Hirsimökin muodonmuutos: saunatupa

Muodonmuutoksessa mukana seuraavat yritykset, joilta saatu tuotteita: Veke.fi/ sohva, Zico’s / piensisustus, Liberon/ puuvaha, Käinby1925 /tekstiilit

Instagramiani seuraavat ovatkin nähneet jo meidän saunatuvan muodonmuutoksesta kuvia ja olen saanut siellä ihan hurjasti kyselyitä kaikista remonttiin liittyvistä jutuista ja kuvissa näkyvistä tuotteista. Eniten kyselyitä on tullut tuosta ihanasta vuodesohvasta ja siitä löytyy enemmän infoa ja kuvia postauksen loppupuolelta. Vinkkaanpa, että sohva näkyi nyt olevan -30% alennuksessakin! Päätinkin, että helpompi koota nyt heti kaikki yhteen postaukseen ja tässäpä tuleekin siis kattava juttu meidän pienen saunatuvan remontista. Remontoimme viime vuonna myös päämökin ja jos hirsimökin remonttijutut kiinnostavat niin kaikista löytyy juttua tuolta kesämökki tägin takaa.

sliik-hirsimokin-remontti

Kirjoittelin jokin aika sitten tuosta saunamökin lähtötilanteesta ja ennen kuvia löytyy tästä tilasta lisää tämän postauksen takaa. Tälle emme olleet tehneet siis mitään ja kaikki oli ihan siinä kunnossa kuin ostettaessakin. Aika suuri muutos tulee jo pelkästään seinien, katon ja lattian käsittelyllä, mutta toki tilassa käytettävät huonekalut ja muut sisustusjututkin vaikuttavat paljon. Monet kuvissa näkyvistä sisustustavaroista on Zico’s liikkeestä, ihan mielettömän ihana kauppa muutes! Minulla oli sinne lahjakortti ja niinhän siinä kävi, että lopulta päädyin hankkimaan vielä muutamia tuotteita ihan omallakin rahalla, sillä ne nyt vaan sopivat niin kivasti tähän tilaan.

Aloitin remontin hiomalla hirsiseinät kevyesti, että pinnassa ollut pihka saatiin pois ja hirsistä tuli sileät. Katon käsittelin ensin kauttaaltaan valkoisella oksalakalla. Huomasin päämökin remontissa, että pelkkä oksakohtien käsittely vanhoissa lakatuissa paneelikatoissa ei riittänyt vaan kellertävä lakka puski muistakin kuin oksankohdista läpi. Niinpä suosittelenkin koko katon käsittelyä oksalakalla ennen katon maalausta.

Katon pintamaalasin kahteen kertaan ja sitten oli seinien vuoro! Valkoiset osat olen käsitellyt bloom paneelivahalla sävyssä poutapilvi. Bloomin tuotteet ovat ekologisia ja hengittäviä, mikä onkin tärkeää hirsiseiniä käsiteltäessä. Uuteen vaaleaan hirteen varmasti yksi kerros riittää, mutta tällaisessa vanhemmassa tummuneessa käsittelin seinät kahteen kertaan. Tämä tuote on kyllä tosi helppo levittää eikä valu, sillä koostumus on hieman sellaista hyytelömäistä. Levitys kannattaa tehdä yksi hirsi kerrallaan ettei tule ikäviä pensselinjälkiä rajakohtiin.

Pellava materiaalina on yksi omista suosikeistani ja mökiltämme sitä löytyykin paljon. Kauniita pyyheitä pitää mielellään esillä ja tässä näkyy Käinby1925 merkin pellavapyyhkeet, joita löytyy Zico’s liikkeestä useammassa värissä. Mikäli säilytystilaa ei lattiapinnalta löydy, kannataa hyödyntää seinäpintaa! Tässä House Doctor merkin Mira säilytyspussukassa on kätevä säilöä esimerkiksi hiusharjoja ym. pientä tavaraa mitä saunamökissä nyt tarvitaan. Nämä olivat nyt päässeet Zico’s kaupasta loppumaan, mutta paljon muita kivoja punoskoreja löytyy täältä. Kuvissa näkyvä pikkuinen peili on ib Laursen merkkinen ja söpö kärpäslätkä tämä.

Koska säilytystila on rajallinen, sain Zico’s kaupasta hyvän vinkin petivaatteiden säilömiseen. Ne ovat nimittäin tuossa Kainby1925 merkin isossa pellavakassissa, tätäkin on saatavilla useammassa sävyssä. Tässä sohvassa kun ei ole sisällä mitään säilytystilaa petivaatteilla niin tämä on kyllä kätevä keino pitää tekstiilit säilössä. Kuvan torkkupeitto on pellavaa sekin ja löytyy täältä. Vieraspyyhkeet ym. tavaraa säilytetään Tine K merkin kannellisessa korissa ja paljon muuta tavaraa täällä ei sitten tarvikaan säilöä.

Pikkuinen puujakkara on entisen omistajan peruja. Se oli mielestäni niin nätti, että siitä tuli tähän yöpöytä. Jakkara hiottiin kevyesti ja sillä saatiin suuremmat liat pois pinnasta.

Yhden seinistä käsittelin tummanruskealla Bloom puuvahalla, sävy tässä on muskotti. Tästä tuli kyllä juuri niin kiva kuin ajattelinkin! Puuvaha on todella riittoisaa tavaraa ja tämä seinä on käsitelty vain yhden kerran. Tämän kanssa etenkin on tosi tärkeää, että käsittelee yhden hirren kerrallaan eikä kannata juurikaan enää ”paikkailla” jo käsiteltyjä kohtia, sillä ne näkyvät lopuksi tummempina kohtina. Itsellä kävi muutamassa kohtaa näin, mutta onneksi se nyt ei niin hirveästi tuolta silmiin pomppaa. Samalla ruskealla käsittelin myös ikkunan ristikot sekä kaksi ovea sisäpuolelta. Ovet ja ikkunanristikot käsittelin kahteen kertaa, sillä niissä oli lakka päällä eikä ensimmäisen käsittelykerran jälkeen lopputulos ollut kovin peittävä eikä tasainen.

Sain joitain viestejä instagramissa kun seinien käsittely oli vielä kesken, ettei tällainen kahden sävyn yhdistäminen hirsiseinissä näytä kovin kauniilta. Onhan tuo rajakohta toki todella selkeä siksak kuvio, mutta olen silti tyytyväinen tähän valintaan. Alunperin mietin käsittelisinkö kaikki seinät tuolla ruskealla, mutta vähän epäröin kuinka tumma tilasta tulisi, sillä täällä ei ole edes sähköä eikä lamppuja voi siis laittaa. Koko tila ruskeana olisi varmasti lopulta näyttänyt myös tosi kivalta, mutta tosiaan tykkään itse tästä myös tällaisena. Mummultani sain valkoista pellavaa ja siitä tuli tähän tilaan pitkät verhot. Seinille pääsi ihanat Teemu Järven printit, nämä ovat mielestäni tosi kauniita. Taulujen saaminen suoraan pyöröhirsiseinään oli kyllä haastavaa ja hirren kolot sanelivat aika paljon mihin kohtaan mikäkin tulee.

Värimaailma täällä on aika neutraali ja luonnonläheinen. Väriä voi kivasti tuoda kuitenkin sitten petivaatteilla ja nämä Kainby1925 merkin pellavapussilakanat sävyssä meren turkoosi ovat mielestäni aivan ihanat!

Lattian maalasin samalla lattiamaalilla kuin mitä päämökissäkin. Tämä on siis vaaleanharmaa ja sävy on 364X. Ennen maalausta hion lattiapintaa kevyesti ja levitin siihen tartuntapohjamaalin. Lattiamaalilla maalasin pinnan lopulta kolme kertaa, kaksikin olisi kyllä riittänyt. Ennen lattian maalausta käsittelin ikkunoiden ja ovien karmit ja listat vielä ensin tartuntapohjamaalilla ja lopuksi maalasin ne kahteen kertaan valkoisella kalustemaalilla.

Mökissä oli tällainen pieni kasaritakka, joka oli mielestäni omalla tavallaan tosi kaunis. Päämökissä takka maalattiin valkoiseksi, mutta täällä halusin säilyttää takan ruskean sävyn. Nyt kun muut pinnat ovat vaaleita nousee tämä jotenkin paremmin esiin ja sopii mielestäni vieressä olevan ruskeaksi käsitellyn oven kanssa hyvin yhteen. Takana oleva muuri oli kellastunut ja tummunut jo aikalailla, joten maalasin sen kahteen kertaan valkoisella takkamaalilla. Takan suhteen tein vain pienen kunnostuksen eli raaputin pienellä teräsharjalla pinnassa ollutta kalkkia?!, likaa ja pölyä pois ja lopuksi pesin takan kevyesti maalipesulla ja porstalla. Alla näet saman kohdan ennen remonttia.

sliik-kesamokki-remontti

Ja sitten tämä ihana vuodesohva! Se on siis kotimainen Kiteen huonekalun Franz vuodesohva ja on siis nyt -30% alennuksessa. Tätä löytyy mustalla, valkoisella ja koivunvärisellä rungolla ja pehmustevaihtoehtoina on tämä beige ja sitten tummanharmaa. Sivuilla näkyy tuo tummanharmaa päällinen vain vaihtoehtona, mutta tosiaan ainakin meille tämä beige löytyi myös Veken valikoimasta. Mietin valkoisen ja tämän koivunvärisen välillä ja onneksi päädyin tähän koivuun. Tämä on hurjan kaunis ja tuo kivasti lämpöä tilaan. Siro ja kevy muotoilu ovat myös omaan makuuni ja kotimaisuushan on tietysti tosi hyvä juttu!

Levitettynä sohva näyttää tältä. Eipä tähän tilaan paljon isompaa sohvaa olisi mahtunutkaan ja pikkaisen joutuu tavaroita siirtelemään jos tätä levitettynä täällä käyttää. Tässä on ihana makoilla katsella ikkunasta näkyvää järvimaisemaa! Vekeltä löytyy paljon muitakin kivoja vuodesohvia, päämökissä meillä on heidän vähän erityylinen art-vuodesohva mikä sekin on nyt alennuksessa. Tästä pääset kurkkaamaan koko vuodesohvavalikoiman.

Tässä näkyy vielä nuo kaksi käsittelemääni ovea, niistäkin tuli mielestäni oikein kivat.

Kaikenkaikkiaan lopputuloksesta tuli mielestäni oikein onnistunut ja nyt onkin vähän outoa, ettei mökillä olekaan mitään remppahommaa työnalla! Olen vähän sen luontoinen, että olisi kiva koko ajan puuhata jotain, joten täytynee opetella nyt vain olemaan. Tosin tiskauspiste on sellainen minkä voisi tänä kesänä vielä mökille kehitellä ja eiköhän sitä jotain muutakin pientä fiksailua tule vielä eteen.

Mitä tykkäät lopputuloksesta?

 • Riikka
  24.6.2019 at 20:33

  Näyttää rauhalliselta ja seesteiseltä, kiva ettei tavaraa ole liikaa ja sävyt sopivat kauniisti toisiinsa. Mainiolta näyttää myös tuo tumma seinä vaalean vieressä. Ihana kokonaisuus, jonka pystyy toteuttamaan tarvittaessa vähän pienemmälläkin budjetilla.

  • Sini
   25.6.2019 at 14:52

   Kiitos Riikka ihanasta kommentista 🧡

 • Rosa
  24.6.2019 at 21:35

  Levollinen, kaunis lopputulos! Hienoa, että olet tuonut vanhan hirsimökin sisustuksen tähän päivään ja se saa edelleen palvella perhettäsi.

  • Sini
   25.6.2019 at 14:52

   Kiitos! ihana kuulla, että pidit lopputuloksesta!

 • Mia
  25.6.2019 at 10:07

  Aivan ihana muutos! Niin upea kerrassaan! Tulee pieni mökkikuume 🙂

  • Sini
   25.6.2019 at 14:51

   Voi kiitos kivasta kommentista 🧡

 • Amanda
  25.6.2019 at 13:56

  Onpas hieno! 🙂

  • Sini
   25.6.2019 at 14:50

   Kiitos 🧡

 • Päivi
  25.6.2019 at 23:05

  Kaunis ja harmoninen lopputulos <3

  Pellava ja luonnon materiaalit täälläkin suosikkeja 🙂

  Ihanaa kesä sinne koko poppoolle ja suppailehan nyt kun ei ole mitään työn alla <3

  • Sini
   5.7.2019 at 15:54

   kiitos ja ihanaa kesää sinnekin!

 • Mira
  22.7.2019 at 11:56

  Mistä on tuo oranssinsävyinen tyynynpäällinen, jossa valkoisia pieniä palloja? Näyttää kivalta 😊

  • Sini
   22.7.2019 at 15:01

   Moi! Se on h&m home osastolta!

 • Nimetön
  10.8.2019 at 19:53

  Voi kun olisit jättänyt upeat pyöröhirret rauhaan kuten mökissäkin!!🙈🙄Maali valitettavasti pilasi ne..
  Tämän päivän maalausvimma on käsittämätön, tehdään silkkisestä puupinnasta hengittämätön kalvomaaleilla, vielä samoilla väreillä kuin kotona? En ymmärrä.

  • Sini
   11.8.2019 at 01:48

   Pinnat on käsitelty hengittävällä puuvahalla ja mielestäni niistä tuli tosi kauniit. Minä taas en ymmärrä mikä vimma ihmisillä on ihmetellä toisten ihmisten tekemiä valintoja kodeissaan tai mökeillään. Olemme oikein tyytyväisiä lopputulokseen ja se on ainut millä on merkitystä. Ja miksi mökin pitäisi olla kodin vastakohta? Totta kai jos pidän jostain tyylistä tuon sitä mökillekin, miksi pitäisi väkisin tehdä erilaista.

Lue lisää