Terassin käsittely Organowood puun harmaannuttajalla

Kaupallinen yhteistyö Osmo Color

sliik organowood terassi kasittely

Meillä oli edessä tänä kesänä terassin käsittely ja kun sain kyselyn haluaisinko kokeilla luonnonmukaista OrganoWood® käsittelyä, lähdin mielelläni tähän mukaan. Katselin OrganoWoodin instagramista kuvia käsittelyllä saaduista lopputuloksista ja pidin kovasti näkemästäni. OrganoWood®-puunsuoja-aineilla käsitelty puutavara ikääntyy luonnollisesti saaden ajan myötä hopeanharmaan sävyn ja OrganoWood® puunsuojat sisältävät vain aineita, jotka voidaan palauttaa takaisin luonnolliseen kiertoon. Miten homma siis toimii? Siitä lisää tässä postauksessa!

Kaikki alkaa tietysti terassin pesulla ja siihen käytin OrganoWood® puupesua. Tämä tuoksuu mäntysuovalta ja irroittaa puun pinnasta irtolian sekä pinttyneemmät tahrat. Meidän oma oli aika puhdas, joten kevyt harjaus riitti puhdistykseen. Tällä samalla sitten pestään terassi jatkossakin vuosihuollon yhteydessä ja tätä voi toki käyttää pesuun vaikkei itse OrganoWood käsittelyä laittaisikaan.

Pesun jälkeen terassin annetaan kuivua ja sitten on ensimmäisen käsittelyn aika. Ensimmäinen käsittely tehdään Organowood puunsuoja 01 tuotteella. Tätä käytetään puun peruskäsittelyyn, jolloin puun lahonkestoa voidaanparantaa ja samalla puu saa palonsuojaominaisuuksia. Tuotetta voi käyttää lähes kaikkeen käsittelemättömään ja painekyllästettyyn puutavaraan. Meidän oma on painekyllästettyä ”vihreää” puuta, joka oli viime kesästä jo jonkin verran haalistunut. Puunsuoja 01 toimii kuin luonnon omat suojamekanismit pyrkien toistamaan eebenpuusta tuttua luonnonmekanismia, jossa mineraalit fossiloituvat puuhun tehden siitä kovan, vettähylkivän ja hitaasti lahoavan.

Tämän tuotteen levittäminen oli helppoa ja nopeaa ja homma hoitui kätevästi leveällä pensselillä ja jatkovarrella. Aurinkoisena päivänä tämä myös kuivui ja imeytyi nopeasti ja seuraavana päivänä terassi olikin valmis toiseen vaiheeseen. Puunsuoja 01 on sellainen vesimäinen seos, jonka sutii tosi nopeasti puun pintaan. Tässä ei ole myöskään niin tarkkaa vaikka johonkin kohtaan menisikin vähän reilummin ainetta. Koko terassin käsittelyyn taisi mennä minulta noin pari tuntia.

Seuraavana päivänä puunsuoja 01 oli kuivunut ja yllä olevassa kuvassa näkyykin kuinka jo tuo itse ensimmäinen käsittely vaalensi puun pintaa hieman. Käsittelyn jälkeen tarvitaan kuitenkin suojaa puulle ja niinpä pintaan laitetaan vielä Organowood puunsuoja 02 aine. Se on vesipohjainen puunkäsittelyaine ulos, joka parantaa pinnan suojausta likaa, vettä ja kosteutta vastaan. Tuote on suunniteltu erityisesti Organowood-modifioidun puutavaran pintakäsittelyyn ja huoltoon, mutta tuotetta voi käyttää myös muun puutavaran käsittelyyn, kuten lehtikuuselle, sydänpuumännylle ja painekyllästetylle puulle.

Tällä puunsuoja 02 aineella tehdään sitten jatkossa huoltokäsittely tarvittaessa. Puu alkaa harmaantua auringon ja kosteuden vaikutuksesta ja jatkaa luonnollista harmaantumista aina 1-3 vuoden ajan. Puunsuoja 02 oli koostumukseltaan myös helposti levitettävää ja tämä etenkin imeytyi ja kuivui nopeasti aurinkoisena päivänä. Puutavara harmaantuu luonnollisesti, mutta harmaantuminen voi olla erilaista vuoden-aikojen ja sääolosuhteiden mukaan. Joissakin tapauksissa harmaantuminen voi olla läikikästä tai näkyä pieninä pisteinä, mutta tämä tasaantuu kuulemma suhteellisen nopeasti. Suoraan auringonpaisteeseen asennettu OrganoWood®-käsitelty puutavara saa kauniin tasaisenharmaan pinnan jo noin yhden vuoden kuluttua. Varjopaikoissa tämä voi kestää kauemmin, mutta lopputulos on aina sama.

Toinen käsittelyvaihe kestää kuivia 2-4 tuntia ja sitten homma onkin paketissa! Olen aikaisemmassa kodissa käsitellyt terassin sävytetyllä öljyllä ja mielestäni se oli työläämpää ja hitaampaa hommaa kuin tämä. Ja tämän etu on, että mitään sävyä ei tarvitse koskaan laittaa vaan pelkästää pesu ja suoja-aine tarvittaessa. Tässä näkyykin sitten käsittelyn jälkeinen lopputulos ja tästä se harmaantuminen voi alkaa!

sliik terassi harmaaksi organowoodilla

Meillä on etupihan sisäänkäynnissä lehtikuusta ja tykkään kovasti sen luonnollisen harmaasta sävystä. Se on kuitenkin huomattavasti kalliimpaa kuin painekyllästetty puu ja OrganoWood® käsittelyn ansiosta tästä ihan tavallisesta edullisimmastakin terassilaudasta saa lehtikuusta vastaavan näköisen. OrganoWood® puunsuoja 01 riittoisuus 8-10m2/litra ja 5l hinta 98 euroa. Puunsuoja 02 riittoisuus 5-10m2/litra ja hinta sama kuin edellisellä.

Yllä näette vielä terassin vasemmalla ennen OrganoWood® käsittelyä ja oikealla jälkeen. Hieman siis pinta jo vaaleni heti käsittelyn jälkeen. Laitan vielä loppukesästä uusia kuvia miltä tilanne näyttää tämän kesän jälkeen. Jos teillä on jotain kysyttävää OrganoWood käsittelystä niin vastailen niihin myös mielelläni. Nyt vaan terassikukkia hankkimaan!

 • Soile
  23.5.2019 at 22:18

  Oi tuo voiski olla kiva käsittely. Täytyypä harkita. Miten muuten teillä on tuo sohvaryhmä pysynyt puhtaana? Laitoitko siihen mitään suojakäsittelyä. Ostin meille saman ja ajattelin, että pitäisiköhän käsitellä tekstiilisuojalla?

  • Sini
   23.5.2019 at 23:07

   En laittanut mitään. Meillä ainakin jää ne vesipisarat siihen pintaan eli joku suojausaine siinä on jo valmiina 👍

 • Eve
  24.5.2019 at 12:06

  Ihanko oikeasti tämä on vihreää painekyllästettyä!? Ei olisi uskonut, olisin arvannut ruskeaksi painekyllästetyksi 🙂 kaunis oli nimittäin tuo väri ennen käsittelyäkin. Kiva nähdä miltä harmaa alkaa näyttää 🙂 itse rakennamme ja olen ajatellut käyttää ruskeaa painekyllästettyä ja sit ens vuonna joko tämä käsittely tai öljy

  • Sini
   24.5.2019 at 12:27

   Juu sitä vihreää on! Löysin instasta kuvan mikä otettu terassin tekovaiheessa ja aika paljon tummempi ja vihreämpi on siinä. Varmaan viime kesän helteet vaalensivat pintaa normaalia enemmän. Tässä tosiaan lähtötilanne viime kesältä https://www.instagram.com/p/BlIr9pVnCFZ/?hl=fi

   Uskoisin, että vihreään on helpompi laittaa tämä käsittely kuin ruskeaan tai siis, että haalistuu ns. käsittelemättömän näköiseksi nopeampaa kuin ruskea.

 • Anitta
  25.5.2019 at 11:19

  Hei! Tiedätkö onnistuuko jos on käsitelty kertaalleen kaksivuotta sitten tikkurilan jollain terassi valtilla (en ole varma oliko valttia vai mitä)

 • Mervi Narinen
  19.4.2020 at 12:30

  Moi, oisko kuvia miltä näyttää nyt?

  • Sini
   20.4.2020 at 17:49

   Moi! Kurkkaahan @sinisliik instastoorit, laitoin sinne vähän videota!

Lue lisää