LAHJAIDEA: PEHMEÄ OMENA-KANELIKAKKU JA VAALEAT PIPARIT

Itse tehdyt joululahjat ovat mielestäni niitä parhaita! Kuinka ihana onkaan saada lahja, jonka joku toinen on tehnyt juuri minulle, minua ajatellen. Itse en ainakaan tarvitse yhtään mitään tavaraa eikä meillä aikuisille lahjoja ostetakaan. Miehellä on synttärit juuri ennen joulua ja ostin hänelle alesta lahjaksi hupparin ja malttamattomana jo annoinkin sen 😀 Muut lahjaostokset ovat menneet kummilapsille, he kun eivät ehkä kakuista vielä niin välitä. Tänä vuonna meidän lapset saavat yhdet isommat lahjat mihin osallistuu kimpassa sukulaisiakin ja muutaman pienen mm. käytännölliset petivaatteet.

Olen itse todella huono kaikissa askarteluissa ja käsitöissä ja vonkin vain kateellisena ihailla muiden taitavia tuotoksia noilla saroilla. Mielestäni on kuitenkin myös kiva antaa jokin itse tehty lahja ja omalla kohdallani se tarkoittaa leipomista, koska siinä en ole ihan surkea!

Ajattelin jakaa täällä muutaman kivan ohjeen itse tehtyihin joululahjoihin ja samalla muutes osallistun Modernisti Kodikas blogin Kertun heittämään haasteeseen siitä millainen on kaunis ja kohtuullinen jouluni. Kerttu kokoaan ennen joulua näistä vielä koosteen ja oma vinkkini tosiaan on, että hyödynnä se missä olet hyvä ja anna itsetehty joululahja. Uskon, että varmasti lahja lämmittää saajan mieltä aivan erilailla kuin kaupasta ostettu lahja.

Muistaako kukaan niitä sellaisia reseptikortteja, joita oli ”ennen vanhaan”? Ainakin omassa lapsuudessani muistan, että meillä kotona oli muovinen läpinäkyvä laatikko, jossa oli erilaisia reseptikortteja. Samainen laatikko oli mummullani ja sieltä tämän kuivakakun ohjeen bongasinkin kun mummu oli tätä juuri hiljan leiponut. Ja olipahan muuten hyvää ja mehevää kuivakakkua, kakussa oleva omenasose antaa kyllä kivan pehmeyden tähän! Kurkkaa ohje alta.

Pehmeä omena-kanelikakku
75g voita
2 1/2 dl fariinisokeria
1 muna
2 1/2 dl omenasosetta
3 1/2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl ruokasoodaa
1 tl kanelia
1/2 tl inkivääriä
1 dl rusinoita
1 1/2 dl rouhittuja saksanpähkinöitä
Vatkaa rasva ja sokeri kuohkeaksi. Lisää muna edelleen vaahdottaen ja sitten omenasose.
Sekoita keskenään jauhot, leivinjauhe, ruokasooda ja mausteet ja lisää jauhoseos munavaahtoon varovasti sekoittaen.
Kaada joukkoon rusinat ja pähkinät. 
Kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun vuokaan (1 iso tai 2 pientä)
Kypsennä 175-200 asteessa noin 45 minuuttia.
Anna kakun jäätyä ennen kumoamista.
Koristele tomusokerilla.
 

Lisäksi toinen kiva lahjaidea on antaa itse tehtyjä pipareita. Hieman vaihtelua niihin perinteisiin on nämä vaaleat piparit ja tässä niille vielä ohje. Meidän omista tuli vähän paksuja, mutta hyviä nämäkin olivat. Seuraavan satsin kaulitsen vielä ohuemmaksi. Kuvoja eläinmuotteja löytyy muutes Ikeasta!

Vaaleat piparit (n 80 kpl)
250g voita
2 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
2 1/2 dl perunajauhoja
5 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 rkl kanelia
1 1/2 dl kermaa
Vatkaa huoneenlämpöinen voi ja sokerit sekaisin. Sekoita jauhot keskenään. Mausta jauhoseos kanelilla ja lisää voivaahtoon. Lisää kerma sekaan.
Pyöräytä seos käsin nopeasti tasaiseksi. Peitä kelmulla ja laita jääkaappiin vähintään tunniksi.
Kauli ohueksi levyksi, ota muotilla pipareita ja paista 200 asteessa 5-8 minuuttia.
 

  • Leena
    5.12.2018 at 19:41

    ihania! 🙂

Lue lisää