7.6.2013 at 16:55

  Sama projekti tehtiin muutama vuosi takaperin. Ja muutos oli todella mieleinen, mutta kuten sanoitkin: se portaisiin kertyvä roskan määrä on aivan uskomatonta. Meillä on myös tuollainen umpi-malli ja koko ajan portaikko täynnä pölyä jne. Mulla on rikkaimuri parkissa portaiden yläpäässä ja aluksi jaksoin käyttää sitä ahkerasti, vaan niin sitä alkaa tottua roskiinkin ja on imurointi into hieman alusta hiipunut:)
  KatiM

  • Sini
   8.6.2013 at 07:40

   Kyllä ja vaikka tuossa ei edes niin älyttömästi kuljeta niin miten ne roskat vaan sinne kertyykin?!

 • Marru
  8.6.2013 at 07:56

  Hieno muutos! Varmasti oli hommaa, mutta kaikki sen arvoista!

  • Sini
   9.6.2013 at 16:56

   Kiitos!

 • Mymlan
  8.6.2013 at 20:05

  Hieno lopputulos! Olittekos te ne, jotka osti jommankumman äidin entisen talon? Muistelen nähneeni jossain vanhoja, varsin mäntyisiä kuvia ja remonttisuunnitelmia.

  • Sini
   9.6.2013 at 16:56

   Juu kyllä. Talo oli aikaisemmin lattiasta kattoon männynvärinen 🙂

 • Anonyymi
  9.6.2013 at 13:50

  Hyvä muutos, sama tehtiin vasta mummulassa, ja kyllä kannatti!! Saako kysyä että etkö joskus kirjoittanut että pohjapiirustuksia mietitte että olisitte rakentamassa ehkä taloa? Niin miksi remontoitte nykyistä niin paljon, olitteko uusimassa koko keittiönkin (siitä olisi kiva kuulla lisää jos niin oli)? 🙂 Ei ole pakko vastata jos on liian pitkä hlo.kohtainen tausta 😀

  • Sini
   9.6.2013 at 17:01

   Juu kyllä meillä on suunnitelmissa rakentaa, mutta tonttiasiat ovat vielä auki. Toki tietysti haluaisimme tästä nykyisestä talosta parhaan mahdollisen hinnan sitten myydessä ja olemme ajatelleet asiaa siltä kannalta, että ostaisinko itse mielummin männynvärisen talon vihreällä keittiöllä kuin tällaisen hiukan freesatun. Eniten tähän taloon on mennyt maalia (ja tietysti omaa aikaa) ja ilme on muuttunut paljon suht edullisilla kustannuksilla ja mahdollisen tulevan ostajan ei juurikaan tarvitse remonttia tehdä (en usko, että tuo männynväri on niin kovin haluttu kuitenkaan..) Keittiötä emme uusi kokonaan vaan vaihdamme ovet ja tasot, rungot ja keittiön pohja pysyy samana. Toivoittavasti tämä vaiva kannatti ja tietysti onhan tässä nyt mukavempi asustella sillä aikaa kun odottelemme uusia tontteja myyntiin.

 • Anonyymi
  8.8.2013 at 05:55

  Heips

  Todella kaunis lopputulos. Sama urakka edessä, käytitkö maalaamiseen telaa vai pensseliä? Tähän asti olen maalannut lähinna seiniä ja mietin valumisjälkiä, enkä haluaisi portaisiin myöskään pensselin jälkiä…

  t.SariH

  • Sini
   8.8.2013 at 21:32

   Heippa! Käytin molempia, mutta mohair telalla saa tosi tasaisen pinnan. Meillä osa piti maalata pensselillä kun telalla oli hankala ottaa noita välejä ja kaiteita. Tsemppiä urakkaan!

 • Anonyymi
  9.1.2014 at 08:31

  Tosi kauniit portaat teillä 🙂 MItes toi pohjamaalaus, käytitkö sihen jotain eri maalia? Mulla nyt hirmuinen hinku omien mäntyisten portaiden maalaukseen ja tuo hiominen ketuttaa jo valmiiks.. =D Mutta pakkohan se on tehdä.. SItten vuorossa rakojen peittäminen, eli kyllä, haluan umpiportaat, kotona kun 2 koiraa ja 2 kissaa, ja se karvan ja muun pölyn määrä on ihan käsittämätön portaiden alla olvan kirjahyllytason päällä ja kirjoissa ja ja.. Kertyköön roska rappusiin, ne niin paljon nopeammat imuroida kuiteskin 🙂

  Terkuin Virpi

  • Sini
   10.1.2014 at 09:46

   Suurimmalta osin hion portaat, mutta jotkut kulmat oli hankalia niin niihin sipaisin hieman otex tartuntamaalia. Pölyä kyllä tuli, mutta kyllä siitä selvisi 🙂 Avoportaat on varmasti helpompi maalata, noiden välien himiminen oli aika haastavaa meillä. tsemppiä!

  • Anonyymi
   9.7.2014 at 14:19

   Mullakin sama homma edessä, maalaaminen ja avoportaikosta umpinainen juurikin samasta syystä kun koiran karvat ja hiekka pölisee alle raivostuttavissa määrin 🙂 Portaat on imuroitava joka tapauksessa, joten kertyköön kaikki niihin eikä enää allekin. Oletko sinä saanut oman portaikkosi jo umpeen, ja miten sen teit?

Lue lisää