MEIDÄN WALK-IN VAATEHUONE

Olen saanut tosi monta toivetta kertoa enemmän meidän makuuhuoneen yhteydessä olevasta walk-in vaatehuoneesta ja tässäpä nyt tulisi paljon kuvia ja infoa. Toivottavasti tästä on apua jos mietit walk-in vaatehuonetta omaan kotiisi. Kuvat olen ottanut jo kesällä, mutta unohdin nämä kokonaan. Olin juuri siivonnut vaatehuoneen, joten näissä on poikkeuksellisen tip top paikat. Olen kuitenkin huomannut, että tällaisessa väljässä tilassa siisteys pysyy paremmin kuin umpinaisessa kaapissa.

Kerronpa ensin meidän vaatehuoneen speksit. Tässä on neliöitä 6,6 m2 ja kokonaisuuden pituus on 330cm ja leveys n. 200cm. Tila on siis pitkä ja kapea ja sijoittuu meidän makuuhuoneen yhteyteen. Halusin vaatehuoneeseen avattavan kapean ikkunan ja sellainen suunniteltiinkin takaseinälle. Avattavan ikkunan ansiosta tuulettaminen on helppoa.

Ikkuna ja olohuoneen yhteydessä oleva ovi vaatehuoneeseen aiheuttivat kuitenkin haasteita. En suunnitteluvaiheessa tajunnut, että kaapistojen syvyys tulee riipumaan noista ja sen vuoksi meille ei tähän voinutkaan laittaa normaalisyvyistä säilytyskalustetta vaan meidän kalusteiden syvyys on 50cm. Näin keskelle saatiin tarpeeksi tilaa, että laatikostot mahtuvat aukeamaan molemmin puolin ja, ettei rungot mene ikkunan ja oven eteen. Pienempi syvyys ei onneksi haitannut ollenkaan käytössä ja on osoittautunut ihan riittäväksi. Meinasi kuitenkin pientä tuskanhikeä pukata kun olin jo suunnittelemassa Ikean sivuilla kokonaisuutta ja tajusin, ettei se mahdukaan.

Emme tosiaan voineet siis marssia Ikeaan hakemaan valmiita kalustekokonaisuuksia vaan ne piti teetättää mittojen mukaan. Me tilasimme omamme paikalliselta Miia-keittiöltä ja nämä ovatkin itseasiassa samoja kalusteita mitä keittiössä käytetään. Hinta ei loppupeleissä kuitenkaan tullut kovinkaan paljon kalliimmaksi kuin mitä esimerkiksi Ikean setti ja plussaa oli, että ihan kaikki saatiin mittojen mukaan ja juuri tähän tilaan sopivaksi.

Olen todennut meidän vaatehuoneen todella toimivaksi ja ajattelinkin jakaa muutaman vinkin vaatehuoneen suunnitteluun. Ensimmäinen vinkkini vaatehuoneen suhteen on, että suunnittele etukäteen hyvin! Ja
suunnittele omien tarpeittesi mukaan. Se, mikä toimii minulla ei
välttämättä toimi sinulla. Katso millaisia vaatteita sinulla on ja mieti
missä haluaisit ne vaatehuoneessa säilyttää. Sopisiko laatikosto paremmin vai
henkaritila? Tee pinoja vaatteista ja mieti kuinka paljon tilaa ne
vaativat ja mieti kokonaisuus sen perusteella. Ota huomioon myös
käyttäjän pituus, pitkän ihmisen paidat vievät enemmän tilaa kuin
lyhyemmän. Itse mittasin mekkoni ja muutaman paidan, että osasin arvioida oikean kokoisen tilan henkarivaatteille.

Ota huomioon tilaan johtavat ovet ja mieti kuinka paljon tilaa rungot ja avattavat laatikot vievät. Muista jättää keskelle myös tarpeeksi tilaa liikkumista varten. Suunnittele kokonaisuus käytännölliseksi ja ergonomiseksi, mieti mihin korkeudelle laitat vaatetangon ja hyllyt ettei turhaa kurkottelua ja kyykistelyä tule.

 

Meidän omassa on enimmäkseen henkaritankoja ja laatikoita, mutta halusin myös muutaman avohyllyn lähinnä estetiikan vuoksi. Tykkään pitää noissa esillä kauneimpia juttuja ja laukkujen säilytykseen nuo ovat kätevät. Kaapiston yläosassa on myös avohylly, missä säilytetään harvemmin käytettäviä juttuja ja me jätimme yläosan avonaiseksi, että tarpeen vaatiessa sinne voi laittaa vaikka maton käärittynä tms.

Meidän kokonaisuus on ovelta (ylimmän kuvan suunnasta katsottuna) seuraava: minun puolellani on rungot 95+85+85+45cm leveinä. Ensimmäisessä on pieni korkeampi osio mekoille (kork 173cm) ja samassa myös ulosvedettävä housuteline. Se on ollut kätevä, siinä minulla on siistimmät housut ja farkut löytyy laatikosta. Seuraavana on 2 kpl 85cm levyisiä runkoja joissa on ylhäällä paitoja (paitatilan korkeus 102cm) ja noiden alla on ulosvedettävät laatikot. Laatikoista ylimmät ovat 13cm korkeita ja alimmat 27cm korkeita. Viimeisenä on ylläolevassa kuvassa näkyvä avohyllykkö 45cm levyisenä.

Laatikostoissa säilytän ylimmissä matalemmissa sukkia ja alusvaatteita ym ja alimmissa paitoja, housuja, urheiluvaatteita ym. Itse halusin laatikoista aika leveät ja näihin mahtuukin useampi pino vierekkäin. Miinuspuolena on, että laatikoista saattaa tulla painavat, mutta meidän omat ainakin rullaa tosi kevyesti ulos ja sisään. Mielestäni leveämmät laatikot ovat jotenkin seesteisemmän näköiset, mutta nämä ovat makuasioita tietenkin.

Kannattaa varata vaatteille tarpeeksi tilaa kokonaisuuksissa siistimmän yleisilmeen ja tuuletuksen vuoksi. Itse laitoin aika paljon henkaritilaa, koska säilytän henkareilla kaikkia yläosia trikoopaitoja ja urheiluvaatteita lukuunottamatta. Myös paitojen alle jätin hieman avonaista tilaa, että vaatteet säilyvät raikkaimpina ja muutenkin kokonaisuus on jotenkin ilmavempi. Jos tykkäät viikata lähes kaikki vaatteesi, sopii varmasti hyllyt ja laatikot sinulle paremmin.

Toisella puolella meillä on miehen puoli ja siitäkin yksi osio on ns. yleisessä käytössä oleva takkiosio. Miehen vaatteista suurin osa on laatikoissa ja hänelle riittää mainiosti tuo lyhyempi puoli tilasta ja edelleen on tyhjääkin tilaa. Tässä on aikalailla muuten samat, mutta housutelineen alla on vielä yksi kenkäteline. Kokonaisuutemme korkeus lattiasta kattoon on 230cm ja laatikostojen ylin osa on 85cm korkeudella. Laatikostojen päällä voi myös säilyttää jotain jos haluaa, sillä paidat eivät yllä ihan laatikoston kanteen saakka.

Tässä näkymä vielä toisesta suunnasta, tuosta ovesta meillä pääsee olohuoneeseen. Vaatehuoneeseen laitoimme kattoon pienet led-spotit ja ne syttyvät liikkeestä, se on ihan kätevää. Vasemmasta päädystä pääsee liuku-oven kautta meidän makuuhuoneeseen, usein ovi onkin meillä sinne auki.

Tätä vaatehuonetta piti kyllä pähkäillä muutama tovi kun kalusteita suunnittelimme, mutta mielestäni lopputulos oli oikein onnistunut ja on osoittautunut meillä myös käytännölliseksi. Takaseinällä oli vielä sopivan pieni tila tälle naulakolle ja siinä yleensä säilytän joitain laukkuja ja huiveja roikkumassa.

 • Katja S.
  2.3.2021 at 17:30

  Wow! Upea kokonaisuus! Olen tällä hetkellä suunnitelemassa järjestystä uuden talon varten ja sain paljon ideoita tästä. Kiitos!

  • Marionella
   11.12.2021 at 12:45

   Mikä hina?

Lue lisää