Hirsimökin muodonmuutos: tupa

Hupsista! Tämä minun mökkipostaus sarja jäi yhtä postausta vaille kun unohdin kokonaan kirjoitella tästä tuvan puolesta. Noh, ehkäpä näin kevättä kohden mökkiasiat ja pienet pintaremontit alkavat olla taas enemmän ajankohtaisia, joten ehkä aika onkin nyt otollisempi tälle.

Tosiaan, ostimme kesämökin viime vuonna loppukesästä ja ehdimme ennen syksyä siellä tehdä pienen pintaremontin. Jos haluat lukea muista tiloista niin olen kirjoittanut makuuhuoneen muutoksesta täällä ja keittiön muutoksesta täällä.

Mikään tilaihmehän tämä meidän mökkimme ei ole ja on vanha perinteinen kesämökki ilman suurempia hienouksia. Tällainen oli kuitenkin itsellä juuri haaveena, sillä kaipaan mökillä nimenomaan erilaista puuhaa kuin kotona ja hassua kuinka käsintiskaaminenkin on elämys täällä, samoin kuin saunanlämmittäminen. Remontti tai ”freesaus” tehtiin todella pienellä budjetilla ja olen kyllä itse tosi tyytyväinen siihen miten suuri muutos saatiin suhteellisen pienellä rahalla. Muutosta varten maalit sain Ilves-maalit yritykseltä, joten se pienensi vielä vähän kuluja.

Tadaa! Tässä se nyt on, pienenpieni tupa vähän vaaleammaksi freesattuna. Hirsiseinät jätimme käsittelemättä, sillä en halunnut liian vaaleaa ilmettä. Niille tein kevyen hionnan ja pesin muutamaan otteeseen mäntysaippualla. Muuten kaikki muut pinnat saivatkin sitten väriä pintaansa ja mielestäni tästä lopputuloksesta tuli tosi kiva, meidän näköinen.

Ja tässä näette samasta kohtaa kuvan ennen remonttia. Ennen kuvat olen ottanut myynti-ilmoituksesta, sillä unohdin itse kokonaan ottaa kuvia kun oli niin kiire päästä aloittamaan!

Mökille meillä ei oikein ollut mitään huonekaluja tai tavaroita jemmassa, sillä koko mökin ostaminen tuli vähän äkkiä. Olinhan toki haaveillut kesämökistä jo ikuisuuden, mutta en ajatellut sen olevan kovinkaan realistinen haave. Niinpä hankimme tänne myös muutamia uusia huonekaluja kuten esimerkiksi kuvassa näkyvän Ikean pyöreän pöydän ja nuo ruskeat tuolit. Tuossa on kiva istuskella ja ihailla maisemia järvelle. Rottinki tuolin ostin meidän kotimme terassille, mutta kiikutin sen syksyllä mökille. Pikkuinen ruskea sivupöytä on myös Ikeasta.

Mitäs täällä sitten tehtiin? Katto maalattiin ensin Ilves oksalakalla kauttaaltaan. Suosittelen kyllä näin vanhoissa ja tummuneissa katoissa maalaamaan kokonaan ensin katon oksalakalla eikä vain niitä oksan kohtia. Vanha kellastunut lakka nimittäin puski todella vahvasti läpi, yhteen kohtaan kokeilin siis vain oksakohtien käsittelyä, mutta lopulta päädyin vetämään koko katon oksalakalla. Sen jälkeen katto maalattiin kahteen kertaan Ilves kattomaalilla ja vielä ensi kesäksi urakkana olisi vetää katto kolmanteen kertaan. Huh, en muistanutkaan kuinka rasittavaa puuhaa tuo katon maalaaminen on. Edellisessä kodissamme maalasin koko talon katot ja siellä pinta-alaa oli 100 neliötä enemmän. Tämä oli koko remontin työläin osuus, huonosti peittyneet kohdat huomasi vasta maalin kuivuttua ja tosiaan siellä täällä edelleen on vähän epätasaisuuksia. Noh, onneksi täällä ei muutenkaan mikään ole ihan viimeisen päälle eikä hommilla ole kiire, joten näitä ehtii fiksailla vielä vuosien saatossa.

Tässä sitten ulko-ovelt kuvattuna näkymä. Tuo sohva on edellisen omistajan ja nyt tänä kesänä tarkoituksena olisikin hankkia tänne uusi vuodesohva. Pikainen freesaus kuitenkin tehtiin noilla Saana ja Olli merkin aitta-vilteillä. Kuvassa näkyvän ihanan villamaton sain mökille Annolta. Villa on hyvä materiaali mökkiin, joka on talvet kylmillään. Se lämmittää jalkojen alla eikä kerää niin paljon kosteutta itseensä kuin puuvillainen matto. Matto on tämä jouhi ja sävy tässä on luonnonvalkoinen. Tästä löytyy myös harmaa ja hunaja sävyt.

Tässä näkyy tupa tuolta keittiön puolelta kuvattuna. Tuota harmaata maalia jäi yli makuuhuoneen sänkyjen maalauksesta ja päätin maalata niillä nuo ikkunalistat. Nyt kuitenkin mietin, että täällä tuvan puolella parempi olisi ollut joku ruskea sävy, joten ehkä maalaan ne vielä uudelleen. Onneksi on vain kaksi pientä ikkunaa. Makkarissa harmaiden sänkyjen kanssa ikkunan ja ovenpielet näyttivät kivalta harmaina, mutta täällä ehkä pomppaavat liikaa silmään kun muuta samansävyistä harmaata ei ole.

Yksi iso muutos oli tämä tiilitakan maalaus. Tällä saatiin kyllä hurjasti lisää valoa tilaan eikä homma ollut kova ollenkaan! Takan maalasin siis kolmeen kertaan Ilveksen valkoisella takkamaalilla ja tästä tuli tosi kiva! Tiilitakka imee kyllä maalia tosi paljon ja ensimmäisen kerran jälkeen tuntui, ettei maali peitä juuri ollenkaan. Pikkuhiljaa peittävyys parani ja viimeisellä kerralla kaikki pienet raot ja kolotkin tulivatmaalatuksi. Jos teidän mökillä tai kotona on vanha tiilitakka, johon haluatte uutta ilmettä niin maalaaminen on kyllä tosi helppoa ja nopeaa. Maali kuivui lähes samantien ja takka oli muutamassa tunnissa maalattu!

Mites sitten lattia? Lattian hioin ensin käsin niin, että vanha lakkakerros tuli vähän karheammaksi. Kokonaan lakkaa en poistanut, se olisi kyllä ollut kova homma. Tämän jälkeen hyvä putsaus pölyistä ja sitten maalasin lattian Ilves tartuntapohjamaalilla. Tartuntapohja annettiin kuivua vuorokauden ja sen jälkeen maalasin lattian vesiohenteisella Ilves lattiamaalilla, sävy 364X. Tämä on kaunis vaaleanharmaa, sellainen kuin vanhoissa taloissa yleensä on.

Lattian maalasin kahteen kertaan ja sillä tuli hyvä peitto. Pienet raot ja kolot kuuluvat mökkielämään ja vuosien saatossa varmasti tulee myös naarmuja ja kulumaa lattiaan. Se ei haittaa, sillä näin pienen tilan uudelleenmaalaaminen on helppoa ja nopeaa ja minusta pienet rosot tekevät tilasta vain persoonallisemman. Lattian sävyyn olen kyllä tosi tyytyväinen, valkoinen olisi ollut ehkä liian kirkas. Ilves-maalit käyttävät muutes samaa Nova-sävyjärjestelmää kuin Tikkurila, joten samat sävykoodit onnistuu sävyttää heidänkin maaleihinsa.

Kävimmekin juuri viime viikonloppua pyörähtämässä mökillä ja jos kelit suosivat niin ensi viikonloppuna samat suunnitelmat. Mukaan kunnon eväät ja rentoa lomamieltä niin hyvä tulee! Viime sunnuntaina oli kyllä niin mahtava keli ja järven jää oli ihan lumeton ja sileä, harmi kun ei tullut luistimia mukaan. Nyt täällä on satanut vettä niin saas nähdä mitä ensi viikonloppuna mökillä voi tehdä, mutta toivotaan kuitenkin hyvää hiihtolomakeliä.

Sellainen oli meidän kesämökin pikaremontti. Ensi kesänä vuorossa on saunatuvan kunnostusta, odotan jo innolla. Mitään työleiriä ei mökistä ole ajateltu tehtävän, mutta tykkään kovasti tehdä tällaisia remppajuttuja niin tämä on itselle vähän kuin ilmaista terapiaa!

 • KristiinaP
  19.2.2019 at 19:03

  Onnistunut muutos! Maalilla raikastui kyllä
  todella paljon.
  Meillä vähän samanlaisen pyöröhirsimökin remppa menossa.
  Katto vaihdettiin, vielä lattiat vaihtamatta.
  Haluan myös säilyttää hirsissä niiden oman sävyn, mutta
  kunnon pesun ne seinät tarvii. Miten toteutit mäntysuopapesun?

  • Sini
   21.2.2019 at 18:24

   Kiva kuulla, että pidit! Hioin pinnasta tosiaan pihkaa ja tummunutta likaa kevyesti pois ja sen jälkeen pesin ihan sellaisella porsta harjalla seinät veteen sekoitetulla mäntysuovalla. Tuli ihana tuoksu mökkiin!

 • Ida hhh
  20.2.2019 at 14:19

  Ihana pieni mökki teillä! <3 tuollaisen minäkin haluaisin joskus! Tosi ison muutoksen olette saaneet aikaan jo pelkästään maalaamisella, huikeeta. Kiva kun jätitte hirret puunvärisiksi ja minusta nuo harmaat ikkunanpuitteet ovat nerokkaat ja näyttävät super hyvältä ainakin näin kuvissa! 🙂

  • Sini
   21.2.2019 at 18:25

   Voi kiitos! Kiva kuulla, että nuo ikkunanpuitteet näyttävät sinusta hyviltä. Itse vähän nyt epäröin, että tuliko valittua väärä sävy kuitenki. Noh, onneksi maalaaminen on helppoa ja nopeaa jos joskus haluaa vaihtaa väriä.

 • Anonyymi
  22.2.2019 at 06:46

  Tosi kivalta näyttää! Seinät tuo mukavasti lämpöä tilaan, minustakin tosi kiva ettei niitä maalattu valkoiseksi. On kyllä onnistunut muutos.
  Olen samaa mieltä, että mökillä pitää olla vähän erilaista kuin kotona, miksi sitä ajelisi "mökille" toiseen omakotitaloon elämään samalla tavalla kuin kotona. Nythän se suuntaus vapaaa-ajan asunnoista on palaamassa ja palannutkin jo takasin mökkitunnelmaan.
  Mielenkiinnosta kysyisin vielä miten nukutte tuolla nyt tai jatkossa?
  Meillä on mökkisuunnitelmaa pyöritelty (rakentamassa saareen jossain vaiheessa) ja näitä makuutiloja juurikin pohdittu. Meillä on neljä lasta ja mietitään riittäisikö parvi ja yksi makuuhuone niin että vanhempien pienessä makkarissa olisi yksi kerrossänky ja isommat lapset nukkuisi parvella, vai olisiko pitkäikäisempi vaihtoehto kaksi makuuhuonetta (vanhemmille enemmänkin sängyn kokoinen alkovi), joista toisessa olisi kaksi täyskokoista kerrossänkyä lapsille. Helposti neliöitä kertyy suunnitteluvaiheessa, yritämme kuitenkin pitää mökin mahdollisimman pienenä jo tunnelmankin vuoksi.
  -Anna-

  • Anonyymi
   24.2.2019 at 10:59

   Kyllä, ihan samaa mieltä! Jotenkin sitä nauttii tuolla ihan erilailla sellaisista hommista mitkä ovat kotona sitä ”pakkopullaa”. Ja itsellä on mökkeilystä niin vahvat lapsuusmuistot, se oli paras paikka maailmassa. Ehkä juuri siksi tykkään mökkeilystä, siitä perinteisestä versiosta, niin paljon.

   Meillä on tosiaan tuolla tuo kerrossänky, jossa alaosa on normisänkyä leveämpi eli siinä menee hätätapauksessa kaksi lasta vierekkäin. Tuvan puolelle hommaamme levitettävän sohvan mihin mahtuisi kaksi henkeä ja saunamökissä on myös nukkumapaikka. Siellä on nyt vanha laveri, mutta pitäisi hommata sinnekin sellainen joku levitettävä sohva.

   Sini

 • Eppu
  21.9.2019 at 23:04

  Hieno muutos! Jos teillä on mökki ollut kylmänä talvella, niin miten maali pysyy? Saitteko jotain neuvoja, mitä pitää huomioida mahdollisesti kylmillään olevan mökin maalauksessa? Meillä sama tilanne nyt edessä, katto tarkoitus maalata valkoisella (vaatii oksalakan myös), lattia vssleanharmaalla. Hirsiseinät pestään.

  • Sini
   21.9.2019 at 23:08

   Meillä on mökki kylmänä talvet. Nyt yksi talvi takana käsittelyjen jälkeen enkä ainakaan huomannut, että olisi vaikuttanut kylmyys mitenkään. Hyvin oli pysynyt siis. En siis valitettavasti osaa antaa oikein neuvoja, me maalasimme ihan tavallisilla maaleilla pinnat.

   • Eppu
    24.9.2019 at 07:24

    Kiitos vastauksesta, kuulostaa hyvältä emeidänkin kannalta. Ensi vkonloppuna aloitetaan pesulla, siitä se sitten etenee.

 • Bea
  18.10.2019 at 14:55

  Näyttääpäs ihanalta kesämökiltä! Mekin ollaan miehen kanssa ottamassa pikkuhiljaa vanhempien kesämökkiä haltuun ja samanlaisia muutoksia haluaisin tehdä sinne. Sitten on vielä paljon noita muita käytännönasioita huolehdittavana, esimerkiksi jäteveden pumppaamisen järjestely. Miten te olette sen ratkaisseet?

  • Sini
   26.2.2020 at 10:56

   Moikka! Meillä ei tule tuonne juoksevaa vettä eli jäteveden suhteen meidän ei tarvinut tehdä muutoksia.

 • Anne
  17.2.2020 at 11:29

  Hei!
  Löysin muutoksesi vasta nyt, kun etsin sisustusvinkkejä juuri hankkimaani mökkiin! Tosi onnistunut lopputulos teillä!

  Minua kiinnostaisi uunin vieressä oleva kaappi, jonka ovet ovat kuin kangaspinnalla. Onko se jonkin tuunauksen tulos? Jos on, niin mielestäni erittäin onnistunut sellainen! Se on jotenkin niin raikkaan näköinen, moderni, mutta samalla kodikas.

  • Sini
   26.2.2020 at 10:57

   Moikka! Tarkoitatko takan vieressä olevaa kaappia? Se on ikean stockholm malliston kaappi, tosi ihana!

 • Vellu
  30.9.2020 at 20:58

  Mistä tuo lamppu on ?

 • Jessica
  9.11.2020 at 14:59

  Ihana remppa! Oma mökkiremppa meneillään ja vanha eteisen kaappi menisi vaihtoon. Miatä olet hankkinut naulakon eteiseen? Olisi juuri oikean tyylinen! 🙂

  • Sini
   10.11.2020 at 19:31

   Moikka! Se on Parolan rottingilta!

 • Karel
  12.11.2020 at 11:17

  Onnistunut värimaailma. Olemme etsineet juuri tuollaista lattian sävyä! Haluaisimme tietää, mikähän se mahtaisi olla? Ajattelimme maaliksi Betolux? Harmaansävyjen löytyminen ei ole ihan niitä helpoimpia valintoja! Helpottaisi hiukan etsintää.

  • Sini
   12.11.2020 at 12:52

   Moi! Se on vesiohenteinen Ilves lattiamaali, sävy 364X.

 • Herde
  27.2.2021 at 17:51

  Hei! Mistä nuo pöydän ympärillä oleva tuolit on hankittu? Ihana muutos muutenkin😍

  • Nimetön
   2.3.2021 at 18:52

   Ne on ikeasta!

   Sini

 • Helena
  1.5.2021 at 18:41

  Tää puhutteli mua! Upea muutos!
  Ihan noista hirsien pesusta: pesitkö niinkun juuriharjalla ja mäntysuopa liuoksella vai miten? Tässä juuri meinaa tuskailen turkasen likaisten pyöröhirsi seinien kanssa!

  • Sini
   3.5.2021 at 13:12

   Moikka! Juu ihan sellaisella juuriharajalla ja mäntysuovalla pesin. Hyvin lähti sillä lika pinnasta!

   • Helena
    5.5.2021 at 11:08

    Upeaa, kiitos! Täytyy ottaa projektiksi 🤩

 • Kati
  14.6.2021 at 20:46

  Hei,
  Kysyisin tuosta lattian hionnasta, miten iso homma se mielestäsi oli ja muistatko yhtään miten karhealla paperilla hioit? Kestikö monta päivää hioa?

  • Sini
   16.6.2021 at 17:00

   Moikka! Ei ollut kovin iso homma. Aika karkealla hioin ja koska tarkoitus oli vain rikkoa lakkapinta niin kokonaan ei pintaa tarvinut saada pois.Karhensin pintaa vain, että tartuntamaali tarttuu paremmin.

 • Leena
  4.8.2021 at 08:38

  Hei!
  Aivan ihana muutos mökissä!
  Mistä tuo vaalea iso matto on hankittu?
  Se sopii tosi hyvin tuohon tilaan.

Lue lisää