OMAKOTITALON VALAISTUS JA KOKEMUKSIA LED PANEELEISTA

 Postaus toteutettu yhteistyössä Winledin kanssa

Kodin valaistus oli asia, joka ainakin meille aiheitti harmaita hiuksia raksa-aikana. Nykyään valaistuksessa on niin paljon mahdollisuuksia ja hyvin tehty valaistussuunnitelma palkitsee kyllä jälkikäteen ja tuo parhaat puolet kodin tiloista esiin. Enää ei riitä, että laitetaan yksi valaisinpistoke keskelle huonetta ja that´s it. Tai toki niin voi tehdä, mutta suosittelen ehdottomasti panostamaan kunnolla valaistukseen, sillä sen avulla saa kodista niin paljon kauniimman ja viihtyisämmän.

Valaistus oli meille sellainen asia, josta meillä ei juurikaan ollut tietoa tai kokemusta. Niinpä meille oli itsestään selvää, että teetämme valaistussuunnitelman ammattilaisella. Nykyään monien suunnitelmien mukana saa mahtavat 3D kuvatkin ja olihan se kiva päästä kurkkaamaan omaan kotiin jo ennen kuin koko taloakaan oli pystyssä. Päädyimme valaistussuunnitelmassa Winled yritykseen ja täällä olenkin kirjoitellut jo vähän meidän valaistuksesta ja jakanut noita saamiani 3D kuvia.

3000k vai 4000k valaistus

Tosiaan, valaistus on niin paljon uutakin kuin se yksi pistoke keskellä huonetta. On epäsuoraa valoa, on led paneeleja ja valonauhoja, kelvin asteita ja vaikka mitä päätettävää. Lisäksi pitäisi myös osata laskea kuinka paljon valoa tarvitaan yhteen tilaan, osata hahmottaa millä laajuudella tietty valaisin valaisee aluetta ja tietää millaiset valot kannattaa laittaa. Meillä ei ollut näistä oikein mitään hajua ja niinpä olikin helpotus jättää koko homma ammattilaisten käsiin. Epäsuoraan valoon kannattaa kyllä panostaa myös, nykyään on siihenkin vaikka minkälaisia vaihtoehtoja olemassa. Meillä on epäsuoraa valoa toteutettu led-nauhojen avulla. Epäsuoraa valoa voi tehdä kauniisti myös erilaisilla spottivaloilla, jotka kohdistetaan seinään tai kattoon päin.

Homma lähti käyntiin niin, että toimitin Winledille meidän talomme mittakuvat ja vähän tietoa siitä, minkä tyylinen kodistamme olisi tulossa. Näin tulevat 3D kuvat olisvat mahdollisimman realistisia ja osaisimme niistä jo vähän hahmottaa miltä valaistus valmiissa kodissa näyttäisi. Jonkin tovin kuluttua sain ensimmäisen suunnitelman materiaalipankkiin kuvien kera ja saimme esittää siihen vielä muutostoiveita. Kun toiveet oli esitetty, saimme uudet kuvat ja kävimme vielä puhelimitse lävitse koko suunnitelman. Suunnitelmaa sai kyllä hioa niin monta kertaa kuin halusi ja 3D kuvista oli kyllä apua kun yritin päättää mihin korkeudelle laittaisin keittiön seinävalaisimet ja kuinka sijoittaisin ne hyllyn kanssa.

Kun suunnitelma oli valmis ja lukkoon lyöty, saimme valaisimet ja tarvikkeet postitse ja mukana tuli hyvät ohjeistukset ja listat mikä valaisin menee mihinkin. Lisäksi suunnitelmaan kuului dwg muodossa oleva valaisinpistekuva, jonka sai suoraan sellaisenaan liittää sähkösuunnitelmaamme.

Aluksi tuntui, että valoja oli ihan hirveästi joka paikassa. Me kun olimme tottuneet vanhassa kodissa juuri siihen yhteen valaisimeen per huone. Ensimmäinen päätös mikä piti tehdä oli valon lämpötilan valinta. Yleisimmät vaihtoehdot taitavat olla 3000K ja 4000K. Tästä asiasta selailin itse paljon keskusteluja netissä enkä tullut hullua hurskaammaksi. Kaikkien mielestä se oma valinta oli ehdottomasti paras, eikä missään nimessä laittaisi toisenlaista. Eli ne kenellä oli vähän keltaisempi 3000K kannattivat sitä ja valkoisemman 4000K valon omistajat sitten omaansa. Osan mielestä 4000K oli ihan hirveä ”sairaalavalo” ja toisten mielestä 3000K taas on kamalan tunkkainen.

Me valitsimme meille valkoisemman 4000K asteella olevat valaisimet ja olen ollut niihin tosi tyytyväinen. Aluksi oli kyllä totuttelemista, sillä valo oli todellakin valkoisempaa mihin olimme tottuneet. Tunnelman kannalta tuo 4000K voi olla ehkä vähän kylmä, mutta ratkaisimme asian niin, että laitoimme roikkuviin kattovalaisimiin ja muihin irrallisiin valaisimiin lämpöisempää valoa tunnelmaa luomaan tarvittaessa.

En oikein osaa neuvoa tässä asiassa, sillä kyseessä on niin makuasia. Jos pidät tunnelmallisesta fiiliksestä kotona niin se 3000K on varmasti oikea valinta. Jos taas tykkäät kirkkaammasta ja valkoisemmasta valosta, on 4000K ehkä sinun valintasi. Ulkovaloista en muistanutkaan napata kuvaa tänne, mutta ne ovat meillä mustat hydra 12w valaisimet. Niistä näet päivänvalossa kuvan tästä ja tästä instakuvastani ja pimeällä otetun kuvan tästä kuvasta. Noiden valokeilojen suuntaa ja suuruutta voi muutella ja suosittelisin ainakin ulkovaloissa kyllä 4000K asteista valoa sillä valkoinen talokin näyttää ihan valkoiselta kun nuo valaisevat seinää. Lämpöisempi valo taas muuttaa illalla talon väriä kellertävään ja ainakin mielestäni tämä valkoisempi valo on kauniimpi ulkovalaistuksessa.

Epäsuoraa valoa meille tuli tosiaan led-nauhojen muodossa mm. keittiöön ja makuuhuoneeseen. Keittiö näyttää tosi kauniilta illalla pimeässä kun pelkkä lednauha on päällä ja kattoon heijastuva valo tuo kivasti kolmiulotteisuutta yleisilmeeseen. Suosittelen lednauhoja kyllä ehdottomasti. Meillä olisi yksi nauha vielä laittamatta saarekkeen alle, siitä näkyy 3D kuva tuolla yllä linkkaamassani postauksessa.

Keittiössä kannattaa kyllä panostaa kunnolliseen valoon, siellä kun tulee häärättyä paljon myös illalla pimeämpään aikaan. Keittiössä ja eteisessä meillä on katossa Eden 30×30 ledpaneelit, jotka tuovat kauniin tasaista valoa koko tilaan. Pidän itse näistä paneeleista enemmän kuin spottivaloista, sillä tosiaan valaisevat tasaisemmin koko tilaa eivätkä vain yhtä kohtaa alaspäin. Ledpaneelit ovat pitkäikäisiä ja energiatehokkaita, winled lupaakin näille 5 vuoden takuun. Paneeleita voi asentaa usealla tavalla, meillä nuo on laitettu kiinnitysjousilla.

Meidän kodissa lähes kaikki valaisimet ovat himmennettäviä ja suosittelenkin sellaisia kaikille. Todella harvoin olen pitänyt noita kirkkaimmalla asetuksella, sillä se on kyllä tosi kirkas. Himmennys on meillä ainakin ollut ihan must ja tykkään illallakin pitää noita paneeleita aika himmeällä. Oleskelutilan isot paneelit on meillä kytketty dali-väylään, muissa on tavallinen himmennin.

Saarekkeen päälle laitoimme kolme roikkuvaa valaisinta ja näihin valitsimme muista roikkuvista poiketen 4000K valot. Keittiön takaseinällä olevissa seinävaloissa on lämpöisempää valoa ja niitä pidänkin yleensä illalla päällä tunnelman luomiseksi.

Meidän makuuhuoneeseen tuli myös led nauhaa ja se asennettiin tuollaisen valolistan taakse. Listoja oli eri mallisia ja nämä maalataan itse haluamallaan sävyllä. Me maalasimme listat samalla sävyllä kuin makuuhuoneen kaksi seinää eli farrow&ball maalin off black sävyllä. Yksi tällainen lista on vielä laittamatta meidän tv-tilaan.

Kaikissa makuuhuoneissa on yleisvalona Kanna 12w led valot. Ne ovat kaikki himmennettävät, lisäksi makuuhuoneista löytyy pistokkeet kattovalolle. Täytyy kyllä sanoa, että harvoin kattovalaisimet ovat olleet päällä, nuo ledvalot tuovat niin hyvin kyllä valoa tilaan.

Eteisessä meillä on tuota samaa eden paneelia 30×30 koossa ja sama valaisin jatkuu tilan päässä olevaan oleskelutilaan. Eteisen vieressä olevassa arkieteisessä ja vaatehuoneessa on pienempi Kanna 12w valo ja ne on asennettu niin, että syttyvät liikkeestä.

Olohuoneessa ja ruokailutilassa meillä on isot 60×60 kokoiset eden ledpaneelit. Nämä ovat kyllä tosi upeat ja näyttävät vähän kattoikkunoilta. Suurikokoiset paneelit valaisevat koko tilan hyvin eikä erillisiä valaisimia kyllä tuohon tarvittaisi. Meillä on kuitenkin tunnelmaa tuomaan tuossa myös roikkuva kattovalaisin ja yksi lukulamppu.

Vessasta meillä löytyy sama kanna 12w ja lisäksi Idon valopeili. Yleisvalo on ohjelmoitu tänne niin, että se syttyy automaattisesti kun huoneeseen menee.

Vaatehuoneessa meillä on Spectri 8w valaisimet, jotka tuovat vähän spottimaista valoa. Tämä tila on sen verran kapea, että nuo riittävät kyllä hyvin. Vaatehuoneessa meillä on myös itsestään syttyvät valot, samoin kuin kodinhoitohuoneessa. Ne ovat mielestäni olleet kyllä kätevät käytössä.

Osa valoista on tosiaan vielä asentamatta ja terassille meille on tulossa upotettavia valaisimia jahka saadaan se terassi joskus valmiiksi. Tässäpä kuitenkin vähän vinkkejä ja kokemuksia jo näistä valoista mitä meillä on ollut käytössä. Toivottavasti tästä oli apua mikäli pähkäilet kotisi valaistuksen kanssa!

  • Anonyymi
    30.5.2018 at 16:49

    Moi! Onko led-paneelit hyvät myös keittiön vinossa katossa? Ei häikäise tms? Tuoko valoa myös paneelin ns.taakse? Me ollaan nää omasta kodista hylätty sen takia, kun ollaan ajateltu ettei vinon katon takia sovellu, mutta sun postaus sai kyllä vakavasti harkitsemaan uudestaan! 🙂 -Emilia

Lue lisää