Nämä toimii meillä: arjen helpottajat kotona

Muotoseikka blogin Vilja heitti sisusustusbloggaajille kesäkuun haasteeksi kertoa oman kodin arjen helpottajista. Haaste kuului näin: ” Mikä sinun kodissasi helpottaa arjen sujuvuutta? Mikä taas tekee arjesta hankalampaa? Mistä et arjen toimivuuden nimissä luopuisi? Entä minkä muuttaisit, jos voisit?

Kokosin tähän muutamia juttua, mitkä olen todennut toimivaksi meidän kotona. Ensimmäisenä nostaisin esiin arkieteisen! Tämän tarve on tietysti paljon kiinni pohjaratkaisusta ja siitä kuinka järjestelmällisiä ihmisiä kotona asuu. Meillä pohjaratkaisussa varsinaisesta eteisestä tullaan suoraan keittion viereen ja mitään ”eteistä” ei erikseen tässä ole. Ulkoa meiltä löytyy kuitenkin toinen ovi, josta pääsee vieressä olevaan arkieteiseen. Tätä pyrimme käyttämään oman perheen kesken ja etenkin talvella ja kurakeleillä tämä on ihan loistava!

Postauksen kuvat ovat kaikki vanhoja kuvia aikaisemmista jutuistani, mutta tässä näkyy siis arkieteinen tuolta keittiön suunnasta. Sinne johtaa seinän sisään menevä liukuovi, joka yleensä on meillä auki, mutta yllätysvieraiden saapuessa ja kaaoksen vallitessa eteisessä (mitä yleensä siellä on) on kätevä vain vetää ovi kiinni ja sekasorto jää oven taakse piiloon. Arkieteisestä löytyy ns walk in vaatehuone, jossa on toisella puolella vaatesäilytys ja toisella puolella kengät ja asusteet. Lisäksi on erillinen eteistila, jossa on myös talotekniikkajuttuja ja pieni säilytyskokonaisuus. Arkieteisestä olen kirjoitellut aikaisemmin täällä ja sieltä löytyy lisää kuvia.

Unelma siitä, että lapset laittaisivat itse takit henkareihin ja kengät paikoilleen ei ole totetunut vaikka kuinka hyvät säilytystilat olisikin. Periaatteessa kuitenkin tämä toimisi niin, mutta käytännössä täällä vallitsee aina kaaos. Lisäksi itse lisään kaaosta aina keräämällä tuohon tason päälle tyhjiä pullopusseja ja kierrätykseen meneviä lehtiä, joten en ole itsekään lapsiani parempi. Jos jotain muuttaisin nyt niin panostaisin kotona enemmän kierrätyksen huomioimiseen. Tekisin jonkun kätevän systeemin kierrätettäville pulloille, lasille, lehdille ym. Meillä on kyllä useampi roska-astia keittiössä, mutta monet astiat ovat niin pieniä, ettei sinne juuri montakaan pulloa tai lasipurkkia mahdu. Lomallani ajattelin ottaa tavoitteeksi yleensäkin kaappien raivaamisen ja mietin tekeväni tuosta arkieteisessä olevasta korkeasta kaapista kierrätyspisteen. Silloin eteisestä vapautuu tilaa ja kaikki romut olisivat poissa silmistä.

Arkieteisen laattavalinta ei myöskään ollut kovin onnistunut, vaikka näin puhtaana se kovin kaunis onkin. Pinta tässä on sellainen karhea ja tämä jotenkin imaisee kaiken lian itseensä ja pyyhkiminen on hankalaa karhean pinnan vuoksi. Noh, aina ei mene ihan nappiin.

Seuraavana omalla listallani on kodinhoitohuone, joka on erillään kaikista muista tiloista. Halusin kodinhoitohuoneen, johon ei kuljeta minkään läpi ja joka ei ole yhteydessä esimerkiksi pesuhuoneeseen. Olen pitänyt tästä ratkaisusta, mutta toki nämäkin ovat niin makuasioita. Toisen mielestä on kätevä laittaa pyykit pesuun samalla kun menee pesutiloihin, mutta itseni tuntien tiesin ettei kodinhoitohuone pysy siistissä kunnossa arjen keskellä vaan pyykkikasat kasaantuvat. Koin siis meillä järkevämmäksi rajata kaaoksen erillisen tilan taakse ja niinpä siis kodinhoitohuoneesta tehtiin erillinen huone. Jos jotain nyt muuttaisin tekisin ehkä vähän isomman kodinhoitohuoneen missä olisi enemmän laskutilaa, mutta muuten olen ollut tähän tyytyväinen. Kodinhoitohuoneesta löytyy juttua täältä.

Seuraavana säilytystilat. Niitä meidän kotona on paljon ja Aatun huoneessa on esimerkiksi koko seinän mittainen kiinteä säilytyskaluste. Täällä on sisällä kaikki Aatun vaatteet, meidän talvivaatteet, lasten lautapelit, legot ja vaikka mitä. Pieni poika ei säilytystiloja vaatteille kovinkaan paljoa tarvitse, mutta tämä kaapisto on kyllä osoittautunut käteväksi lelujen ja muidenkin tavaroiden säilytykseen.

Paljon säilytystilaa toki mahdollistaa sen, että tavaramäärää ei niin huomaa ja kaappeihin saattaa kertyä vähän liikaakin tavaraa. Lomallani aikomuksena onkin tosiaan käydä kaappeja läpi ja varata sitä kirppispöytää, siinä onkin hommaa kerrakseen! Aatun huoneesta olen kirjoitellut mm. täällä lisää.

Meidän aikuisten vaatesäilytys on taas makuuhuoneen yhteydessä olevassa vaatehuoneessa. Tähän pääsee kahdesta ovesta, joista toinen on siis liukuovi makuuhuoneessa. Oma puoleni kaipaa rajua karsimista, jota teinkin jo hieman tuossa ja vähän kuin varkain on omia vaatteita kertynyt tuonne miehenkin puolelle. Pidän kuitenkin siitä, että kaikille vaatteille on oma paikkansa ja henkaritilaa on runsaasti.

Jos sinua kiinnostaa lukea enemmän vaatehuoneestamme niin siitä löytyy juttua täältä.

Viimeinen arjen helpottaja ei ole kotiin liittyvä vaan tavara. Nimittäin Dyson v10 varsi-imuri! En kyllä pärjäisi enää ilman tätä ja tämä on iihan mahtava laite. Omat kokemukseni varsi-imureista olivat ei niin mahtavia ennen kuin testasin tätä Dysonia. Tämä on kuitenkin ihan mielettömän tehokas ja tässä tulee mukana monta erilaista päätä, joilla siivous on helppoa. Meillä on kotona keskuspölyimuri ja vaikka se on huoleton niin vihaan sitä letkua. Meillä imuroidaan lähes joka päivä ja käytännössä keskuspölyimurin letku lojui aina lattialla, koska sitä ei kannattanut välillä kaappiin tunkea. Tämä pieni varsi-imuri on kyllä arjen pelastus ja käytän tätä päivittäin. Imuri lataantuu kätevästi seinätelineessä, joten se on aina valmiina käyttöön ja tässä on pari tosi hyvää vaihtopäätä, joilla onnistuu pörrömaton imurointi mielettömän hyvin ja toista käytän sihvan ym. tekstiilien puhdistukseen ja se on tosi hyvä.

Suosittelenkin tätä V10 mallia kyllä lämpimästi enkä kyllä luopuisi tästä mistään hinnasta. Äitinikin tätä nyt himoitsee kun on meillä tätä käyttänyt ja tosiaan akku kestää tässä hyvin eikä täydellä teholla minun tarvitse imuroida kuin juurikin pörröisiä mattoja ja niistä irroittaa pölyt ja roskat paremmin kuin keskuspölyimuri! Dysonista löytyy lisää juttua täältä.

Mitkä asiat teidän kotona ovat osoittautuneet arjessa toimiviksi?

    Lue lisää