LORO PARQUE

Lomareissulla kävimme Teneriffalla isossa eläinpuistossa nimeltä Loro Parque. Lähempänä Las Americasia olisi ollut pienempikin eläinpuisto, mutta halusimme ehdottomasti mennä tuonne isompaan kun olimme etukäteen jo selailleet heidän nettisivujaan ja paikka vaikutti upealta. Myös opas suositteli tätä kyllä ehdottomasti ja ei tosiaankaan tarvinut pettyä!

Loro parque on perustettu vuonna 1972 ja aluksi siellä oli pelkästään papukaijoja. Vuosien saatossa puisto on kasvanut kasvamistaan ja nykyään se onkin yksi Euroopan parhaimmista eläinpuistoista. Loro Parque sijaitsee Teneriffalla Puerto de la Cruzin kaupungissa ja alue oli todella iso (13,5 hehtaaria!). Puistossa sai siis hyvin kulumaan koko päivän. Papukaijoja tuolla oli edelleen ihan mielettömän paljon, en edes tiennyt että niin monta erilaista papukaijalajia on olemassakaan. Muita mainitsemisen arvoisia seikkoja puistossa ovat Euroopan suurin delfiiniallas, maailman suurin sisätiloissa oleva pingviininäyttely, Euroopan pisin haitunneli sekä toinen niistä paikoista Euroopassa missä voit nähdä miekkavalaita. Puiston omistaja ei varmaankaan ole mikään köyhä mies, sillä hän on rakentanut Teneriffalle myös megaison vesipuiston Siam Parkin, joka taas on kuulemma Euroopan isoin vesipuisto. Huh!

No niin, se siitä esipuheesta ja nyt itse puistoon. Otimme tuonne finnmatkojen retken, johon sisältyi sisäänpääsyliput sekä kuljetukset. Matkaa Playa de las Americasista oli jonkin verran ja bussissa istuskeltiin noin 1,5 tuntia. Lähtö hotellilta oli muistaakseni aamulla 9 aikaan ja takasin palasimme noin klo 18 aikaan eli koko päivä reissussa meni. Nyt jälkeen päin tunsin itseni kyllä vähän höyäytetyksi sillä finnmatkat mainostivat tässä hyvää diiliä puiston kanssa ja lapsista veloitettaisiin vain kyytien hinta. En ollut noita lippujen hintoja katsonut aikaisemmin ja huomasin nyt, että sinnehän olisi ollut ilmainen sisäänpääsy muutenkin alle 6-vuotiailta! Tosin en tiedä minkä verran olisi maksanut kyyti muuta kautta meidän koko porukalta, olisi siinä ehkä voinut jonkin verran säästää.

Puisto oli itsessään todella kaunis ja siisti! Omaan silmääni näytti, että eläimillä olisi hyvät olot, vaikka eläinpuistossa aina kuitenkin vähän ahdistaa se, että ne ovat siellä teljettyinä meitä varten. Tosin silmäni avautuivat myös sille, että eläinpuistot myös suojelevat näitä eläimiä sukupuutolta, luonnossa kun toiset lajit, saasteet ja ihminen ovat uhka monelle.  Roskia en nähnyt missään ja puiston isoon alueeseen se väkimääräkin jotenkin katosi eikä siellä tuntunut ahtaalta. Kävijämäärän tajusi vasta esimerkiksi siinä valasesiuksessa kun iso areena tuli lähes täyteen vierailijoita. Pienemmille vierailijoille kannattaa kyllä ottaa rattaat tuonne mukaan, kävelemistä tulee aika paljon.

Gorillat. Ne sulattivat täysin sydämeni! En ole koskaan nähnyt gorilloja noin läheltä, alle metrin päästä ja se tuntui jotenkin oudolta. Niiden eleet ja ilmeet ja olemus oli ihan kuin meillä (eroa meidän dna:han on vain 1,6%) Yksi gorilla makasi koko ajan samassa paikassa ja katseli meitä isoilla silmillään. Mun mielestä se näytti jotenkin surulliselta ja itsellekin tuli vähän haikea mieli. Ne olivat niin hämmästyttävän ihmismäisiä, että se yllätti eniten. Koitin pähkäillä mitä ne oikein miettivät tuolla katsellessaan meitä, teki mieli mennä vielä lähemmäs. Uros gorillat olivat sen sijaan aika pelottavia, tosi isoja ja sellaisia jurompia. Kuulostaako tutulta? 😀 Gorilloja olisin voinut seurata vaikka koko päivän, todella mielenkiintoisia eläimiä. Ainakin kaksi gorilloista oli tullut Loro Parqueen jo 90-luvulla osana eurooppalaista projektia, joka suojelee sukupuuton partaalla olevia eläimiä.

Pingviinien oma alue oli ihan superhieno! Ensinnäkin alueen reunalla oli puolikaaren muotoinen liukuhihna, johon mentiin vain seisomaa ja se kuljetti katselijoita alueen läpi. Aatu kävi muutaman kerran painamassa hätänappulaa, jolloin koko hihna pysähtyi, mutta onneksi ei ollut ainut lapsi joka niin teki! Alue oli ylhäältä avoin ja alhaalla oli lasia, jolloin pingviinejä pystyi seuraamaan myös heidän ollessaan vedenalla. Pingviinejä oli tuolla todella paljon, hauskoja otuksia nekin!

Näitä muistomyymälöitä löytyi alueelta myös useampia ja niissä myytiin (ylihinnoiteltuja) pehmoleluja tietysti. Ei varmaankaan ole vaikea arvata, että meillekin kannettiin kotiin kaksi pehmoa. Eevi valitsi itselleen miekkavalaan ja Aatu kilpikonnan, siinä ne lempparit heidän osaltaan siis!

Jos olette joskus puistoon menossa niin kannattaa ottaa mukaan pitkähihaista paitaa ja pitkät housut. Tuolla oli ihan kuin eri ilmasto ja välillä jopa tosi kylmä (siis verrattuna siihen +25 asteeseen mihin oltiin totuttu)

Miekkavalasnäytös oli tosi mahtava! Kaikki tuntuu tässä tekstissä olevan hienoa ja upeaa ja mahtavaa, mutta omasta mielestä ne kyllä olivat. Ensinnäkin tuo areena oli tosi iso ja itsessään jo aika vaikutavan näköinen. Kaikki paikat olivat melkein täynnä (lukuunottamatta alarivin paikkoja, johon selviää syykin kohta) ja selkeästi ihmiset kyllä tykkäsivät esityksestä. Koko show kuvattiin livenä ja yleisöä hauskutettiin kuvaamalla yllättäen heitä oikein lähikuvassa ja kuvaan liitettiin jotain tekstiä mm ”I think I´m lost” kun eräs mies haahuli penkkirivien välissä ja ”I need a beer” kun joku näytti vähän pitkästyneeltä jne.

Ja ennen showta kerrottiin kastumisvaarasta noilla alimmilla paikoilla ja nuo valaat oli opetettu oikein räiskäisemään vettä yleisöön päin, kuten kuvasta näkyy. Jotkut menivät kuitenkin rohkeasti sadetakit päällä istumaan alimmillekin riveille.

Toinen hämmästyksen aihe itselle oli nuo Galápagoksenjättiläiskilpikonnat. Ne olivat niin isoja! ja ihan epätodellisen näköisiä, tuntui kuin olisin katsellut jotain animaatiota. Niiden kilpi, rypyt, kasvot..kaikki olivat niin ihmeellisiä. Mieleen tuli ihan joku dinosaurus! Toisaalta mitään teinejä eivät nuokaan yksilöt olleet, yksi heistä oli ainakin jo 50-vuotias. Galápagoksenjättiläiskilpikonnat voivat elää yli 100 vuotiaiksikin, yhden kilpikonnan arvioitiin olleen jopa 175 vuotias kuollessaan. Laji on nykyään suojeltu ja niiden pyydystäminen tai munien kerääminen on laitonta.

Puistossa oli myös näitä ”tavallisia” kilpikonnia.

Haitunneli oli Eevin eniten odottama juttu. Tätä kyseltiin ainakin sata kertaa kierroksen aikana ja tietystihän se oli siellä loppupäässä. Tunneli oli aika hieno kyllä, mutta jotenkin kuvittelin niiden haiden olevan sellaisia hillittömän isoja (tappaja hai elokuvista tuttuja) valkohaita 😀 No eihän ne olleet, sellaisia parimetrisiä ehkä ja näyttivät kyllä kovin pieniltä. Ei ne mitään mukavan näköisiä kuitenkaan olleet, mutta eivät niin jänniä kuin mitä olin ajatellut. Luolassa siis oltiin tavallaan noiden kalojen keskellä ja olihan se aika huikea tunne katsella kun pään yläpuolella uiskenteli pari haita ihan muina miehinä. Lopussa oli hyvää infoa haikaloista yleensä, eivät ne niin vaarallisia ole kuin mitä ihmiset kuvitelevat ja niitä hyökkäyksiä tulee vuosittain aika vähän ja niistäkin vain 25% on tappavia (jos yhtään muistan oikein).

 ”Äiti kato Nemo!!”

Jos miekkavalas show oli vaikuttava, niin merileijona show oli hulvaton. Jotenkin ajattelin, että nämä merileijonat ovat ihan tylsiä ja emme olleet menossa koko esitykseen. Satuimme kuitenkin juuri siihen kohdalle kun se alkoi ja päätimme hetken katsoa. Aatu veteli sikeitä tämän shown ajan rattaissa. Olin tosi yllättynyt miten viisaita merileijonat olivatkaan. Ne osasivat mielettömän hauskoja temppuja ja oli vaikea uskoa, että ne ovat niin ketteria, vaikka ovat aika möhkäleitä. Oli onni, että menimme kuitenkin tämän katsomaan, ehdottomasti kannatti. Muita esityksiä olisi ollut vielä delfiini show ja papukaija show, mutta niissä emme käyneet. Itseä nauratti kun Aatu tosiaan nukkui koko esityksen ajan, mutta kuuli varmaan kun Eevin kanssa näistä jotain puhuin ja sitten kysyin Aatulta siellä lahjatavaramyymälässä, että mikä oli paras eläin: MERILEIJONA! Just.

Kylmä! Neuletakki päällä ja pitkät housut jalassa hakemassa aikuisille kahvia ja muksuille jätskiä. Kioskeja tuolla oli vähän joka nurkalla ja ruokapaikkojakin aika monta. Ruoka ei vaan mitään kovin hyvää ollut ja väkisin piti vähän syödä pasta bolognesea, joka oli varmaan kaadettu jostain purkista annoksen päälle.

Sellainen päivä meillä oli tuolla Loro Parquessa. Kuvia oli kamerassa vielä vaikka kuinka, mutta en viitsinyt tähän kaikkia ladata, joten tässä vain joitain poimintoja. Suosittelen ehdottomasti vierailemaan puistossa jos Teneriffalle matkaatte. Se oli itsellekin ihan huikea kokemus lapsista puhumattakaan ja varmasti tätä reissua muistellaan vielä pitkään.

 • Anonyymi
  15.4.2014 at 05:18

  Mahtavia kuvia, millä kuvattu?

  • Sini
   15.4.2014 at 16:35

   Kiitos! Canon 650D+ ef 18-135 putki

 • Sari - MrsAgatha
  15.4.2014 at 05:19

  Tosi hienon näkönen tuo eläintarha! 🙂

  Mäkin vanhana eläinaktivistina (heh) joskus karsastin eläintarhoja mutta tosiaan niissä on paljon hyvää (kuten tuo lähes sukupuutossa olevien lajien elvytys) ja nykyään eläintarhoissa olevat eläimet ovat viettäneet "vankeudessa" koko elämänsä ajan joten ihan suoraan metsästä ei niihin eläimiä enää metsästetä.

  • Sini
   15.4.2014 at 16:36

   niinpä. Ja kuten sanoit, moni eläimistä ei edes tiedä muusta.

 • Sifia
  15.4.2014 at 05:23

  Apua mitä ihania kuvia!!! <3 Tuli kyllä kova ikävä takaisin teneriffalle. Tämä puisto gorilloineen, miekkavaloineen ja merileijonineen oli kyllä upea!! Meille sattui ilmeisesti oikein ihanan lämmin päivä puistoon, kun pärjäsimme oikein hyvin shortseilla ja t-paidoilla 😉

  Itse tykkäsin kovasti tuolla myös siitä ihanasta "lintu tornista" mistä näki upeasti kaikkia lintuja. Onneksi me emme syöneet paikan päällä oikeaa ruokaa 😉 selvisimme aamulla syödyllä aamupalalla ja eväillä (sekä tietty eläinpuistossa ostetuilla jätskeillä)…illaksi pääsimme hotellille sopivasti juuri illallis aikaan. 😉

  Pöh…kaippa se täytyy tiputtautua taas todellisuuteen ja lähteä tuonne harmauteen ja töihin… 😛

  • Sini
   15.4.2014 at 16:37

   Niin oli! Meillä oli sellainen pilvinen päivä ja välillä ripsautti vähän vettäkin. Aika viileä keli oli kyllä, mutta onneksi oli pakattu lämpöiset vaatteet mukaan.

   Mä en muista koko lintutoria, ehkä me missattiin se! Miedänkin piti ottaa eväät, mutta se jotenkin unohtui siinä hässäkässä..

 • Annika /Karkkipurkki
  15.4.2014 at 11:06

  Ihania kuvia! Ja tosi kivan kuuloinen eläinpuisto 🙂

  • Sini
   15.4.2014 at 16:37

   Kiitos! Se oli kyllä kiva paikka!

 • Satu
  15.4.2014 at 18:47

  Kiva postaus! Itsekin kävimme lasten kanssa teneriffalla marraskuussa ja loro parque:sta jäi kyllä ne mahtavimmat muistot lapsille. Näytökset siellä olivat niin mahtavia ja koko eläintarha oli niin viimeisen päälle tehty ja mietitty. Ehdottomasti käynnin arvoinen paikka! Kuten myös Siam park 🙂

  • Sini
   15.4.2014 at 19:00

   Näytökset olivat kyllä mielettömän hienoja! Niistä kouluttajistakin tuli fiilis, että todella rakastavat niitä eläimia, varmasti aika huippu duuni!

 • *Laura*
  15.4.2014 at 18:55

  Ihanat kuvat ja niin hauskaa että oltiin juuri tuolla samoilla kulmilla! Onneksi sain miehen taivuteltua lähtemään tuonne eläinpuistoon, ei meinannut aluksi suostua… 😉 Meille sattui tuonne aika lämmin päivä, t-paidat riittivät hyvin. Sen sijaan Americasissa oli sitten seuraava päivä aika kylmä, satoi koko päivän. Eipä tuosta säästä taida koskaan osata arvata etukäteen…

  • Sini
   15.4.2014 at 19:00

   Voi, hyvä kun tekin tosiaan menitte! Tässä sitä taas opittiin, ettei niitä miehiä kannata kuunnella 😀

 • Anonyymi
  15.4.2014 at 19:01

  Kivan näkönen paikka! Tuntuu vaan hiukan pahalta noiden miekkavalaiden puolesta kun oon nähnyt sen Blackfish dokkarin. Tosi hyvä dokumentti ja pistää miettimään. Vaikka kyllä mekin tuonne puistoon mentäisiin jos Teneriffalle lasten kanssa joskus mennään.
  Tosi hienoja kuvia ja varmasti oli kiva päivä! 🙂

  • Sini
   15.4.2014 at 21:07

   Mä en ollut kuullutkaan koko dokkarista, mutta nyt kun mainitsin niin kävin googlettamassa ja luin siitä yhden jutun. Ihan järkyttävää! Ja juuri tussa yhdessä kommentissa kirjoitin kuinka ohjaajatkin näyttivät, että eläimet olisivat heille niin rakkaita. Luin, että dokkari löytyy netflixista, pitää heti huomenna katsoa!

 • ANO
  15.4.2014 at 20:44

  Aivan ihanaia kuvia olet ottanut! Vain noiden miekkavalaiden kohtalo on todella surullinen. Minäkin suosittelisin katsomaan Blackfish dokumentin, valitettavasti tämäkin kyseinen puisto siinä esiintyy! Muutoin vaikuttaa tosi kivalta paikalta:)

  • Sini
   15.4.2014 at 21:09

   Moi!ekan anon kommentin jälkeen kävin lukemassa tuosta dokkarista ja se on kyllä pakko katsoakin. Tuli jotenkin petetty olo. Ajattelin, että noilla eläimillä olisi asiat tuolla hyvin, mutta tietysti kaikki onkin vain julmaa bisnestä. Muutenkin eläinpuistot saa mussa aikaan aika ristiriitaisia tunteita. Eläimiä on kiva nähdä ja ihastella ja lapset ovat innoissaa, mutta samalla taas tulee tosi huono omatunto kun ne on siellä vain ihmisten takia 🙁 Kiitos dokkarivinkistä, katson sen heti huomenna!

Lue lisää