DIY TERASSIPÖYTÄ VANERISTA

Instagramiani seuraavat tietävätkin, että olen puuhastellut pienen DIY projektin kimpussa. Nyt kun talonmaalauksesta on lähes selvitty, halusin vähän erilaista puuhattavaa ja päätin tehdä meille terassipöydän, sellaista kun ei meillä ollut.

Älkää välittäkö kuvissa näkyvästä keskeneräisestä terassista tai autiomaata muistuttavasta takapihasta, ne olisi vielä tälle kesälle projektina edessä. Nyt kuitenkin jokunen kuva meidän uudesta terassipöydästä, jonka voin ylpeänä kertoa tehneeni 90%:sti itse!

Tadaa! Tässä se on. En ole tosiaankaan mikään rakentamisen ammattilainen, joten älkää ammattilaiset katsoko tätä tekelettä kovin paheksuvasti. Mitään varsinaista suunnitelmaa minulla ei pöytää varten ollut vaan päässä jonkunmoinen visio ja ajattelin, että katsotaan mitä saan aikaiseksi. Matkan varrelta ei siis ole mitään kuviakaan (paitsi instastoriesissa silloin jaoin videoita vaiheista), koska en ihan kovin paljoa luottanut omiin taitoihini ja epäilin noinkohan minkäänlaista pöytää saan kasaan. Nytkin vähän epäilin kehtaanko varsinaista postausta tästä tehdä, sillä varmasti tämän olisi voinut tehdä paremmin ja siistimminkin eikä tämä tosiaan mikään täydellinen ole. Ajattelin kuitenkin, että ehkä tästä saisi joku inspiraatiota omaan projektiinsa ja uskoa omiin taitoihinsa, sillä jos minä tähän pystyin niin pystyy kyllä kuka vaan! Lopussa on kuitenkin yksi kuva pöydän alla olevista tukipuista yms, joten sieltä näkee vähän millainen viritys on kyseessä.

No joo, mutta pientä sepustusta siitä miten pöydän tein. Kaveriltani tilasin 100x220cm kokoisen vanerinpalan, joka on n 1,5 cm paksu. Alunperin minulla oli siis ensimmäinen ajatus, että päällystäisin vanerin mikrosementillä ja siihen tulisi metalliset jalat. Ajattelin, että kokeilen kuitenkin ensin miltä pelkkä käsitelty vaneri näyttäisi tuossa ja, koska mies on ollut töiden puolesta niin kiireinen eikä ole ehtinyt niitä metallisia jalkoja hitsata, niin päätin kokeilla myös jalkojen tekemistä itse.

Hurautin siis yksi päivä rautakauppaan ja ostin sieltä kakkoskakkosta ja niistä päätin tehdä pöytään jalat. Olin liikkeellä henkilöautolla, joten ystävällisesti minulle sahattiin ne palat jo puoliksi, että mahtuivat autoon sisään. Vanerin olin ajatellut käsitellä mustalla petsillä, mutta sen ollessa loppu ostin litran Tikkurilan mustaa valtti plus terassiöljyä.

Öljysin pensselillä vanerin kahteen kertaan ja sahasin jalat sekä välipuut oikeisiin mittoihin niin, että pöydän lopulliseksi korkeudeksi tulisi 75cm kannen kanssa. Jalkojen korkeus siis oli 73,5cm ja leveydeksi laitoin 80cm. Näin jalat jäävät vähän pöytäkannen sisälle eivätkä ole ihan yhtä leveitä kuin taso, mikä on minusta kivemman näköinen. Leveyteen tulee mukaan vielä reunoihin tulevat jalat eli yhteensä 2×4,5cm, joten jalkojen kokonaisleveys on meillä 89 cm.  Meillä oli kotona jo valmiiksi Teknoksen nordica matt maalia mustana ja sillä maalasin nuo jalkoihin tulevat osat kahteen kertaan.

Lopuksi sitten ruuvasin jalat yhteen, jolloin niistä tuli suorakulmion muotoiset. Ajattelin, että enää ei puutu kuin levyn kiinnitys. No joo, ei se ihan riittänyt, sillä pelkillä ruveilla yhteenlaitetut jalat olivat aika huterat ja heiluivat kannen kanssa melkoisesti. Tässä vaiheessa mies tuli apuun ja sahasi vielä jalkojen väliin tukikappaleen sekä ylös, että alas. Lisäksi laitoimme pienet tukipuut kannen kiinnitystä varten ja, koska edelleen pöytä heilui pituussuunnassa, piti väliin vielä tehdä vinoon menevä tukipuu. Lopussa on kuva tästä virityksestä pöydän alhaalta kuvattuna. Nämä tukipuut on kaikki jostain raksalta jääneestä materiaalista äkkiä sahattu, joten ne olisi ehkä voineet olla siistimmätkin, mutta näillä mennään nyt.

Tänään sitten vielä maalasin tukipuut mustaksi ja jalat kolmannen kerran jolloin ruuvien päätkin menivät vähän paremmin piiloon. Nyt pöytä on kyllä yllättävän tukeva ja omasta mielestä siitä tuli lopulta ihan kivan näköinenkin. Yksi sadekuurokin tuossa jo oli ja ainakin sen jälkeen pinta näytti ihan samalta kuin ennenkin. Nähtäväksi jää miten tuo käsitelty vaneri tuossa säänarmoilla kestää, mutta kovin korkealta emme putoa vaikka pilalle menisikin, sillä pöydän hinnaksi tuli kaikkinensa 50 euroa. Mikäli vaneri tuntuu kestävän, ajattelin vielä nikkaroida sellaisen säilytyslaatikon/penkin tuohon terassille, mihin saisi sisälle tyynyt ym sateelta suojaan.

Tänään korkkasimmekin pöydän heti käyttöön ja tykkään kyllä kovasti tuosta mustasta vanerista ja siitä kuinka puunsyyt näkyvät kivasti pinnassa. Pöydällä näkyvä pallomaljakko on muutes ihana cooee merkkinen ja se on saatu Zico´s sisustusliikkeestä. Näitä on heillä myynnissä useissa väreissä ja monen kokoisina ja ovat kyllä mielestäni tosi kauniita.  Kuvissa näkyy myös se aleostos rottinkitarjotin sekä lempiastiani, nuo marimekon valkoiset oiva-astiat.

Tässä näkyy pöytä alhaalta päin ja nuo alla olevat tukipuut ym viritykset. Sellainen pöytä siitä tuli ja tosiaan ihan en voi sanoa sitä täysin yksin tehneeni, mutta toooodella suuren osan kyllä! Olin kyllä itsekin kieltämättä lapsellisen innostunut lopussa, sellainen ”jee mä osasin” fiilis.

Lopussa haluaisin vinkata teille vielä tosi hyvästä alesta, sillä ellokselta saa nyt -30% lisäalennuksen kaikista jo alennetuistakin tuotteista. Lisäksi sieltä saa -20% alennuksen uutuuksista. Kun klikkaat tästä, alennus aktivoituu suoraan ostoskoriisi. Tuosta voit sitten navigoida vetovalikosta esim koti&sisustus jos ne kiinnostavat tai muihin kategorioihin. Alla muutamia poimintoja alesta, monet siellä onkin jo puoleen hintaan ja tosiaan niistä vielä se -30% lisäale. Olen itse vähän ihaillut noita ekan kuvan petivaatteita, ne olisi nyt puoleen hintaan jo alessa ja laatu on kuulemma hyvää. Niissä on myös monia kivoja värivaihtoehtoja. Tsekkaa ihmeessä myös sisustuspuolen uutuudet, niissäkin alehintoja voimassa!

*sis mainoslinkkejä

 • Heli @kotonaparas.com
  15.7.2018 at 04:54

  Tulipa hieno pöytä! Kyllä tekevä osaa. Pitäisi itsekin kokeilla valmistaa vanerista säilytyslaatikko ulkotyynyille, loistoidea!

 • Anonyymi
  16.7.2018 at 08:01

  Hei! Teeppä kirjoitus teidän talonmaalaus projektista..millä maalisävyillä maalasitte talon?noi valkoiset ja mustat värit aika haastavia.olen kaavaillut meille samanväristä taloa

  • Sini
   16.7.2018 at 17:06

   Moi! Juu, tulossa on! Täällä olen juuri sokkelia maalaamassa niin teen jutun kun saan sen valmiiksi myös. Talon väri on Teknos nordica matt T1744 ( ncs S 0500-N)

 • Aikku
  17.7.2018 at 07:55

  Onpas hieno! 🙂

 • Anonyymi
  27.7.2018 at 07:35

  Tosi hieno pöytä ja kauniisti olet kattanut, todellakin kehtaat näyttää! Esimerkkisi innostaa meitä muitakin amatöörejä virittelemään sisäisen puusepän taitoja =D

 • Maria
  4.7.2020 at 23:21

  Hei! Hieno pöytä on! Miten on kestänyt säätä? Onko siis vielä käytössä?

 • Aino Myllymäki
  21.3.2021 at 17:24

  Hei, minkä merkkiset nuo upeat tuolit ovat? 😍 Ja kiitos tästä postauksesta, pöydän tuunauksessa pääsee näin hyvin alkuun 😁

 • Mervi
  3.5.2021 at 14:18

  Hei, miten tämä vaneripinta kesti ulkona? Tästä inpiroituneena suunnitteilla myös pöytä terassille😊

Lue lisää