LAPSIPERHE RODOKSELLA: PÄIVÄ MARMARIKSESSA

Muutama postaus olisi vielä meidän Rodoksen reissusta jäljellä. Toivottavasti näistä olisi apua Rodoksen matkaa suunnitteleville, itse ainakin googlettelin ahkerasti ennen reissua kaikkea mitä lomalla voisi sitten puuhata. Muut postaukset reissusta voi kurkata täältä.

Kahdessa viikossa ehtii puuhata vaikka mitä ja yhtenä päivänä suuntasimmekin laivalla Turkkin Marmarikseen. Itse en ole koskaan Turkissa käynyt eikä se lomakohteena koskaan ole itseäni mitenkään erityisemmin houkutellut, mutta äitini on käynyt siellä monta kertaa ja aina kehunut kuinka kiva lomakohde se on. Marmariksesta tosin hänelläkään ei ollut kokemuksia, mutta muista kohteista kyllä.

Rodokselta pääsee tosiaan kätevästi laivalla Marmarikseen ja
yhdensuuntainen matka kesti noin 1,5 tuntia. Säästimme taas sievoisen
summan rahaa vertailemalla retkien hintoja ja siinä missä Finnmatkat
veloittivat samalta reissulta 70e per aikuinen ja 35e per lapsi,
maksoimme paikalliselle matkatoimistolle muistaakseni 45e per aikuinen
ja 2e per lapsi! Aika iso hintaero siis! Matkatoimistoja oli Ixiassakin
useampi ja hintaan kuuluui kyyditys hotellilta satamaan sekä matkan
verot, lapsilta meni vain verot eli 2e per lapsi. Matkaan olisi
sisältynyt myös opastettu kiertoajelu Marmariksessa (lähinnä turkis-ja
koruliikkeissä) mutta sinne me emme menneet vaan suuntasimme taksilla
keskustaan. Taksikyyti maksoi 7e, matka ei tosin olisi ollut
kävellenkään kuin muutaman kilometrin. Lippuja sai ostettua suoraan myös Rodoksen satamasta, ei tullut kyllä katsottua paljonko pelkkien lippujen hinta olisi ollut.

Lähtö hotellilta oli muistaakseni aamulla klo 08.00 aikaan ja laiva lähti sitten 9.30 aikaan. Matka taittui mukavasti sellaisella katamaraanilla ja menomatkan olimmekin ylätasanteella ihailemassa maisemia ja ottamassa aurinkoa. Välillä kyllä tuolla tuli ihan tukalan kuumakin, alaosaan pääsi sitten auringolta suojaan ja laivalla myytiin myös ruokaa ja juomaa, joten omia eväitä ei tarvinut mukaan ottaa. Reissulla piti olla passit mukana ja niiden kanssa molemmissa päissä oltiin aika tarkkoja. Turkin puolelta tultaessa lisäksi matkatavarat läpivalaistiin ja molemmilla kerroilla syynättiin aika pitkään Eevin passia, siinä kuvassa kun neiti on vajaa 2-vuotias 🙂

Marmariksen satama ja kaupunkikuva oli todella kaunis! Perillä oli tukalan kuuma, siellä kun ei tuullut läheskään yhtä paljon kuin Ixiassa ja lämpötila huiteli reilussa kolmessakymmenessä asteessa. Aatulle meillä oli mukana matkarattaat ja Eevi jaksoi hyvin kävellä koko reissun ajan itse.

Emme olleet tutustuneet Marmarikseen yhtään etukäteen, joten meillä ei ollut hajuakaan mitä siellä tekisimme. Taksikuski jätti meidät siihen basaarien kupeeseen ja siitä sitten jatkoimme kävellen matkaa. Basaarit, niitä oli paljon! Isoja halleja, kojuja kojujen perään ja joka puolelta kuului ”terveterve” tai ”mitä kuluu?” Ja tietysti olisi pitänyt ostaa ja ostaa. Itselle tuli ihan Egyptin muistot mieleen ja sielläkin se ahdistava tunne kun koko ajan joku seuraa tai huutelee tai kauppaa jotain. No maassa maan tavalla, mutta Marmarikseen verrattuna Ixia ja Rodos oli kyllä ihan eri maata. Kreikan puolella sai kävellä aikalailla rauhassa ja kaupassa katsella omaan tahtiin eikä kukaan tyrkyttänyt koko ajan jotain.

Toki tämä ilmiö oli oikeastaan huomattavissa vain siellä basaareilla, muuten tuolla sai kulkea ihan rauhassa. Mitään emme ostaneet ja seuraavaksi suuntasimmekin ruokailemaan paikalliseen lounaspaikkaan.

Ruoan jälkeen jatkoimme kävelyä pitkin pieniä katuja ja itse ihastelin alueen vanhoja kauniita rakennuksia ja sitä välimeren fiilistä. Paikkapaikoin tuolla oli aika ränsistyneitäkin taloja, mutta enimmäkseen sellaisia kauniita vanhoja sinisine ikkunalautoineen ja erivärisine ovineen. Matkarattailla kulkeminen noilla pikkukujilla ei ollut ihan helppoa, mutta Aatu halusi itsekin välillä kävellä, joten tyhjiä kärryjä kyllä sai hyvin lykättyä.

Paahtava kuumuus sai meidät jossain vaiheessa haikailemaan meren perään ja koitinmmekin suunnistaa johonkin rannalle. Sellainen löytyikin sitten siitä aika läheltä satamaa, tosin ranta ei mielestäni ollut mikään erityisen hyvä. Varmasti parempiakin olisi ollut, mutta siihen hätään päätimme vain mennä lähimmälle.

Laivaranta oli kaunis paikka ja joka puolella liehuivat Turkin punavalkoiset liput. Marmariksessa näytti olevan omaan silmääni todella siistiä ja siinä missä Ixiassa puuttui kokonaan lasten leikipuistot, oli tuolla niitä useampia. Ennen rantaan menoa pysähdyimmekin jätskille ja sen jälkeen hetkeksi rannan vieressä olevalle leikkikentälle. Kaikki ostokset sai maksaa tuolla euroissa, joskin kannattaa katsoa mikä sen hetkinen valuutta on ettei tule kovasti huijatuksi. Ainakaan meillä kyllä kukaan ei yrittänyt pyytää euroina enempää kuin mitä se olisi maksanut liiroissa.

Niin Kreikassa kuin Turkissakin ihmiset olivat todella lapsiystävällisiä. Meille suomalaisille omaan rauhaan tottuneille ehkä vähän liiankin ystävällisiä ja Aatu juoksi yhtä naista rannalla pakoon minkä jaloistaan pääsi, nainen kun yritti ihan väkisin kaapata häntä syliinsä.

Uimareissu vaati veronsa pienemmältä matkalaiselta ja Aatu simahti matkarattaisiin pariksi tunniksi. Sillä aikaa me kävimme parturissa laitattamassa Eeville pikkuletit, nämä maksoivat vain 7 euroa ja reilun tunnin verran me siellä ainakin istuskelimme ja katsoimme samalla jalkapallokisoja. Satamassa piti olla takaisin muistaaksni klo 16.30 ja olimme hieman etuajassa, joten siellä jouduimme odottelemaan hetkenaikaa ennen laivaan pääsyä.

Paluumatkalla menimme suosista alemmalle kannelle istuskelemaan ja hiukopalaksi haimme kahviosta tuoreet munkit. Ne oli tuolla kyllä superhyviä ja isoja ja niiden voimalla jaksoimmekin sitten hotellin illalliselle saakka. Olimme takaisin hotellilla muistaakseni klo 19.00 aikaan, joten koko päivä reissussa meni. Ihan kiva kokemus se oli, mutta tietystikään noin lyhyessä ajassa ei varmastikaan nähnyt niitä Marmariksen parhaita puolia. Mietimme aluksi, että olisimme jääneet tuonne yhdeksi yöksi hotelliin, moni näyttikin kulkevan laivassa matkalaukkujen kanssa ja viettävän piemmän aikaa Turkin puolella.

Seuraavalla kerralla vielä kokemuksia sukellusreissusta Kalitheaan!

 • Anonyymi
  18.6.2016 at 14:43

  Hei! Olen itse lähdössä Rodokselle tänä kesänä ja mietinkin, että mistä ostitte nuo katamaraaniliput Marmarikselle? Yövytään Ixiassa niin mietin helpointa ratkaisua ja että mistä lippuja löytäisi. 🙂

  • Sini
   19.6.2016 at 10:30

   Moi! Ostettiin muistaakseni sieltä paikallisesta matkatoimistosta. Siihen kuului kyyditys hotellille ja takaisin. Lippuja saa myös satamasta mistä se katamaraani lähtee.

Lue lisää