Aamiaiskaappi keittiössä, turha trendijuttu vai oikeasti toimiva?

Meidän keittiön aamiaiskaappi on asia, josta saan ihan hirveästi kysymyksiä ja ajattelinkin kirjoitella tässä kokemuksia tuosta aamiaiskaapistamme käytössä ja siitä oliko se kannattava hankinta. Mikäli pohdit siis aamiaiskaapin hankintaa keittiöösi, lukaisehan tästä lisää!

Itselle oli alusta asti selvää, että haluaisin aamiaiskaapin keittiöömme. Se oli asia, josta en halunnut tinkiä ja onneksi ei tarvinutkaan. Aamiaiskaappi herättää sanana ilmesti monenlaisia tuntemuksia. Facebookin sisustusryhmissä löytyy mielipiteitä niin puolesta kuin vastaan. Osa on sitä mieltä, että koko kaappi on joutavaa tämän ajan trendihössötystä ja kohta jo pois muodista. Toiset taas sanovat, että aamiaiskaappi on ja pysyy ja on oikeasti tosi kätevä juttu. En tiedä onko se tuo sana ”aamiaiskaappi”, joka saa aikaan sen, että kyseessä on jokin mahtava ja mullistava juttu, sellainen fiini hifistelyasia keittiössä. Oikeastihan kyseessä on vain ihan tavallinen kaappi, jossa on sisällä laskutaso, hyllyjä ja laatikoita. Mitään uutta ja mullistavaa ei siis ole keksitty, mutta uutta tässä on se, että kaikki nämä jutut löytyy kaapin sisältä ja tavarat saa siellä halutessaan piiloon vain ovet sulkemalla. Se on siis kaappi kaapin sisällä.

Aamiaiskaapin voi toteuttaa aika monella tavalla ja monesti kaapin sijainti ratkaiseekin sen millainen tapa on kätevä. Kaapin voi tehdä ihan tavallisen kaapin sisälle, jolloin ovet aukeavat kuin normaalissakin kaapissa. Tämä on ihan toimiva juttu mikäli ovet aukiollessaan eivät tuki esimerkiksi kulkuväylää tai jos ovia tykkää pitää pääsääntöisesti kiinni. Tällaisia ratkaisuja näkee paljon tason päällä olevassa kaapissa, esimerkiksi Talosanomien Jennillä on kiva pieni aamiaiskaappi keittiön kulmauksessa. Place for dreams blogista löytyy myös vastaavalla oviratkaisulla toteutettu kaunis korkea aamiaiskaappi.

Aamiaiskaapin voi toteuttaa myös esimerkiksi ylösnousevalla kippiovella, kuten Arjen karusellissa blogissa, sivuuntaittuvilla pianosaranoilla kuten Koti rakennetaan tunteella blogissa, rulo-ovilla kuten tässä kuvassa tai vaikkapa tavallisilla ovilla ja ylitaittuvilla saranoilla kuten täällä.

Niin ja sitten on tämä meidän malli eli kaappi, jossa on kaapin sisään menevät ovet. Tämä meidän oma on tosiaan Topi-keittiöiltä ja oli vasta tulossa heidän mallistoonsa kun keittiömme tilasimme. Vähän jännitti siis millainen kaapista tulee, sillä valmista kaappia ei voinut missään silloin vielä katsoa. Tässä positiivisia puolia on ainakin se, että aukiollessaan ovet eivät vie tilaa keittiössä. Miinuksena on taas korkeampi hinta verrattuna muihin ratkaisuihin.

Kaapin hinta on myös asia mikä puhuttaa paljo ja siihen vaikuttaa monikin asia. Olen kuullut, että ihmiset ovat saaneet tarjouksia 5000-7000e hintaisistakin aamiaiskaapeistakin ja minusta tuo hinta kuulostaa ihan utopistiselta. En tiedä onko firmoilla alueellisia eroja hinnoissa, mutta meidän koko keittiö (ilman tasoja ja kodinkoneita ja ilman mitään alennuksia) maksoi alle 8000e. Siihen nähden nuo hinnat mistä olen kuullut puhuttavat ovat kyllä todella korkeita. Valitettavasti en osaa sanoa minkä hintainen meidän pelkkä aamiaiskaappimme oli, koska tarjouksessa on vain koko keittiö yhtenä hintana. (Edit! Löysin facebookista yhden ketjun, missä tästä hinnasta puhuttiin ja eräälle henkilölle oli tullut samankokoinen kaappi samalla mekanismilla ja sisällöllä kuin miellä Topi-keittiöltä hintaan 1500e. Uskoisin meidän kaapin olevan siis samaa hintaluokkaa kun vertaa keittiön kokonaiskustannuksiin, ainakaan kalliimpi se ei varmaan ole voinut olla) Hintaan vaikuttaa tietysti myös se mitä toimintoja kaapin sisälle haluaa. Topi-keittiöiltä oli Mikkelin asuntomessuilla viime vuonna tällainen aamiaiskaappiratkaisu, jossa sisällä oli vesipisteet sekä myös erilliset yläkaapit jne. Noissa varmasti hinta on erilainen kuin tällaisessa perusmallissa mitä meillä.

Ja kyllä, ilman aamiaiskaappiakin pärjää! Meillä ainakin hinta oli yksi ratkaiseva tekijä, en olisi maksanut pelkästä kaapista mitään älytöntä summaa, sillä kaappi on mahdollista toteuttaa edullisemmillakin ratkaisuilla. Näin uutta keittiötä suunnitellessa oli tietysti kiva kun pystyi alusta saakka miettimään mitä kaikkia toimintoja keittiöön haluaisi. Aamiaiskaappi on mielestäni kiva ja käytännöllinen juttu, mutta maailmani ei kaatuisi vaikkei meillä sellaista olisikaan. Eli tavallaan tämä on kiva extra mikä oli mahdollista toteuttaa. Meidän omat ovet tosiaan menee tuonne rungon sisälle ja kaappimme rungon leveys on 100cm. Molemmilla sivuilla on lisäksi n 6cm rako mekanismia varten.

Aamiaiskaapin ideahan on, että siellä voi säilyttää kodinkoneita ym tavaroita, jotka muuten olisivat tasoilla viemässä tilaa. Kaapista meiltä löytyy siis useampi pistorasia alatasolta ja tason päällä on kaksi hyllyä. Hylly ovat kapeammat kuin itse taso, jolloin esim kahvinkeittimestä nouseva höyry ei pilaa hyllyjä. Kaappi on meillä päivittäisessä käytössä ja usein ovet ovatkin auki. Itse halusin tuolle seinälle yhteinäisen ilmeen kaapistoihin, joten valitsin kaikkiin nuo korkeat ovet. Kaappi olisi ollut mahdollista toteuttaa esimerkiksi niin, että vain yläosa on sisällemenevillä ovilla ja alaosa laatikoilla kuten täällä. Tämä malli on kätevä siitä, että laatikoita voi käyttää avaamatta itse kaappia. Olen itse todennut meidänkin oman version ihan käteväksi, sillä harvemmin tarvin laatikoista mitään niin, etten tarvisi kaapistakin jotain.

Sotkut voi huoletta jättää kaapin sisälle mikäli haluaa äkkiä siistimmä ilmeen. Se onnistuukin vain sulkemalla ovet. Kaappia en ole mitenkään nyt stailannut vaan sisältö kuvissa on sellainen mitä kaappimme muutenkin on.

Mikäli muutes keittiön avohyllyratkaisut mietityttää niin olen kirjoittanut meidän avohyllyistäkin kokemuksia täällä. Koko keittiöstämme on lisäksi juttua täällä. Edelleen meiltä puuttuu muutama juttu tuolta esim liesituulettimen yläosan suojus, noh ehkä se joskus vielä saadaan hommattua.

No juu, mutta sitten itse kaappiin. Tosiaan pistorasioita kaappiin kannattaa laittaa useampi, ne ovat meillä kaapin takaseinällä ja jäävät tuonne koneiden taakse piiloon.Ylähyllyä käytän isompien tarjoiluastioiden ym säilytykseen ja oikeastaan se osa ei olekaan niin aktiivisesti käytössä. Kaappiin voi laittaa myös halutessaan valot, mutta me emme niitä kokeneet tarpeellisiksi.

Kaapissa meillä on alaosassa kolme hyllyä, joista ylin on matalempi kuin muut. Ylimmässä hyllyssä meillä on eniten käytetyt kaapiin astiat eli kahvikupit ja leipälautaset.

Kahdessa seuraavassa laatikossa säilytän myös astioita, alimmaisessa olevat ovat vähiten käytössä olevia. Näihin kolmeen laatikkoon mahtuu kyllä tosi paljon tavaraa ja itseasiassa meillä ei keittiössä oikein perinteisiä kaappeja olekaan vaan kaikki säilytys tapahtuu pääsääntöisesti vetolaatikoissa.

Semmoinen on meidän keittiön aamiaiskaappi. Tosiaan kaappi on mielestäni kiva lisä keittiössä, mutta en kuitenkaan pelkästä kaapista älyttömiä summia maksaisi. Kuitenkin tykkään, että kaappiin saa kätevästi piiloon kaikki pienkodinkoneet ja aamupalatarvikkeet ja keittiön ilme pysyy näin mielestäni siistimpänä. Eli kyllä, laittaisin tällaisen kaapin uudelleenkin keittiöömme ja olemme tykänneet kaapista käytössä kovasti.

Löytyykö teiltä aamiaiskaappeja? Ja olisi kiva kuulla mikäli olette kaappia kyselleet keittiöfirmoista, millaisia hintoja olette pelkille kaapeille saaneet?

Vinkkaanpa loppuun vielä, että elloksella on nyt huonekaludiili menossa ja kaikki huonekalut ovat alessa, osa jopa puoleen hintaan! Kurkkaa kamppis täältä.*

 *sis mainoslinkin

 • Henna
  12.3.2018 at 11:27

  Kiitos, tämä oli kiva postaus! Aamiaiskaappi vaikuttaa näppärältä ja uskon, että siihen päätyisimme itsekin, jos haaveissa oleva talonrakennus-projekti toteutuu 🙂

  • Sini
   12.3.2018 at 13:45

   Kiva kuulla, että pidit postauksesta. Oi, pidän peukkuja, että unelmanne toteutuu!

   • Minä vain
    6.8.2019 at 15:13

    Jos nyt suunnittelisit itsellesi uutta keittiötä olisiko se edelleen valkoinen vai ihan jokin muu? Mitä mieltä olet mustista keittiöistä?

    • Sini
     6.8.2019 at 15:50

     Heippa! Olen ollut tosi tyytyväinen valkoiseen valintaan. Nyt jos valitsisin uudelleen olisi vaihtoehtoina varmastikin edelleen valkoinen tai esimerkiksi tästä lato-mallista on tullut nyt ihana hiekka ja kashmir sävyt, jotka on tosi vaaleat, mutta niissä on aavistus sävyä. Vaaleassa kuitenkin pysyisin edelleen.

     Musta keittiö näyttää kyllä upealta, sitä ei voi kiistää. Meille en sellaista haluaisi, sillä mattamusta on aika haastava sormenjälkien ja tahrojen kannalta. Sen olen todennut mustista väliovistamme. Jos minulla olisi hirsitalo niin sinne ottaisin varmaankin mattamustan keittiön, jos googlaat honka ink niin siinä näyttää mielestäni upealta! Toki nykyään on tullut sellaisia nanopinnoitteita missä ei ilmeisesti näy sormenjäljet ja semmoisena mattamusta voisi olla toimiva!

 • Anonyymi
  12.3.2018 at 11:32

  Tosi kivan ja toimivan näköinen aamiaiskaappi teillä! Plussaa puun värisestä sisuksesta, miellyttää silmää kovasti! 🙂

  Meillä kahden koiran taloudessa pitää esim. aamiaisleivät säilyttää muualla kuin tasolla, muuten voisi houkutus työpäivän aikana käydä liian suureksi, vaikka esim. hedelmät ja muut tavarat saavat kyllä olla tasoilla rauhassa. 😉 Näin ollen aamiaiskaappi olisi ihana ratkaisu meille – etenkin kun ei haittaisi yhtään, vaikka myös kahvinkeitin yms. olisivat piilossa. Meillä ei kuitenkaan keittiön pienet neliöt tarjonneet mitään mahdollisuutta tämän aamiaiskaapin toteutukseen. Näin ollen on tyydyttävä ihastelemaan näitä ratkaisuja muiden keittiöissä. Ja jos joskus vaikka keittiölaajennus tulisi kyseeseen, niin aamiaiskaappi olisi suunnitelmissa mukana…! 😉

  MD

  • Sini
   12.3.2018 at 13:46

   Juu tuo tammi tuo kyllä kivasti vähän erilaista ilmettä muuten valkoiseen keittiöön. Hah, tosiaan koiraperheessä tämä olisikin varmasti kätsy kun pysyisi herkut tavoittamattomissa!

 • Tiia/Kulmalassa
  12.3.2018 at 13:05

  Onpas kaunis keittiö ja käytännöllisen oloinen aamiaiskaappi! Olin hankkimassa aamiaiskaappia jo kolmisen vuotta sitten nykyiseen keittiöömme, mutta silloin ei valmiita ratkaisuja vielä oikein ollut markkinoilla. Kaappi oli tarkoitus teettää puusepällä jälkikäteen, mutta se sitten jäi. Nyt uuteen keittiöön suunnittelemme alusta asti aamiaiskaappia ja sain paljon inspiraatiota kauniista kuvistasi 🙂

  • Sini
   12.3.2018 at 13:49

   Kiitos!Nämä ovat tosiaan nyt vasta ihan viimeisen reilun vuoden aikana yleistyneet niin, että kaappia saa varmasti nykyään lähes kaikista firmoista. Silloin kun mekin suunnittelimme, ei kovin montaa vaihtoehtoa ollutkaan ja paikkakuntakin tietysti rajoitti jonkun verran kun en monen sadan kilsan päähän olisi jaksanut lähteä keittiötä suunnittelemaan. Kiva kuulla, että postauksesta oli iloa!

 • Hobgoblin
  12.3.2018 at 14:13

  Kaikista esittelemistäsi vaihtoehdoista itse valitsisin tuon teidän, MUTTA niin, että vain yläosassa olisi nuo sisään aukeavat ovet ja alaosa olisi tavallista laatikostoa. Olisi helpompi päästa laatikoihin käsiksi kuin, että joutuu avaamaan ensin kaksi ovea ja sitten saisi avattua laatikoston.

  • Sini
   12.3.2018 at 16:57

   Juu sellainen versio olisi varmasti myös tosi kätevä! Meillä oikeastaan nuo astiat mitä kaapissa ovat käytössä ovat sellaisia, että tarvitsen kaapista muutakin. Arkiastiat ovat sitten tuossa saarekkeessa.

 • Anonyymi
  12.3.2018 at 16:52

  Heh. Meille sanottiin just viime viikolla Topi-keittiöstä että pelkästään tuo mekanismi sisään meneville oville maksaa noin 4000€. Aina ei voi voittaa.

  Mutta teidän keittiö on aivan ihana ja raikas.

  • Sini
   12.3.2018 at 16:58

   Ohhoh, kuulostaapa hurjalta! Saanko kysyä, että missä päin Suomea tällainen tarjous on ollut? Mietin voiko tosiaan olla noin isoja eroja noissa alueen vuoksi.

 • Anonyymi
  12.3.2018 at 18:09

  Itä-Suomen alueelta. Voi tosin olla että ymmärrettiin väärin, mutta aika suoraan sanottiin että on niin kallis ratkaisu ettei kannata. Lopullista tarjousta odotellessa…

 • Muuttuva kotini Päivi S
  12.3.2018 at 20:40

  Kaunis kokonaisuus ja tammi sopii kauniisti valkoisen kanssa. Yhteen suunnitelmaani kohteeseen tulee Petralta koko keittiö ja aamiaiskaappi. Musta keittiö muuten, mutta tammi hyllyt sekä tausta aamiaiskaappiin ja sinne tulee ovet samalla mekanisimilla kuin teillä. Hinta aamiaiskaapille oli n.3000 euron luokkaa.

  • Ann
   10.2.2021 at 18:58

   Hei
   Täällä aamiaiskaappin suunnittelu, vielä ehtisi vaikuttaa siihen. Ja nyt löysin blogisi ha nämä ihanat kuvat. Mietin kuinka korkeat teillä on nuo laatikot aamiaiskaapissa? Että miten olisi järkevin jakaa tuo laatikko-osa, 2 isoa / yksi pieni ja 2 isompaa / 2 pientä ja yksi isompi …

   • Sini
    11.2.2021 at 09:49

    Moi! Meillä on ylhäällä yksi kupeille mikä on matalempi ja sen alla kaksi samankokoista. etulevyn mitat 14cm ja kaksi on 25cm

 • Anonyymi
  13.3.2018 at 05:23

  Teillä on aivan ihana keittiö! Meille on tulossa koko keittiö ja muutkin asunnon kalusteet Iistä. Kysyin erikseen aamiaiskaapin hintaa niin tuommoisilla sisään menevillä puolikkailla ovilla(alapuolella vetolaatikot) hintaa tuli 400-500€.

 • Anonyymi
  13.3.2018 at 19:51

  Todella hyvä postaus! Iso kiitos!
  -jasminella

 • Hanna-Liisa Kangas
  27.4.2018 at 15:35

  Ihana keittiö ja mahtava postaus, kiitos! Ovatko ovet Topin Lato-ovet puhtaan valkoisina? Mietin juuri niitä itse. Jos ovat, ovatko vedinaukot hankalat pitää puhtaina?

  • Sini
   27.4.2018 at 16:53

   Juu mielestäni ne ovat ihan perusvalkoiset. Eivät taita kylmään tai kermanvalkoiseen. En ole kokenut aukkoja hankaliksi, pyyhkäisen ne yleensä siivouspäivänä samoin kuin ovet ja hyvin on kaikki lähtenyt.

 • Hanna-Liisa Kangas
  28.4.2018 at 08:02

  Ok, hyvä tietää, kiitos 😀

 • Mh
  24.11.2021 at 02:17

  Eli hieman lisähintaa kaapille=aamiaiskaappi.

  • Sini
   24.11.2021 at 10:44

   No itse kaappihan on aivan tavallinen kaappi. Lisähinta tulee tässä meidän tapauksessa ainakin ovien mekanismista.

   Sini

Lue lisää