Kokemuksia karvapohjasuksista ja vinkkejä suksien valintaan

Kaupallinen yhteistyö Intersport Seinäjoki

Hiihto on todella monipuolinen liikuntamuoto, siitä ei pääse mihinkään. Olen itse hiihtänyt aika paljonkin nuorempana, mutta reiluun kymmeneen vuoteen en ole juuri suksiin koskenutkaan. Pääsin kampanjan myötä testailemaan karvapohjasuksia, joihin monet nykyään päätyvätkin suksia hankkiessaan. En todellakaan ole siis hiihdon ammattilainen ja vielä vähemmän perinteisen hiihdon. Harrastin nimittän silloin nuorempana luisteluhiihtoa enkä ole oikeastaan perinteistä hiihtänyt kuin ihan pienenä opetellessani hiihtoa. Olikin kiva nähdä kuinka se perinteinen onnistuukaan ja miltä karvapohjasukset vaikuttavat käytössä. Jos siis olet miettinyt suksien hankintaa tai hiihtoharastuksen aloittamista, kurkkaa alempaa ammattilaiselta saamani vinkit sekä omat kokemukseni suksista!

Seinäjoen Intersportissa on ihan mielettömän laaja suksivalikoima ja myös ammattitaitoiset myyjät, jotka opastavat mielellään oikeanlaisten suksien valinnassa. Jos täältä ei löydä sopivia suksia niin ei sitten mistään! Minua palveli Pekka, jolta kyselin paljon (typeriäkin) kysymyksiä ja hän auttoi todella ystävällisesti ja kertoi mielellään kaiken mitä halusin tietää. Kannattaakin siis ehdottomasti turvautua ammattilaisen apuun suksivalinnoissa, vaihtoehtoja on niin paljon, että helposti valinta menee myös pieleen jos ei ole itse ammattilainen näissä asioissa.

Yksi mahtava juttu Seinäjoen Intersportissa on se, että heillä on oma test center suksille! Se tarkoittaa siis sitä, että saat liikkeestä mukaasi useamman erilaisen vaihtoehdon suksia (ja monot ja sauvat), joita voit sitten rauhassa kokeilla kotona. Testaamalla sen parhaiten vasta näkeekin mikä suksi tuntuu parhaimmalta, niissäkin on nimittän paljon eroja. Nyt vielä testisukset voi noutaa intersportin liikkeestä, mutta tässä tammikuun aikana test center siirtyy Seinäjoen jouppiskalle, jossa suksia voi testata heti paikanpäällä ja paikalla on myös myyjiä auttamassa testaamisessa ja suksien valinnassa. Tälläinen testimahdollisuus on mielestäni ihan mahtava, sillä kyseessä on kuitenkin aika kallis hankinta eikä ole mukavaa jos kalliit sukset jäävät käyttämättä niiden sopimattomuuden vuoksi. Ja jos kävisi niin, että testistä huolimatta sukset eivät sitten käytössä tunnukaan ihan omilta, voi ne vielä vaihtaa toisiin ja suksia pystytyään kierrättämään juuri tuon test centerin avulla.

Testisuksia valittaessa erilaisia vaihtoehtoja testattiin tuossa tason päällä. Tuosta hommasta en ymmärtänyt mitään, mutta Pekka valitsi minulle kuitenkin neljät erilaiset karvapohjasukset testattavaksi vähän eri hintaluokissa. Kyselin tuossa samalla Pekalta vinkkejä suksien hankintaan ja muutenkin tietoa noista karvapohjasuksista ja tässä vähän niitä jakoon teillekin.

Perinteisen tyylin suksista karvapohjasukset ovat ne mitä eniten myydään. Kyseessä on siis tavallinen suksi, jonka keskiosassa on liimattava ”karvaosio” mikä tuo suksiin sen pidon. Karvapohjasuksi valitaan usein sen vuoksi, että se on todella huoleton valinta. Pitovoiteiden kanssa ei tarvitse läträtä ja suksi toimii kelillä kuin kelillä. Ammattilainen saa joka kelille ehkä 100% osuvuuden laittamalla oikeanlaiset voiteet, mutta karvapohjasuksilla päästään aina aikalailla 80% onnistumiseen tekemättä juurikaan mitään. Se sopii siis helppoutta arvostavalle, sillä ainut mitä tarvitsee tehdä on lisätä silloin tällöin luistoa suksen mustaan saan (eli siihen missä ei ole karvaa) ja putsata karva satunnaisesti erillisellä puhdistusaineella. Karvasta näkee silmällä kun on likainen ja silloin se siis putsataan, luonnonlumella hiihtävän tarvii puhdistaa karvaa harvemmin.

Karva vaihdetaan sukseen sitten kun suksi ei enää pidä. Karva on liimattava ja sen voi vaihtaa itsekin tai viedä liikkeeseen vaihdettavaksi ja samalla ottaa vaikkapa huollon suksille. Karvan kulumiseen vaikuttaa henkilön paino, suksen jäykkyys ja se hiihtääkö luonnonlumella vai tekolumella. Vaihtoväli on näistä seikoista riippuen n. 500-1000km välillä. Vaihdettavia karvoja myydään erikseen ja niiden hinta Seinäjoen intersportissa on 35-50 euroa/pari, vaihto maksaa 15 euroa.

Mitä sitten minulta kysyttiin kun suksia menin hakemaan? Mitä kannattaa ottaa huomioon suksien valinnassa? Ensimmäisenä Pekka kysyi, että minkä tasoinen hiihtäjä olen. Millainen on hiihtotyylini? Perinteisessä hiihdossa on se hyvä puoli, että se ei ole niin tekninen laji kuin luisteluhiihto ja perinteisestä hiihdosta voi nauttia monen tasoinen hiihtäjä. Joku haluaa mennä täysillä verenmaku suussa kovilla sykkeillä ja toinen hiihtää ihan rauhassa ja nauttia ulkoilmasta. Ei ole siis oikeaa ja väärää tapaa, ihan kuin kävelyssä tai juoksussakaan kukaan ei ihmettele, että miten tuo nyt noin hiljaa menee.

Hiihtotyyliä miettiessä kannattaa kuitenkin olla rehellinen itselleen. Se nimittäin ratkaiseen paljolti oikeanlaisen suksen valinnan. Aina siis se kallein malli ei ole paras vaihtoehto jos oma hiihtotyyli ei ole siihen soveltuvin. Aina omaa hiihtotyyliä ei ihan heti osaa edes sanoa, varsinkaan jos hiihtämisestä ei paljoa kokemusta ole. Siksi testisuksien mahdollisuus onkin hyvä, näkee itsekin paremmin, että mikä sopii parhaiten. Jos hiihtotyylisi on enemmänkin laahaava ( mikä ei missään nimessä ole huono tai väärin) ei ehkä kaikista kallein ja kimmokkain suksi ole sinulle paras. Kalliimmissa suksissa on siis parempi kimmoisuus ja se nostaa suksen nopeammin ja korkeammalle lumesta.

Karvapohjasuksissa (ilman siteitä) hinnat vaihtelevat aina 150-750 euron välillä. Myydyimmät sukset ovat Pekan kertoman mukaan 300-400 euron välillä.

Seuraavana sitten vaikuttaa pituus ja paino ja niiden suhde. Paino on näistä vielä se tärkeämpi, joskus voi siis painon vuoksi joutua ottamaan pidemmät sukset kuin mitä oma pituus tarvitsisi. Liian lyhyt suksi ei kuitenkaan kanna tarpeeksi ja lyhyemmässä suksessa on lisäksi enemmän karvaa suksen pituuteen nähden, joten luistoa on liian vähän.

Pekka kertoi, että monet testaajat yllättyvät kuinka iso ero suksien välillä onkaan. Hiihto kuitenkin välineurheilua ja paras hiihtonautinto löytyy oikeanlaisilla suksilla. Jos sukset eivät toimi tai voitelut on aina pielessä ei sinne hiitämään tule niin mielellään lähdettyä. Sukset kestävät oikealla huollolla hyvänä vuosia, joten kustannukset eivät niin suuret lopulta olekaan mikäli ne jakaa useammalle vuodelle. Seinäjoen intersportista saa suksille myös kattavia huoltopaketteja ja sukset voidaan mm. hioa (25e) ja suosituin huolto on uunitus+luisto (35e). Uunituksessa parafiini imeytyy sukseen ja tuo käsittely kestää keleistä riippuen koko hiihtokauden. Tällä käsittelyllä karvapohjasuksi onkin sitten lähes huoltovapaa!

Suksien ja hiihtovälineiden lisäksi Seinäjoen intersportissa oli kattava valikoima hiihtoasuja (ja alennuksessakin paljon). Itse päädyin ostamaan alla näkyvän Bjørn Dæhlie hiihtoasun, tässä takki ja housut myytiin erikseen. Olen käyttänyt tätä asia nyt paljon myös lenkkeilyssä ja tämä oli kyllä paras urheiluvaatehankinta pitkään aikaan! En niin pidä fleecvuorellisista asuista, koska ne hiostavat ja tässä on housuissa mukava verkkovuori ja joustava materiaali. Suosittelen lämpimästi, toimii siis monenmoisessa urheilussa!

Jos talvi näyttäisi vähän paremmalta niin olisin voinut testata suksia kotimme vieressä olevalla hiihtoladulla vaikka joka päivä. Luonnonlunta nyt ei kuitenkaan nillä lakeuksissa ole, joten tsetailua suoritin Seinäjoen jouppiskalla, missä sielläkin oli vähän haastavat olosuhteet. Sain kuitenkin testailussa jonkimoisen käsityksen karvapohjasuksista käytössä ja siitä mikä minulle olisi se paras malli. Kannattaa muutes seurata Seinäjoen intersportin facebook sivuilta infoa siitä, koska test center saapuu jouppiskalle. Onhan se nyt kätevää, että testilatu on ihan vieressä eikä suksia tarvitse kuskata edestakaisin.

Sliik Kokemuksia Karvapohjasuksista

Testisukseni olivat hintaluokassa 230e-529e ja suksissa olevat siteet 49e-169e. Siteissä oli muutamaa erilaista kiinnitysmallia ja kalleimmassa move-siteessä oli mahdollisuus säätää siteen paikkaa irroittamatta suksia. Siirtämällä sidettä eteenpäin saadaan parempi pito ja taaksepäin siirtämällä parempi luisto. Mikäli esimerkiksi hiihdät maastossa, jossa on paljon korkeuseroja, voi siteen siirtäminen nopeasti olla kätevä ominaisuus. Itse en ehkä tuota ominaisuutta kaipaa, mutta keltaisissa suksissa näkyvä side oli mielestäni helppokäyttöisin ja nopein laittaa. Se eroaa vähän ns. normaalista kiinnitystavasta ja siinä mono kiinnitetään kääntämällä vivusta sivulle. Kaikkia näitä muitakin siteitä pystyy myös säätämään erillisen avaimen avulla.

Sliik Intersport Seinajoki Sukset Testiin

Kuinka sitten sujui perinteinen tyyli luisteluhiihtäjältä? Tai ehkä enemmänkin sellaiselta, joka ei ole hiihtänyt 10 vuoteen? Täytyy sanoa, että olin positiivisesti kyllä yllättynyt näitä karvapohjasuksista ja siitä kuinka hyvin ne toimivat, vaikka keli vähän haastava olikin. Pitoa oli tarpeeksi, vaikka paikkapaikoin oli ihan jäätikköäkin. Testtessani suksia huomasin selvästi eron edullisimman ja sitä seuraavan mallin välillä. Itse koin, että ehkä tuo toiseksi edullisin eli keltamusta Fisherin suksi oli minulle parhain. Eroa seuraavaan Peltoseen en omalla tyylilläni juurikaan huomannut, joten siksi valitsisin tämän edullisemman mallin. Huomasin kuitenkin, että omalla tyylilläni edullisimmat Salomonit eivät olleet ehkä ihan tarpeeksi kimmoista ja kalleimmat Rossignolit vähän liiankin kimmoisat. Ero oli kuitenkin selkeä enkä olisi osannut liikkeessä varmastikaan tarpeeksi hyvin kuvailla (tai edes tiennyt) omaa perinteisen hiihtotyyliäni, että olisi tullut heti nappivalinta. Mukava oli siis päästä testaamaan erilaisia vaihtoehtoja.

Oma perinteinen tyylini oli vähän hapuilevaa pitkän tauon jälkeen, mutta uskon, että äkkiä tuohon pääsisi kiinni ja kehittyisi kun vain kävisi hiihtämässä (ja olisi sitä lunta!). Sinulle, joka haluat aloittaa hiihtoharrastuksen (tai vain liikunnan hiihdon muodossa) ja haluat suksien olevan helppohoitoiset sekä joka keliin sopivat, on karvapohjasukset varmastikin se paras valinta. Suosittelen kuitenkin, että valinnassa kysyt ammatilaisen apua ja käyt testaamassa eri vaihtoehtoja. Kun se oikea pari löytyy saat päästellä talven menemään aikalailla huoltovapaasti ja nautit hankinnastasi vuosia!

  • Nimetön
    5.1.2021 at 20:51

    Kiitos vinkeistä!
    Saila

Lue lisää