VALKOISET KIVITASOT KEITTIÖSSÄ

Tänään tein pitkästä aikaa keittiössä perusteellisemman siivouksen ja pyyhin hyllyiltä pölyt sekä käsittelin nuo meidän tasot. Näistä meidän kivitasoista saan usein kysymyksiä ja ajattelinkin, että nyt reilun 1,5v käyttökokemuksien jälkeen voisin kirjoitella niistä hieman kokemuksia tänne.

Kyseessähän ei varsinaisesti ole kivitasot, sillä nämä eivät luonnonkiveä ole, mutta käytönnössä näistä kvartsitasoista puhutaan yleisesti myös kivitasoina, joten siksi nyt käytän itsekin tätä termiä. Meidän tasot ovat siis Technistone kvartsitasot (puristegraniittia) sävyssä Chrystal absolute white.

Siivouksen ajaksi tyhjäsin tasoilta kaikki tavarat pois ja pyyhin irtoliat rätillä. Meillä on ollut nämä tosiaan käytössä nyt 1,5 vuotta enkä löytänyt tasoista kuin yhden pienen tahran, joka ei ole lähtenyt pois. Sanoisin, että varsin huoleton materiaali on kyllä kyseessä, sillä mitenkään erityisemmin tätä ei ole varottu ja kaikki tahrat ovat lähteneet ihan normaalilla pesuaineella.

Tässä tosiaan rätillä pyyhityt pinnat ja ehkä kuvissa se ei niin näy, mutta varsinkin valoa vasten rätistä jää hieman samea pinta tasoon ja näkee mistä kohtaa on pyyhitty. Mikäli haluaisi nuo jäljet pois, voi pinnan pyyhkäistä lopuksi vielä mikrokuituliinalla. Itse en arkena kyllä jaksa sitä tehdä, koska lapsiperheessä tätä saa olla pyyhkimässä monta kertaa päivässä. Nuo rätinjäljet eivät ainakaan itseä ole mienkään häirinneet eikä niitä huomaa kuin kirkkaalla kelillä valon osuessa oikeassa kulmassa tasoon. Uskoisin kuitenkin, että tummassa vastaavassa tasossa jäljet olisivat häiritsevämmät ja tämä kannattaakin ottaa huomioon mikäli mustia/tummia kivitasoja pohtii.

Käytönjäljet tasossa näkyvät lähinnä tässä pesupisteen luona. Tässä kohtaa pistää myös silmään nuo rumasti kellastuneet silikonisaumat, joilla takana oleva lasi on kiinnitetty. Niitä en ole saanut enää kokonaan vaaleiksi millään aineella, joskin tässä  näitä ei ole vielä hinkattukaan puhtaiksi ja ovat extralikaiset.

Tasossa oleva hana aiheuttaa sen, että hanan ja seinän väliin jää vain vähän tilaa, joten sinne kertyvät roiskeet jäävät monesti huomaamatta ja pyyhkimättä. Sanoisinkin, että jos tasossa joku kohta altistuu koko ajan lialle eikä sitä kovin usein pyyhi, voi tahra kyllä siihen jämähtää. Tässä siis tilanne ennen putsausta, nämäkin lähtivät aika hyvin kun hinkkasin Universal stone aineella ja sienellä. Muistan kuinka ekaa kertaa kokkaillessani keittiössä kuorin porkkanoita ja laskin ne tuohon tasolle. Porkkanoista jäi tasoon vaaleat oranssiset jäljet ja ajattelin, että voi hitto mikä materiaali tuli valittua. Kuitenkin jonkin ajan kuluttua se tahra siitä haaleni ja hävisi. En tiedä johtuiko tämä myös siitä, että tasot olivat ihan uudet, sillä nykyään vaikka tasolle roiskuu esim punajuurta tms niin se lähtee kyllä pois vaikkei ihan heti pyyhkisiskään.

Tällainen hoitosetti meillä tuli tasojen mukana ja olen kyllä ollut liian laiska tätä käyttämään. Tähän mennessä olen käsitellyt tasot vain kaksi kertaa ennen tätä. Tätä siis ruiskitaan puhtaalle tasolle ja sitten hierotaan pintaan tuolla liinalla. Tasosta tulee ihanan kiiltävä ja sileä ja eron todellakin huomaa kun livenä näitä katsoo. Näissä kuvissa se ei tosin varmaankaan niin erotu, sillä heijastuksia on muutenkin vähän hankala saada kunnolla esiin kuvissa. Olen myös huomannut, että käsittelyn jälkeen tasosta on tosi helppo pyyhkiä liat pois, joten suosittelen kyllä kvartsitasoja hoitamaan tällä tai vastaavalla aineella.

Toinen keittiön ja koko kodin luottopuhdistusaine on tämä ekologinen universal stone aine! Jos sinulla ei ole tätä, niin hommaa ihmeessä! Tällä lähtee puhtaaksi niin teräsaltaat, pinttyneet kahvijäljet astioista kuin likatahrat muovistakin. Itse putsaan tällä mm. meidän Hay:n baarijakkarat, joissa on muovinen istuinosa ja yleensä aina jotain ketsuppi yms tahroja. Mukana tulee tuo sieni ja sitä käytän sellaisille pinnoilla, jotka kestävät hankausta. Maalatuille puupinnoille en suosittele sientä, sillä se saattaa viedä kiiltoa pinnasta. Keittiön kaapinovia olen putsannut pelkällä aineella ja rätillä ja sillä on lähtenyt hyvin sitkeätkin tahrat ilman naarmuja. Aine on valkoista ja kuivuessaan muuttuu ”pölyksi”, joten kannattaa huuhdella aine hyvin pois pesun jälkeen ja tummille pinnoille käyttäisin harkiten, sillä valkoinen aine erottuu niistä kyllä selvästi.

Käsittelyn jälkeen laitoinkin tavarat takaisin paikoilleen ja kyllä kuulkaas nyt kiiltää tasot! Tosiaan ette te sitä varmaan näistä kuvista kyllä huomaa, mutta ero silmällä on kyllä huomattava. En muistanutkaan kuinka kiiltävät nämä tasot alunperin olivatkaan!

Meidän hanasta ja altaasta tulee usein myös kysymyksiä ja niihin olen ollut myös tosi tyytyväinen. Molemmat ovat edelleen uudenveroisessa kunnossa ja mustasta altaasta lähtee kaikki lika kyllä ihan tiskiharjalla hinkkaamalla. Hanassa ei ole mitään kulumaa tai kalkkijäämiä, kalkki kyllä näkyy jos hanaa ei pyyhi, mutta nyt putsauksen jälkeen mitään jälkiä ei jäänyt. Hana on Tapwellin valikoimista ja allas musta Blanco komposiittiallas.

Jos nyt miettisin keittiötä, laittaisin kyllä samat valinnat edelleenkin. Olen kokenut tämän meidän keittiön tosi toimivaksi enkä keksi tästä oikein mitään moitittavaa. Toki keittiö on niin yksilöllinen juttu ja se mikä toimii toiselle ei välttämättä ole hyvä toiselle. Meillä tämä on ollut kyllä nappivalinta ja erityisen tyytyväinen olen tuohon saarekkeeseen, jota käytetään eniten koko keittiöstä. Varsinaisessa ruokapöydässä syömme tosi harvoin ja kaikki arkiruokailu tapahtuu tässä. Ruokapöytä toimii sitten lasten koulupöytänä, koska jostain syystä kumpikaan ei tee läksyjään omilla koulupöydillään vaan keittiönpöydällä. Onko kenelläkään muulla sama juttu?

Valkoiset kaapinovet ovat myös pysyneet yllättävän puhtaina ja näille riittää ihan perus pyyhkiminen viikkosiivojen yhteydessä. Joskus roskiksen ja astianpesukoneen luona on tahroja, jotka pyyhin sillä universal stone aineella. Meidän keittiökaapit ovat Topi keittiöiden lato-sarjaa ja tämä on mielestäni kaunis kyllä edelleen. Samaa sarjaa meillä on harmaana kodinhoitohuoneessa ja arkieteisessä ja valkoisena myös Aatun huoneen säilytyskalusteessa.

Parketin laitoimme myös keittiöön ja sekin oli valinta, joka ehkä aluksi vähän hirvitti, mutta on toiminut kyllä tosi hyvin. Parketissa ei ole mitään kulumaa eikä se ole osoittautunut mitenkään hankalaksi valinnaksi keittiönlattiaan.

Keittiöstämme löytyy mysö aamiaiskaappi, joka on näissä kuvissa tuolla ovien takana piilossa. Jos sinua kiinnostaa kokemukset siitä, löytyy postaus asiasta täältä. Olen kirjoitellut myös keittiön avohyllyistä ja niistä voi lukea täältä.

Semmoinen kurkistus keittiöön, mukavaa sunnuntain jatkoa teille!

 • Anonyymi
  14.1.2019 at 20:01

  Heippa,

  Meillä suunnitelmissa keittiöremontti ja tykkään monesta jutusta tässä teidän keittiössä. 🙂
  Voisitkohan laittaa muutaman "suunnilleen" mitan, eli kaapistojen pituudet ja etäisyydet toisistaan, lyhyen kaapiston ja saarekkeen väli ja tuo korkean kaapiston eteen jäävän "käytävän" leveys? Olisi helpompi hahmottaa mahtuisiko meille näin. Kuvasta yritin arvioida mittoja, mutta aika arvailuksihan se jää. Kiitos jo etukäteen jos viitsit laittaa.

  terv,
  Anna

  • Sini
   17.1.2019 at 10:32

   Moi! Takaseinän taso ja saareke 233cm leveitä, korkea kaapisto on 340 leveä ja saarekkeen ja takaseinällä olevan kalusteen väli n 200cm ja korkean kaapin ja saarekkeen väli n 90 cm

  • Anonyymi
   8.2.2019 at 08:34

   Tuhannet kiitokset 🙂

   Anna

 • Ritva
  16.1.2019 at 14:48

  Onpas hieno! 🙂

 • Nimetön
  22.1.2020 at 10:59

  Meillä on itseasiassa keittiössä mustat tasot. Ja kun ainoastaan rätillä pyyhkii, näkee kyllä mistä kohtaa on pyyhitty, joten yleensä aina myös kuituliinalla pyyhin tasot lopuksi. Mutta ymmärrän, että lapsiperheessä sitä ei jaksa aina tehdä.

Lue lisää