KROATIA SPLIT KOKEMUKSIA

Muutama sana meidän Kroatian reissusta tännekin, toivottavasti on hyödyllinen mikäli joku Splitiin on matkaa suunnitellut. Olimme tosiaan työporukan kanssa Splitissa kolmen päivän reissulla, tapanamme on reissata yhessä aina johonkin ulkomaille joka kevät. Reissut ovat yleensä aina samanpituisia sillä työvuorojen sumpliminen isomman porukan kesken aiheuttaa vähän haasteita. Kriteereinä meillä on ollut edulliset ja lyhyet lennot ja olemme aikaisempina vuosina käyneet mm. Prahassa, Budapestissa ja Nizzassa.

Mietin tuossa äsken, että viitsinkö tästä edes kirjoittaa, sillä kuvasaldo on aika olematon. Monissa kuvissa on meidän muutakin porukkaa kuvissa ja niitä en viitsi jakaa ja sitten yhtenä päivänä unohdin kameran kokonaan hotellille, joten suurin osa kuvista on kännykkä kuvia. Noh, tässä tämä nyt kuitenkin tulee!

Lensimme Splitiin Norwegianilla ja edestakaiset lennot maksoivat vain n. 160 euroa. Lentoaika oli n. 3 tuntia ja kohdetta lähestyttäessä ikkunasta näkyi aika huikeat maisemat!

Hotellimme oli pieni, mutta tosi laadukas. Tämä oli nimeltään Rooms Oasis life ja voin kyllä lämpimästi suositella hotellia.  Kentältä tulimme hotellille taksilla mikä maksoi 280 kunaa. Kentältä pääsee keskustaan kätevästi ja edullisesti bussilla, mutta tämä hotellimme oli n. 3km päässä keskustasta, joten päätimme tulla suoraan taksilla. Paikallista valuuttaa en vaihtanut etukäteen vaan nostin sitä Splitin lentokentän automaatista.

Tosiaan hotelli oli todella siisti ja kaikki huoneet oli hiljan remontoituja. Huoneiden terassit olivat suurimmaksi osaksi suoraan tuohon altaalle päin ja meidän porukan lisäksi hotellissa ei ollut kuin kaksi muuta pariskuntaa, joten altaalla riitti tilaa. Hotellista löytyi myös sauna sekä poreamme ja ranta oli ihan muutaman minuutin kävelymatkan päässä. Hotellin vieressä on pyörävuokraamo, mutta se ei vielä näyttänyt olevan auki. Sesonkiaikana siitä olisi ollut kätevä napata pyörät ja huristella keskustaan. Rantakatua pitkin oli kuitenkin kiva kävellä ja matkan varrella oli useampi kuppilakin.

Suuntasimme heti ensimmäisenä rannalle ja vesi oli ihanan kirkasta. Kovin lämmintä se ei kyllä vielä ollut vaikka ilman lämpötila huiteli 28 asteessa. Uskomatonta, että vain muutaman tunnin lentomatkan päässä Suomesta on tällainen paratiisi!

Hotellin vieressä ollut ranta oli tällainen kivikkoinen ranta, mutta vähän matkan päässä oli myös hiekkaranta. Rantoja tuolla riittää kyllä vaikka kuinka ja vielä tuohon aikaan ne olivat kyllä aika autioita. Itselle tuo keli oli kyllä ihan sopiva ja mietinkin kuinkahan tukalan kuuma tuolla on kesä-ja  heinäkuussa. Nyt ainakin aurinko porotti todella polttavasti.

Ensimmäinen päivä meni altaalla ja rannalla ja toisena päivänä suuntasimme ensiksi ostoksille Mall of Split ostoskeskukseen. Menimme sinne hotelilla taksilla, hintaa tuolle ajelulle tuli vain 50 kunaa eli reilut 6 euroa. Ostoskeskus oli kolmessa kerroksessa oleva valtava kompleksi ja tuolla saisi kulumaan kyllä koko päivän. Sieltä löytyi niin merkkiliikkeitä kuin erilaisia ketjuliikkeitäkin. Itse pyörin lelukauppojen lisäksi Bershka ja Stradivarius liikkeissä. Lopuksi piipahdin vielä Hilfigerillä ja sieltä löytyikin edellisessä postauksessa näkynyt reppu. Suosittelen kyllä visiittiä tänne, olisin viihtynyt pidempäänkin, mutta meillä oli aika tiukka aikataulu ja kokemus jäi vain pintaraapaisuksi.

Mall Of Splitista pääsi kätevästi bussilla tuonne keskustaan eli vanhaan kaupunkiin. Sinne meni bussit 18 ja 6 ja ne lähtivät 10 minuutin välein. Pysäkki oli ns. ison tien varrella n. 100 metrin päässä ostoskeskuksesta. Bussimatka keskustaan maksoi 11 kunaa eli n. 1,5 euroa. Bussit pysähtyvät päätepysäkilleen bussiasemalle, mikä on siinä ihan vanhankaupungin vieressä. Huomasin, että siinä bussiaseman vieressä oli myös jokin ostoskeskus, mutta siinä emme käyneet.

Ensiksi suuntasimme rantakadulle, joka on nimeltään Riva. Tätä ennen Split oli tuntunut todella rauhalliselta paikalta, mutta tuolla selvisi missä ne kaikki ihmiset olivat. Rantakatu oli vilkas ja täynnä elämää. Kadun varrella oli useita ravintoloita ja tuosta lähti erilaisia poikkikatuja, joiden varrella oli monia eri liikkeitä. Rantakatu johti suoraan satamaan, mihin monet olivatkin näemmä matkalaukkujen kanssa suuntaamassa. Satamasta olisi päässyt kätevästi risteilemään isolla aluksella kauemmaksi ja pienemmillä paateilla vierailemaan läheisille saarille. Saariahan tuolla on valtavasti ja jos reissu olisi ollut pidempi, olisi ollut ihana tehdä päiväretki johonkin saarelle. Joissain laivoissa oli polkupyörätkin valmiina, joten saareen olisi voinut tutustua pyörän selästä käsin.

Rantakadulla kannattaa ehdottomasti käydä, ihan vaan vaikka ihailemassa maisemia jos ei muuta. Rantakadulta pääsee suoraan Diocletianuksen palatsiin semmoista tunnelia pitkin. Tunnelissa oli kojuja vierivieressä ja sieltä kannattaa tsekata paikallisia tuotteita tuliaisiksi. Täytyy muuten sanoa, että Split oli tosiaankin rauhallinen paikka. Ja ei yhtään sellainen ”turisteille tehty” vaan tuolla oli sellainen autenttinen fiilis. Ja yhtäkään kaupustelijaa tai sisäänheittäjää tuolla ei näkynyt eikä muutenkaan ollut sellaista ”kanariansaari-meininkiä” vaan ihan rauhassa sai kävellä ja katsella.

Split ei ollut mikään pröystäilevä ja moderni luxuspaikka enkä itse
ainakaan tuolta bongannut mitään hulppeita huviloita ja hotellien
lomakyliä. Useat hotellit olivat aika pieniä ja vaatimattoman näköisiä
ulospäin. Ehkä juuri siksi pidinkin Splitista niin paljon, se oli vielä
ainakin sellainen aito ja rauhallinen paikka, jossa koki kuuluvansa
hyvin joukkoon. Vanha kaupunki oli tosi kaunis paikka ja pieniä kujia
meni siellä ristiin rastiin. Siellä olisi saanut kulumaan myös vaikka
kuinka kauan, joten kannattaa ehdottomasti piipahtaa.

Lisää kuvateksti

Diocletianuksen palatsi oli myös aika tupaten täynnä porukkaa. Sadekuuro yllätti meidät tuona päivänä ja siksi monet kuvatkin vanhasta kaupungista ja rantakadulta ovat vähän synkähköjä. Kuuro oli tosin nopea ja paikalliset sanoivatkin, että sadekuurot kestävät tuolla yleensä tosi vähän aikaa. Illalla tulikin sitten kunnon ukkosmyrsky ja vettä enemmänkin, onneksi pääsimme rantakadun baariin pitelemään sadetta hetkeksi aikaa.

Mikään biletyskohde Split, tai ainakaan tuo rantakatu ja vanhakaupunki ei ole. Yökerhoja tuolla ei ollut, mutta ne ovat kuulemma jossain eri paikassa yhdessä ryppäässä. Ei kyllä illalla ollut yhtään sellainen olo, että olisi mihinkään yökerhoon jaksanut lähteä. Pitäydyimme rantakadun baareissa ja hyödynsimme happy hourin tehokkaasti. Siellä sai kuulkaas litran viinaa 13 eurolla! 

Vanhan kaupungin palatsin kellotorniin oli pääsymaksu ja kova ruuhka, joten sinne emme lopulta menneet. Itse palatsissa ei minun mielestä mitään niin ihmeellistä ollut, mutta vieressä oli kyllä kaunis puisto. Lentokoneesta tsekattuna Splitissa oleva Marjan-niemimaa näytti upealta paikalta. Se on sellainen iso ulkoilualue, jossa on monenmoista maastoa, rantoja ja kirkkoja. Aktiiviselle lomailijalle varmasti käymisen arvoinen paikka. Paikanpäällä näin myös mainoksia erilaisista retkistä ja jos olisi ollut pidempi loma tiedossa, olisin varmasti halunnut käydä tsekkaamassa Krkan luonnonpuiston. Siellä on kuulemma upeat vesiputoukset!

Mielestäni liikenne näytti tuolla suht ihmimilliseltä, joten varmasti jos olisin pidemmällä lomalla, vuokraisin auton muutamaksi päiväksi ja kiertelisin sillä noita lähellä olevia kaupunkeja. Itse Split ei mielestäni mikään kovin iso paikka ole, joten siellä saattaisi tekeminen loppua kesken viikon lomalla. Kuitenkin satama mahdollistaa vierailut läheisille saarille ja osa retkistä on ihan lyhyitä päiväretkiäkin niin sellaista lähtisin varmasti kokeilemaan myös. Dubrovnik oli tuosta 200 km päässä ja olisi varmasti hauska yhdistää pidemmällä lomalla nämä kaksi kohdetta. Norwegian ainakin lentää molempiin, joten paluulennon voisi varata eri kentältä.

Onko Split käymisen arvoinen paikka? Ehdottomasti! Kuten sanoin, lyhyet ja edulliset lennot houkuttelevat ainakin minua tekemään Kroatiaan vielä uudenkin reissuun. Hintataso tuolla oli edullisempaa kuin Suomessa, paikalliset ihmiset olivat todella ystävällisiä ja toukokuussakin kelit jo aivan mahtavat. Uskoisin, että lapsetkin viihtyisivät tuolla vallan mainosti. Split saa siis suosituksen minulta, vaikka kovin pintapuoliseksi oma kokemukseni paikasta jäikin. Aikaisemmin meidän reissut vat olleet kaupunkilomia ja koskaan ei ole oikein harmittanut lähteä kotiin, mutta nyt olisin voinut kyllä jäädä tuonne rannalle makoilemaan vielä pidemmäksikin aikaa.

 • Henna
  9.5.2018 at 18:12

  Kiitos tästä 🙂 20 päivää enää, sit tonne. Mennään makarskan rivieralle, joka on n. 1,5h splitistä.

  Ja vau, ootte saanu tosi halvat lennot ��

  • Sini
   9.5.2018 at 18:59

   Oi, mukavaa reissua! Joo lennot oli edulliset, varattiin ne tosin jo puoli vuotta ennen reissua

 • Anonyymi
  10.5.2018 at 03:25

  Split on ihana �� Marjanille kannattaa kyllä kiivetä kaupungin laidalta edes puoliväliin näiden maisemien vuoksi 🙂 https://www.instagram.com/p/BaGwXQSjAVF/

  • Sini
   10.5.2018 at 07:39

   Wau, olipa huikeat näkymät!

 • Anonyymi
  10.5.2018 at 04:01

  Kiitoksia postauksesta! Oli hyödyllinen, koska lähdemme Splitiin ensi viikolla! �� Tarkeniko siellä iltaisin ilman takkia? -Laura

  • Sini
   10.5.2018 at 07:40

   Mukavaa reissua! Juu takkia en tarvinut ollenkaan, illalla pärjäsi neuletakilla hyvin!

 • Anonyymi
  11.5.2018 at 20:03

  Olin lasten kanssa kolmistaan Splitissä ja uskaltauduin vuokraamaan auton! Sillä ajelimme rannikkoa molempiin suuntiin ja autoilu sujui ihan kuin kotimaassa 🙂 Split oli myös siitä ihana paikka, että siellä oli turvallinen fiilis…

Lue lisää