STRESSITÖN JOULU

Pääsin mukaan Indiedaysin ja ASUSin kampanjaan, jossa minut haastettiin
pohtimaan, miten jouluun voi valmistautua mahdollisimman stressittömästi.

Joulu on varmasti monille vuoden ihaninta aikaa, mutta se saattaa kaikessa ihanuudessaan olla joskus aika stressaavakin juhla. Kodin tulisi olla tiptop, pöytä koreana, ihmisillä hyvä mieli ja kaiken lähes täydellistä. Joulun teemalehdet kertovat tuhat ja yksi vinkkiä unelmien jouluun, mutta aikaa tai intoa ei välttämättä kaiken tämän arjen keskellä tahdo löytyä. Miksi joulu nostetaan jalustalle, voisimmeko vain ottaa vähän rennommin? Tässä minun vinkkini stressittömään jouluun!
1. Älä siivoa, ainakaan liikaa!
Jouluna ei tarvitse olla yhtään sen siistimpää kuin normaalistikaan. Päivässä kun on tähän aikaan muutenkin vain muutama valoisa tunti niin pientä epäjärjestystä ei kukaan ehdi huomaamaan kuitenkaan. Sammuta valot, sytytä kynttilät ja unohda imuri. Sen kanssa tulet tutuiksi taas viimeistään siinä vaiheessa kun raahaat joulukuustanne ulos joten voit samalla paikkailla vähän keskeneräistä siivousurakkaakin. Kerää ylimääräiset tavarat komeroon, paiskaa ovi kiinni ja avaa vasta aaton jälkeen. Poissa silmissä, poissa mielestä toimii joulunakin!

2. Organisoi ja delegoi.
Miten se tuntuukin olevan aina perheen äiti tai naisihminen, joka tästä joulunajasta stressaantuu? Miehet näyttävät ottavan kaiken paljon rennommin, laitetaan ne siis töihin! Pidä perhekokous ennen joulua ja kerro, että kaikilla on joulun suhteen omat hommansa joista ovat vastuussa. Sano, että äiti ei halua olla kiukkuinen ja väsynyt, joten nyt kaikki osallistuvat talkoisiin. Lapsillekin löytyy paljon helppoa ja pientä hommaa kuten esimerkiksi kuusen koristelu, lelujen kerääminen ja leipomisessa auttaminen. Edelliseen kohtaan palatakseni, entäpä jos ulkoistaisit joitain hommia ja tilaisit vaikkapa joulusiivouksen joltain yritykseltä? Kuinka mukavaa olisikin aloittaa joululoma suoraan muilla hommilla kuin siivomisella!

3. Hyvää joulua somessa?
Joulukortteja on kiva saada, mutta miten se niiden lähettäminen tahtoo jäädä aina siihen viimeiseen päivään? Itsetehdyt kortit ovat hienoja, mutta kaikki eivät ole askartelijoita ja vaikka kuinka katsot mallista helpon ja yksinkertaisen kortin ohjetta, ei lopputulos välttämättä ole yhtään sinne päinkään. Valokuvakortit ovat myös suosittuja, mutta sen yhden täydellisen otoksen aikaansaamiseksi on otettu mahdollisesti satoja eri versioita. On odotettu sopivaa valaistusta, hankittu vähän jouluista rekvisiittaa, yritetty pitää kaikki lapset samassa kuvassa paikallaan ja toivottu, että kaikilla olisi yhtäaikaa silmätkin auki. Ja sitten on vielä se kuvien teettäminen ja osoitteiden kaivaminen. Yömyöhään viimetingassa askarreltujen korttien  tai kolmensadan räpsäistyn valokuvan sijaan voit päästä paljon
helpommalla toivottamalla hyvät joulut ystävillesi facessa, instassa
tai twitterissä. Se on sitä nykyaikaa.

 4. Hanki lahjat ajoissa.
Tee lista lahjoista joita aiot ostaa ja pyri hankkimaan ne muutamalla kauppareissulla. Viimetippaan jääneet lahjahankinnat kolkuttavat takaraivossa ja nostattavat stressikäyrää. Kun lista on hyvissä ajoin valmiina pystyt kätevästi hyödytämään myös joulunajan tarjoukset ja säästät mahdollisesti sievoisen summan rahaakin. Etkö keksi hyvää lahjaa? Mikäli olet hyvä käsitöissä tai leipomisessa, anna jotain itsetehtyä. Tällaisia lahjoja arvostetaan varmasti todella paljon. Aikuisten kesken voitte sopia lahjaringistä, joissa osallistujien kesken arvotaan parit ja vain he ostavat toisilleen lahjat. Näin kaikki välttyvät turhilta tavaroilta ja stressaavilta lahjapohdinnoilta.

5. Riko kaavaa.
Mieti millaisen joulun sinä ja perheenne halautte ja tehkää siitä sen näköinen. Joulun ei tarvitse olla perinteinen tai kaikille samanlainen. Luokaa uusia perinteitä! Jos ”pakolliset” kyläilyreissut ahdistavat, ilmoittakaa että tänä vuonna teillä on muita suunnitelmia. Suunnatkaa perheen kesken vaikka luistelemaan sen sijaan tai tehkää jotin muuta mistä nautitte. Jos jouluruoat jäävät usein lähes syömättä, kokatkaa jotain mistä kaikki tykkäävät.

6. Mene valmiiseen pöytään.
Jos teidät kutsutaan jouluna syömään (ja se kyläily on oikeasti mitä haluatte) niin menkää ihmeessä! Tänä vuonna me suuntaamme anopin patojen ääreen, mikä helpotus! Tarkoitus ei kuitenkaan ole stressaannuttaa kutsujen emäntää ihan loppuun, joten tarjoa myös apuasi ruokien laitossa. Tai miten olisi joulu nyyttäriperiaatteella? Jokainen voi tuoda oman bravurinsa pöytään, näin pääsee maistelemaan myös itselle vieraampia jouluherkkuja. Entäpä äkkilähtö johonkin lämpimään? Näin pystyt skippaamaan niin siivouksen, ruoanlaiton kuin joulukorttien lähettämisenkin ihan hyvällä syyllä. Eihän toiselta puolelta maapalloa kortit perille ehtisi kuitenkaan!

7. Unohda kalorit.
Joulunahan on lupa herkutella niin paljon kuin jaksaa, joten unohda kalorit hetkeksi. Kova treenijakso ei mene pilalle muutamasta herkkupäivästä ja jos treenaamista et harrasta, niin ei sitä kannata ainakaan ennen joulua aloittaakaan! Uusi vuosi on tehty lupauksia varten, jatka siis silloin treenaamista entistä kovempaa tai hanki vihdoin se kauan suunnitelmissa ollut salikortti. Joulu ja suklaa vain nyt kuuluvat yhteen.

8. Nauti
Nauti pitkistä vapaista, läheisten seurasta, hyvästä ruoasta ja leppoisasta tunnelmasta. Unohda minuuttiaikataulut ja ota rennosti. Jos me koko ajan hoemme olevamme stressaantuneita, sitä me myös olemme. Myös kiire on jotain minkä me itse teemme. Heittäydy lasten riemuun mukaan, älä stressaa nukkumaanmenoajoista tai liikaa syödyistä herkuista. Joulu on vaan kuitenkin kerran vuodessa. Joulun ei tarvitse olla täydellinen, mutta sellaisen siitä saa mikäli ei itse odota täydellisyyttä.

Helpotusta joululahjahankintoihin tarjoaa ASUSin sivusto, jossa on kerätty yhteen joulun parhaat lahjaideat koko perheelle. Samaisella sivulla voi myös voittaa itselleen tämän ASUS Transformer Book T200 (arvo 500 euroa!). Käykäähän äänestämässä suosikkianne!

ASUS löytyy myös instagramista tunnisteella @asusfinland

http://www.indiedays.com/item/toimitus/lahja-josta-on-iloa-koko-perheelle

  Stressitöntä joulua kaikille! Jakakaa ihmeessä kommenttilaatikossa myös teidän vinkit vähemmän stressaavaan jouluun!

    Lue lisää