Organowood käsittely usein kysyttyä+ miltä näyttää 3kk jälkeen?

Kaupallinen yhteistyö Osmo Color

Käsittelimme terassimme OrganoWood® käsittelyllä aika tasan 3 kuukautta sitten ja nyt on aika kurkata millainen muutos terassissa tapahtui tämän ensimmäisen kesän aikana. Olen kesän aikana saanut mys runsaasti kyselyitä tästä käsittelystä ja kokosin tähän postaukseen teidän esittämiä kysymyksiä ja selvittelin niihin vastaukset suoraan merkin edustajalta. Laitoin vastauksiin mukaan myös omia kokemuksiani tuotteesta.

Jos haluat tietää enemmän siitä miten käsittely tehdään ja mikä se oikein on niin kurkkaa ensimmäinen postaukseni täältä. Siinä näkyy myös mikä oli terassin sävyn lähtötilanne ja muutenkin olen kertonut vaihe vaiheelta kuinka käsittely tehtiin.

Kuvia otin niin pilvisemmällä kuin aurinkoisemmallakin säällä, sillä valon väri vaikuttaa paljon myös siihen miltä puun sävy näyttää. Näissä ensimmäisissä pilvisellä kelillä otetuissa kuvissa sävy on selkeästi harmaampi. Postauksen lopussa on kuva mistä näette terassimme ennen käsittelyä.

Mitä käsittely tarkoittaa ja mille puumateriaaleille se sopii?

Organowood-käsittely muuttaa puun pintasolukkoa niin, että se saa kovuutta ja kestävyyttä lisää, sekä suojaa vedeltä. Kyse on siis enemmän puun muuntamisesta kuin varsinaisesta pintakäsittelystä. Samalla prosessi nopeuttaa puun luonnollista harmaantumista. Puu alkaa harmaantua auringon ja kosteuden vaikutuksesta ja jatkaa luonnollista harmaantumista aina 1-3 vuoden ajan. Käsittely sopii lähes kaikille tavanomaisille puumateriaaleille ulkona. Joidenkin puulajien osalta saattaa muutos olla yllättävä. Esimerkiksi tammi tummuu voimakkaasti käsittelyn johdosta ennen vaalenemista ja harmaantumista.

Onko käsittely myrkytön ja kuinka usein käsittely pitää tehdä? Tarviiko terassia huoltaa käsittelyn jälkeen?

Tuotteet ovat myrkyttömiä. Ensimmäinen käsittely on kaksiosainen, eli ensin levitetään Puunsuoja 01 ja tämän kuivuttua Puunsuoja 02. Pintaa hoidetaan tarpeen mukaan Puunsuojalla 02, eli tuota Puunsuojaa 01 tarvitsee levittää vain kerran, jos pinta ei muuten vahingoitu tai sitä ei työstetä. Uudelleenkäsittelytarpeen näkee parhaiten sateella. Pienikin sademäärä kastelee puun ja muuttaa sen heti tummaksi. Jos haluaa pitää vesisuojan koko ajan parhaassa mahdollisessa kunnossa, on huoltoväli noin 2 vuotta. Tämä toki riippuu terassipinnan käytöstä ja olosuhteista. Pystypinnoilla huoltoväli on luonnollisesti pidempi.

Voiko käsittelyllä harmaannuttaa julkisivulautoja rautavihtrillikäsittelyn tapaan?

Kyllä voi. Pystypinnoilla harmaantuminen on kuitenkin hitaampaa. Organowoodin instagramissa on paljon kuvia kohteista, joissa on tehty tämä käsittely ja sieltä löytyy myös kuvia, joissa käsittely on tehty julkisivulautoihin.

Voiko käsittelyn tehdä tänä vuonna tehtyyn uuteen terassiin? Onko terassilaudan materiaalilla tässä tapauksessa merkitystä?

Uusi painekyllästetty puu vaatii vähintään 3 kuukautta kuivumisaikaa ennen käsittelyä, samoin tammi ja sydänmänty. Muut puulajit on mahdollista käsitellä ilman ilmaantumisaikaa, jos puu on kuivaa. Meidän terassimme on vihreää painekyllästettyä puuta ja se saatiin valmiiksi viime syksynä. Keväällä tässä näkyi paikka paikoin vielä hieman vihreää sävyä, mutta pinta oli uudesta jo jonkin verran ehtinyt vaalentua. Nyt vihreä sävy on hävinnyt kauttaaltaan ja pinta on vaalentunut käsittelyn jälkeen huomattavasti.

Voiko aiemmin öljytyn terassin käsitellä organowoodilla ilman hiontaa?

Aiemmin öljyttyä terassilautaa ei voi käsitellä Organowood-tuotteilla, vaan puupinnan on  aina oltava puupuhdas jotta lopputulos on paras mahdollinen.

Onko organowood käsittelystä hyötyä jos terassi on siperian lehtikuusta?

Kyllä on. Käsittelyllä lehtikuuselle saadaan astetta vaaleampi harmaa sävy sekä huollettavuutta lisää. Organowood puunsuoja 02:sta voi käyttää myös ilman 01 puunsuojaa mikäli värimuutosta ei halua nopeuttaa. Puunsuoja 02:n sisältämät piin polymeerit kiinnittyvät puun kuituihin ja muodostavat kuivuessaan erittäin vettähylkivän pinnan, jolloin kosteus, vesi tai vesiohenteinen lika ei pysty tunkeutumaan puuhun. Vettähylkivä pinta ehkäisee kasvustoja, vähentää puun kosteuselämistä sekä pinnan halkeilua.

Laittaako käsittely puun tikkuilemaan?

Tikkuilua ei pitäisi esiintyä, mutta pinnasta saattaa irrota kuitunukkaa prosessin aikana. Tämä pinnasta irtoava nukka näkyy parhaiten keväällä ja on harjattavissa pois. Pinnan sävy yleensä tasaantuu muutamassa viikossa harjauksen jälkeen. Itse en ole huomannut minkäänlaista tikkuuntumista terassissamme enkä myöskään mitään nukkaa. Katsotaan talven jälkeen vielä miltä tilanne näyttää silloin, mutta käsittelyn jälkeen muutamaa kohtaa harjasin kohdista, joihin oli tullut ainetta vähän enemmän ja ensimmäinen sade huuhtoi kohdat sitten tasaisiksi.

Mistä kaikkialta tätä voi ostaa? Ja paljonko se maksaa?

Tuotetta voi tiedustella rautakaupoista sekä väriliikkeitä. Myös verkkokaupan kautta on mahdollista saada tuotteita tilattua. Tarkempia saatavuustietoja lähialueesi toimittajista voit kysyä osoitteesta info@osmocolor.com

OrganoWood® puunsuoja 01 riittoisuus 8-10m2/litra ja 5l hinta 98 euroa. Puunsuoja 02 riittoisuus 5-10m2/litra ja hinta sama kuin edellisellä.

Olen itse todella tyytyväinen tähän käsittelyyn ja siihen miltä terassimme näyttää jo nyt, vaikka käsittelystä on vasta muutama kuukausi. Harmaantuminen jatkuu tosiaan useamman vuoden ajan ja noin muutaman vuoden välein pinta olisi hyvä käsitellä puunsuoja 02 aineella. Harmaantuminen tarvitsee auringovaloa sekä vettä, joten muutokset riippuvat paljon siitä millaiset kelit kesälle osuvat.

Kaiken kaikkiaan käsittely oli mielestäni helppoa ja nopeaa eikä siinä tarvinut olla niin kovin tarkka verrattuna värillisiin käsittelyihin. Mikäli tästä käsittelystä heräsi vielä lisää kysymyksiä, niitä saa ilman muuta laittaa kommenttilaatikkoon ja mikäli en itse tiedä vastausta, selvitän sen suoraan OrganoWoodilta. Tässä alla näette vielä kuvan lähtötilanteesta silloin toukokuun lopussa ennen kuin käsittely tehtiin. Mielestäni aika suuri muutos on tapahtunut jo näinkin lyhyessä ajassa!

sliik-terassi-vaalea-puu

    Lue lisää