Viisi vuotta vaippoja

*yhteistyössä Libero
Tähänkin talouteen on kannettu vaippoja lähes viisi vuotta yhtäjaksoisesti. Tuona aikana on varmasti aika monta vaippaa kulkenut kaupasta kotiin, mutta nyt näyttää vaipparalli olla täällä kohta päätöksessään! Ennen Aatun syntymää oli noin puolen vuoden jakso, jolloin vaippoja ei tarvittu, mutta muuten kauppalistalla on komeillut ”libero” lähes poikkeuksetta. Meillä on tosiaan aina käytetty liberon vaippoja ja Eevin aikana jo liityin liberokerhoon ja sinne keräsin pisteitä, joilla sai sitten aina joskus esimerkiksi leluja palkinnoiksi.
Yllätyin kuinka erilaisia lapset voivat olla tuossa kuivaksi oppimisessa. Eevin kanssa olin tosin itsekin paljon aktiivisempi ja hän kävi potalla jo vajaa vuoden ikäisenä ja sitten tosi pienenä jäi jo vaipatkin pois (ihan vahingossa kylläkin kun olin unohtanut viedä hoitoon uuden vaippapaketin). Aatun kanssa on ollut vähän erilainen operaatio ja hänellä oli sellainen puolen vuoden mittainen totaalinen potta-lakko tuossa, jolloin hän ei suostunut edes menemään lähellekään pottaa. En tiedä mistä ihmeestä se johtui, mutta häntä ei saanut sinne sitten millään. Myönnän, että olisin voinut tuossa olla kyllä vähän aktiivisempi itsekin, mutta jotenkin sitä ei samalla lailla ehtinyt/muistanut/jaksanut tuota pottailua harjoitella kuten ensimmäisen kanssa. Nyt hoidon alettua alkoi Aatukin innostua potalla käymisestä ja useinmiten hänellä onkin ollut sama kuiva vaippa koko päivän hoidossa. Kotona ollaan kokeiltu myös ilman vaippaa olemista, mutta vahinkoja toki sattuu aika usein ja yöksi laitetaan aina vaippa. 
Hmm, ainut ongelma tahtoo olla enää, että number two tehdään edelleen piilossa jossain pöydän alla eikä suostuta potalle ollenkaan 😉 Kokemuksia tällaisesta? Ja kuinkas muutes teillä ollaan opittu kuivaksi?

Meillä Aatu on aika tarkka noista vaippojen kuvioista ja joskus on elämää suurempi kysymys minkä kuosinen vaippa laitetaan. Totta kai juuri silloin se kuosi on loppunut 😀 Suosikki on Aatulle se leppäkerttu! Liberolla on menossa nyt kampanja, jossa pisteillä voi kerätä pehmoisia ylläreitä perheen pienimmille, lisää voi kurkata klikkaamalla tuosta alla olevasta videosta!

!function(a,b,c){var d=a.getElementsByTagName(b)[0];a.getElementById(c)||(a=a.createElement(b),a.id=c,a.src=(”https:”==document.location.protocol?”http://player-services.goviral-content.com”.replace(/^http:/,”https:”):”http://player-services.goviral-content.com”)+”/embed-code/index/find?placementVersionId=2156991413823743251525896″,d.parentNode.insertBefore(a,d))}(document,”script”,”gv_script_2156991413823743251525896″);

Liberon sivuilta löytyy myös vähän lisätietoa tuosta käynnissä olevasta kampanjasta ja sieltä voi ladata esimerkiksi Liberon tarinatuokio appsin ja liberokerhon sovelluksen, josta voi seurata lapsen kehitystä sikiövaiheesta saakka ja johon saa talletettua ylös kaikki tärkeimmät hetket.

 • Marsa - Sininen Kuisti
  21.10.2013 at 18:46

  Meillä on myös pari kuukautta sitten loppunut viisi vuotta kestänyt ajanjakso, jolloin talossa oli alle 3-vuotias. Juuri iloitsin, kun lähdettiin yökylään, että ei enää vaippojen, tuttien ym. pakkaamista, ihanaa! Mutta: uninallet unohtui… oi voi.

  • Sini
   21.10.2013 at 19:02

   Huh heijaa, on tämä elämä helpompaa kun ei tarvi tosiaan noita vaippoja roudata enää kuin ehkä yhtä mukana ja muutenkin yhden yön yökyläreissu hoitoo ihan pikkuisella repulla! Tutti Aatula on vielä yöllä, koskahan saisi itseään niskasta kiinni ja luovuttua siitäkin…

 • Anonyymi
  21.10.2013 at 18:50

  Meillä poika täyttänyt elokuussa kaksi ja aika sama kuvio kuin teillä. Vaippa on vielä päivin öin, mutta reippaasti käy potalla/pöntölläkin ja vuorokaudessa ei välttämättä mene kuin kaksi vaippaa. Se kakkos asia on kans kiva tehä piilossa, mutta nyt on iltapesujen yhteydessää alkanut käydä iltakakalla potalla. Vaipan kuvio hällekin tärkeä ja sama leppäkerttukuvio on paras 🙂 Tosin pojan mielestä se on "hämähäkki" 😀 Meilläkin pian viisivuotias tyttö ja hän oppi kuivaksi myös melko nopeasti. Lapsen tahtiin 🙂

  • Sini
   21.10.2013 at 19:03

   Onkohan toi joku poikien juttu? 🙂
   Ai teillä se on hämähäkki! En tiiä miks just toi leppis on se paras, mutta aamuisin aian "keettuvaippaa" huudetaan (kerttu-vaippa)

 • H
  21.10.2013 at 19:39

  1200 kertaa kuukaudessa? Nyt pomppas 🙂

  • Sini
   21.10.2013 at 19:53

   😀 Joo hups, ei nyt ehkä ihan noin paljoa!

 • -Satu-
  21.10.2013 at 19:59

  Mä en edes muista kuinka kuivaksiopettelu meni esikoisen kohdalla. Nyt kuopuksen kanssa vasta opetellaan. Meilläkin on ollut Libero käytössä alusta asti. Leppäkertut ja ketut ovat täällä lemppareita 😀

  • Sini
   24.10.2013 at 19:36

   No ei sit meinaa kyllä muistaa, siitähän on jo ikuisuus!Oi, samat lempparit 🙂

 • Outi
  21.10.2013 at 20:05

  Mahtavaa. Nimittäin se, että jotkut muutkin menevät pöydän alle tekemään kakkaa 🙂 Sitä täällä kovasti ihmettelen, mutta toivottavasti se on joku ohimenevä juttu. Ja pakottaakaan ei kai saisi potalle, muuten sitä ei opi ikinä.

  • Sini
   24.10.2013 at 19:36

   Hih, tuntuu olevan yllättävän yleistä 😀

 • Petra Puistolassa
  22.10.2013 at 03:32

  Meillä ei poika suostu vieläkään potalle vaikka on 2,5v. Yli vuoden jo pitänyt yllä totaalikieltäytymistä. Ei kotona, ei mummojen luona, ei päiväkodissa. Todella r a s i t t a v a a. Mäkin mielellään jo lopettaisin tän vaipparallin…

  • Sini
   24.10.2013 at 19:37

   Uskon!Ehkä se yhtäkkiä siitä sitten helpottuu, raahaa se potta vaikka telkkarin eteen 😀

 • titti
  22.10.2013 at 03:57

  Mä kirjoittelinkin pottailusta joskus kesällä. Meillä tuntui kans pojan kans ettei se vaippa jää ikinä pois, mut niin se vain (onneksi) jäi sitten kuin taikaiskusta kerralla 🙂 Nyt ehditään juurikin noin puolivuotta olla vaipaton talous, kun pienin syntyy ja vaipparalli taas alkaa 😀

  • Sini
   24.10.2013 at 19:38

   Jännä miten se sitten yhtäkkiä saattaa "kolahtaa" ja kuivaksi opitaan kuin taikaiskusta. Iik, kohta teillä on siellä pieni vaippailija <3

 • Maija
  22.10.2013 at 04:54

  Kavereiden lapsia seuranneena tuntuu pojille olevan isompi asia tuo potalla käyminen kuin tytöille. Etenkin se kakkonen. 🙂 Mutta yksi tuttu osti kirpparilta säkillisen pikkuautoja ja aina kakan tultua pottaan antoi sitten yhden tällaisen auton pojalle. Niitä kutsuttiin kakka-autoiksi, mutta aika nopeasti ne kakat haluttiin tehdä pottaan, eikä pöydän alla. 😉 Toiset käyttää tarroja, lego-palikoita tms, jotain mikä motivoi lasta. Pitää vain löytää se oma juttu, millä lapsen palkitsee "hyvästä työstä". Ei siinä sitten kauaa mene, kun vaipat voi jättää kokonaan pois.

  • Sini
   24.10.2013 at 19:38

   Eikä, repesin noille kakka-autoille! Joo tommoinen lahjonta juttu varmaan toimisi, täytyykin kehitellä joku hyvä!

 • Anskuli
  22.10.2013 at 05:30

  täälläki vannotaan Liberon nimiin, ollut meiän taloudessa käytössä 6,5 vuotta jo 😀
  Ja meilläki on tarkkaa mikä kuvio siinä vaipassa on 😀

  • Sini
   24.10.2013 at 19:39

   Mitäs sitä hyvää vaihtamaan!

 • Jadore
  22.10.2013 at 05:58

  Meillä molemmat ovat hieman kammonneet tuota isomman hädän toimittamista. Itseasiassa kuivaksi oppinut likka aikoinaan pyysi jopa vaippaa hädän tulleessa. Molempien kohdalla olen tehnyt niin, että kun oon nähnyt että nyt se kakka tulee niin kiikuttanut vaan siihen potalle. Kakka tietysti on ollut jo siellä vaipassa ja siitä vaivihkaa olen kipannut sen pottaan ennen kuin siihen on istuttu. Sitten kovasti kehuttu kun kakka tuli pottaan ja pienet ovat tietysti olleet kovin ylpeitä aikaan saannoksesta, vaikka se ei ihan niin mennyt. Mutta siihen on käänyt pottakakkakammot. 😀

  • Sini
   24.10.2013 at 19:40

   Tuo voisi toimiakin hyvin, meillä ainakin pissalle mennään nyt aina innolla ja sitten pitää taputtaa XD

 • tvej
  22.10.2013 at 07:39

  Meillä 2,3v poika keväällä ei oikeen itse suostunut pitämään vaippaa kun ei ollu 6v siskollakaan.;) Jätettiin se sitten pois ja hienosti meni/menee päivät ilman vaippaa. Yöllä vielä tarvii kuitenkin vaipan.:)

  • Sini
   24.10.2013 at 19:41

   Nonni, sehän meni helposti!Hienoa!

 • Riitta
  22.10.2013 at 09:42

  Meillä tyttö ehti täyttää 3v ennen kuin suostui vaipoista luopumaan, ostin Liberon sijaan huonompia merkkejä mutta silläkään ei ollut vaikutusta. Itse työskentelen lapsiperheiden parissa ja jostain syystä minun odotetaan joskus keksivän miten jonkun perheen lapsen saisi potalle.. Olen nähnyt monenlaisia virityksiä ja yrityksiä. Meillä tyttö oppi sitten kuitenkin aivan yhtäkkiä olemaan ilman vaippaa.. siis halusi käyttää vaippaa vaikka osasi hoidossa käydä potalla ja sitten alkuun kotona pidettiin varalta vielä öisin vaippaa mutta melko pian yövaippakin jäi pois. Jostain luin kerran, että jos lapsi on muuten tottelevainen niin hänellä pitää olla yksi asia mitä hallita ja se voi juurikin olla tämä kuivaksi opettelu.. Mene ja tiedä. Olihan se helpotus kun vaippojen osto lakkasi hetkeksi.. ensi vuoden alusta niitä ostetaan sitten taas 😀 Itse kuitenkin oon sitä mieltä että pakottaminenkaan ei auta.. siitä voi tulla takapakkia. Meillä sitä taktiikkaa käytti lähinnä mummot 😛 Eiköhän jokainen muksu aikanaan opi kuivaksi 🙂

  • Sini
   24.10.2013 at 19:42

   Hmm, meillä ei olla erityisen tottelevaisiakaan, että tuo teoria ei päde meihin 😀 Ei vaan, uskon että siinä on kyllä perääkin. ja tuohon pakottamiseen en mäkään usko, siitä ei voi seurata mitään hyvää kyllä. No, tuskin kukaan enää koulussa potalla käy, että varmasti kukin oppii sitten ajallaan…

 • Jennies
  22.10.2013 at 10:05

  Meillä pitää myös olla iso-keettu -vaippa, muut heitellään ympäriinsä. Tylsä äiti kyllä pakottaa käyttämään muutkin. Kun tuon uuden vaippapaketin kaupasta, poika juoksee innoissaan ja huutaa jeee, iso-keettuja tuli taas 😀

  • Sini
   24.10.2013 at 19:43

   Ollaan me äidit aina ilonpilaajia 🙂

 • Anonyymi
  22.10.2013 at 10:41

  Jään mielenkiinnolla seuraamaan mitä vinkkejä saat! Minulla ihan sama tilanne pojan 2,5v vuotta kanssa. Osaa käydä hienosti potalla pisulla ja vaippaa pidetään vain öisin ja pidemmillä automatkoilla. Hoidossa on vaipan kanssa ulkoilussa ja noin joka toinen päivä kakkonen on vaipassa kun haen pojan hoidosta. Se vähän haittaa kauppareissuja yms. Hän tietenkin kertoo tämän vasta autossa kun pesulle meno on myöhäistä 🙂

  • Sini
   24.10.2013 at 19:44

   Tuossa tuli ainakin tuo lahjonta ja sitten pari muutakin hyvää vinkkiä. teillä ilmeisesti tulee iltapäivällä tuo hätä useinmin, jos sitä pystyy siellä jotenkin ennakoida ja kiikuttaa sitten potalle. Meillä ei tunnu olevan mitään logiikkaa tuossa 🙂

 • AnuH
  24.10.2013 at 08:09

  Meillä oli kahden lapsen käytössä kestovaipat lähes kokoajan. Molemmat oppivat lomilla päiväkuiviksi, ja molemmat olivat silloin 2v 4kk 🙂 Poika vähän hitaammin yökuivaksi, mutta tyttö oppi samantien yökuivaksikin. Minä siis luonnollisesti liputan kestojen puolesta ja jos vielä joskus kolmannen teemme, käytän hänelläkin niitä. Eivät kestot edes ole kovin työläitä.

  • Sini
   24.10.2013 at 19:45

   Teillä on mennyt tosi hyvin tuo kuivaksi opettelu! Mäkin kokeilin aluksi kestoja, mutta ei jotenkin ollut mun juttu kuitenkaan. Varmasti ovat kyllä hyviä ja miellyttävämpiä ihoakin vasten kuin nuo muoviset..

Lue lisää