Tänä vuonna: vähemmän muovia

Yksi kuluvan vuoden tavoitteistani on vähentää muovijätettä kotitaloudessamme. Tämä ekologisuus on niin laaja kokonaisuus ja sen saavuttamiseksi pitää tietysti tehdä muutakin kuin vähentää muovia. Täydellinen ihminen ei matkustaisi, ostaisi mitään, söisi lihaa eikä hankkisi lapsia. Ilman muuta pitää ajatella esimerkiksi kuluttamista kokonaisuudessaan eikä vain muovijätteen osalta. Koen kuitenkin, että pienistä asioista on helppo aloittaa ja usein ne vievät mukanaan isompiin juttuihiin.

Ekologisuus on ehdottomasti tärkeä asia enkä ole itse mikään ekologisen elämän malliesimerkki. Tuntuu, että kuitenkin nykypäivänä helposti kritisoidaan enemmän kuin kannustetaan tässäkin asiassa. Sanotaan ”mutta kun sä et tee sitä etkä tätä…” vaikka joku koittaa tehdä edes jotain, vaikka pientäkin. Kaipaisin tässä asiassa enemmän positiivista ilmapiiriä, sillä helposti käy niin, ettei niistä pienistäkään teoista viitsi mitään sanoa, koska aina kuitenkin tekee jotain väärin.

Tiedän siis, että paljon olisi parannettavaa ekologisuudessa itselläni ja totta kai mietin niitä kaikkia asioita enemmän tästä eteenpäin. Tässä postauksessa keskityn kuitenkin vain tuohon muovijätteen vähentämiseen. Ostamista tulisi siis aina harkita myös ekologisesta näkökulmasta, mutta joitain asioita nyt vain on ostettava arjessa ja niihin asioihin on usein olemassa se ekologisempi vaihtoehto. Niistä puhutaan siis nyt ja sainkin instan puolella teiltä myös hyviä vinkkejä. Toivottavasti näissä vinkeissä on jotain sellaisia mitä voit poimia omaan arkeese ja kommenttikenttä on avoinna myös uusille vinkeille!

 • Kierrätä! Miten tämä liittyy muovijätteen vähentämiseen? Kierrättämällä muovijätteen omaan astiaan huomaat kuinka paljon sitä muovia oikeasti tuleekaan ja se toimii hyvänä motivaattorina ekologisempiin valintoihin.
 • Käytä kestokasseja kaupassa. Parhaiten ne muistaa ottaa mukaan kun säilyttää niitä jo valmiiksi autossa. Sinun ei välttämättä tarvitse hankkia uutta kassia tähän vaan varmasti kaikilta löytyy jo jotain kangaskasseja tai kestomuovikasseja kotoa. Sainkin kommentin, että yksi kangaskassi vaatii satoja käyttökertoja ennen kuin sen hiilijalanjälki pienenee uusiomuovikassin tasolle, joten kaivele kaapista jo vanhat olemassa olevat kassit käyttöön! Muista ottaa oma kassi mukaan myös muihin kauppoihin kuin vain ruokakauppaan.
 • Kiinnitä huomiota pakkauksiin. Monet tuotteet on pakattu ekologisemmin pahviin tai myydään ilman pakkausta esimerkiksi palasaippuat. Myös lasipulloissa on saatavilla kosmetiikkaa ja pesuaineita.
 • Suosi täyttöpakkauksia. Säästä kiva muovipullo minkä olet jo hankkinut ja täytä se uudelleen täyttöpakkauksella. Täyttöpusseja on nykyään onneksi laajasti saatavilla ja moneen tuotteeseen.
 • Hanki hedelmille ja vihanneksille omat kestopussit. Nämä meidän kuvassa näkyvät ovat omom merkkiset ja niitä myydään useammassa koossa. Säilytä pusseja aina kauppakassien sisällä autossa, että ne tulevat varmasti mukaan myös kauppaan.
 • Korvaa muoviset pillit metallisilla kestopilleillä, kuukautissiteet kuukupilla, hammasharjat bambuharjoilla ja muovivartiset pumpulipuikot pahvivartisilla. Muovia on useissa pienissä arkisissa tavaroissa, mitä ei tule edes niin mietittyä. Moniin näihin on saatavilla myös ekologisempi vaihtoehto ja toivottavasti kaupat ottaisivat laajemmin nämä myös tuotevalikoimiinsa.
 • Mehiläisvahakääreellä korvaat tuorekelmun ja alumiinifolion luonnollisella vaihtoehdolla. Kääreen voi hävittää myöhemmin kompostoimalla.
 • Vältä netistä tilaamista. Usein pakkaamiseen käytetään ainakin jonkinmoista muovia. Mikäli tilaat niin säilytä pakkausmateriaali ja uusiokäytä se omissa lähetyksissäsi.
 • Suosi isompia pakkauksia. Ne ovat usein edullisempiakin ja yhteen isoon pakettiin menee vähemmän muovia kuin useampaan pieneen.
 • Osta esimerkiksi jugurtit litran pakkauksissa eikä erillisissä muovipurkeissa. Itse tehdyissä ruoissa ja välipaloissa muovijätettä tulee vähemmän kuin esimerkiksi kaupasta ostetuista puuroista, kiisseleistä ym.
 • Kuljeta mukana uudelleentäytettävää vesipulloa, jos olet kova kahvinjuoja niin omaa termosmukia.
 • Hanki keittiövälineet muuna kuin muovisena. Puiset leikkuulaudat ja lastat, lasiset säilytysrasiat ja metalliset vatkauskulhot.
 • Suosi tekstiileissä luonnonkuituja. Tekokuiduista irtoaa pesussa mikromuovia, joka kulkeutuu myös vesistöihin. Valitse myös pesuaineissa esimerkiksi Joutsen-merkittyjä tuotteita, sillä ne eivät sisällä mikromuovia.
 • Käytä tiskirättinä pestäviä kestorättejä. Meillä on mm. noita iris hantverkin liinoja, jotka olen todennut hyviksi ja kestäviksi.
 • Suosi tuotteita, joista voit vaihtaa vain osan esimerkiksi tiskiharjoihin ja wc-harjoihin on myynnissä vaihtopäitä. Muovisen tiskiharjan voi korvata myös puisella ekologisemmalla vaihtoehdolla.

Tässä olisi koottuna teidän vinkit ja omat vinkit yhteen postaukseen. Kerro ihmeessä jos jotain oleellista jäi uupumaan tai jos sinulla on joku hyvä vinkki miten itse toimit arjessa! Voit myös jakaa vinkkisi instagramissa esim stooreissa ja tägää kuvaan @sinisliik niin jaan teidän vinkkejä sielläkin puolella.

 • Amanda
  8.1.2020 at 20:49

  Hyviä ideoita! Jaan yhden huomion sheivaajille, sillä tähän olen vastikään kiinnittänyt huomiota. Itse olen käyttänyt tähän asti muovista shaveria ja se jos jokin on silkkaa muoviroskaa. Lisäksi, vaikka terät voi vaihtaakin, ovat uudet kalliita tai vaihtoehtoisesti halvat eivät kestä kovin kauaa. Ostin siis metallisen kestoshaverin, johon terän voi vaihtaa itse ja terän sitten kierrättää metallinkeräyksessä. Kaiken lisäksi terä kestää älyttömän pitkään hyvänä! Tämä shaver maksoi alle parikymppiä! Eli muutos sekä lompakkoon että roskikseen 🙂

  • Sini
   8.1.2020 at 22:08

   Hei mahtava vinkki! Mistä löysit sellaisen?

 • H
  8.1.2020 at 21:04

  Omasta mielestäni se, että puhutaan lapsien hankinnasta tässä yhteydessä tuntuu kyllä pahalta. Toki kuormittavat maapallomme, mutta kyllä lapset on tulevaisuus silti.
  Jos jotain hankintaa voisi ilmastovaikutukselta arvioida, olisi se mielestäni ennemminkin lemmikkieläimet. Mikä on vaikkapa koiran vaikutus? Koiranruokateollisuus…
  Kuka kertoisi?
  Tai vaikkapa leikkokukat, jotka kuljetetaan lentokoneella/laivalla hyvin kaukaa…Niistä ei kukaan puhu, vaan aivan marginaalisista muovipilleistä. Ymmärrän kyllä näkökulmasi. Parempi kannustaa kuin tuomita. Silti joskus hämmästyttää, että tietyt asiat ovat esillä ja toisista ei mainita mitään…

  • Sini
   8.1.2020 at 22:11

   Nämä mainitsemani asiat kuten lapset olivat siis juuri niitä mitä heitetään kun arvostellaan toisten tapoja, ei siis omia mietteitäni. Ja tosiaan postauksen tarkoitus oli nimenomaan keskittyä muovijätteen vähentämiseen, kuten mainitsin niin paljon muutakin toki on mitä kannattaa huomioida. Asioita on helpompi aloittaa yhdestä kuin koittaa muuttaa kerralla kaikki. Itse suosin kotimaisia kukkia kyllä mielelläni!

Lue lisää