ajatuksia keittiöstämme 4 vuoden jälkeen

Kaupallinen yhteistyö Topi-keittiöt

Sliik Keittio

Me olemme asuneet kodissamme nyt kohta 4 vuotta ja keittiön suunnitteluvaiheesta on kulunut jo sitäkin enemmän aikaa. Topi-keittiöt kysyivät minulta voisinko kertoa hieman kokemuksiani Lato-ovimallista ja keittiöstämme yleensä nyt kun käyttöä on tullut jo useammalta vuodelta. Tässäpä siis hieman omia ajatuksiani keittiöstämme 4 vuoden kokemuksen jälkeen!

Keittiössämme pidän erityisesti isosta, vailla toimintoja olevasta saarekkeesta ja siitä, että keittiö on keskellä kotia. Tässä on toki yksi huono puoli, saarekkeelle tahtoo kasaantua aika paljon ylimääräistä tavaraa ja se toimii usein laskutasona kun tullaan eteisestä sisälle. Saareke ei juuri koskaan ole siis näin siisti tai tyhjä, tässä on yleensä hedelmävati ja talouspaperirullateline ja muuta päivittäin käytettyjä asioita kuten vitamiinipurkkeja ym. Lisäksi tiskivuori näkyy myös koko taloon jos sellaien pääsee takaseinustalle kertymään. Olenkin aika ripeä tyhjäämään ja täyttämään tiskikonetta, ettei likaiset astiat kauaa tuossa pyöri.

Sliik Avokeittio

Keittiö koostuu meillä kolmesta osasta. Saarekkeesta, takaseinällä olevasta osiosta sekä sivulla olevasta korkeasta kaapistosta. Tästä korkeasta kaapistosta pidän myös erityisen paljon. Se on todella kaunis ovien ollessa näin kiinni ja pidän kovasti seinustan selkeästä ilmeestä. Tässä meillä on ikkunan vieressä korkea apteekkarinkaappi, keskellä aamiaiskaappi ja viimeisenä jääkaappi sekä pakastin.

Lato-oviin ihastus syntyi itselläni Seinäjoen asuntomessuilla kun näin nämä eri värisenä Kannustalon kohteessa. Pressipäivänä paikalla oli myös Topi-keittiöiden edustaja ja sovinkin samantien, että käyn vielä kurkkaamassa Seinäjoen liikkeessä Topi-keittiöiden valikoimaa. Itse ihastuin siihen, että ovissa ei ole vetimiä, mutta silti nuo kolot ovat ikään kuin sellaiset ja tuovat oman ilmeen muuten sileisiin oviin.

Uralliset ovet vähän mietityttivät, että kuinka niiden puhtaanapito onnistuu tai vaatiiko se enemmän vaivaa. Nyt näin 4 vuoden kokemuksella voin sanoa, että puhtaanapito on ollut erittäin helppoa. Kyllä, joskus koloihin menee likaa ja muruja. Ne ovat kuitenkin lähteneet aina helposti rätillä pyyhkimällä eikä niitä mielestäni ole tarvinut mitenkään erityisen usein puhdistaa.

Sliik Keittio Ikkuna
Sliik Moderni Keittio

Takaseinustalla meillä on sitten eniten toimintoja kun tässä on vesipiste, roskakaappi, astianpesukone sekä liesi. Sähkökäyttöinen roskakaappi on ollut todella hyvä hankinta. Kyseessä on siis ihan tavallinen roskalaatikko, mutta siihen oli saatavilla sähkökäyttöinen mekanismi, jolloin ovi aukeaa itsestään kun oveen tökkää jalalla. Nykyään on myös sellaisia malleja, jotka aukeavat kun jalan vie oven alle. Tämä on ollut todella kätevä kun leipoo tai kokkailee ja kädet ovat likaiset. Suosittelen ehdomasti, ei ollut iso kustannut ja vaatii vain tosiaan sähköpistokkeen kaapin sisään.

Sliik Topi Keittio

Tämä on saarekkeen ohella se eniten kulutuksella oleva keittiön osio ja nyt kun pyyhin kunnolla kaikki ovet ja katselin niin ovissa ei mitään isompia kulumia näy. Toki maalattu pinta on arka naarmuille ja kolhuille jos siihen jokin osuu. Lapsiperheessä näitä tulee väistämättä ja itse olen huomannut, että joihinkin oviin on tullut housujen napista hieman jälkeä kun olen nojannut oveen tehdessäni ruokaa tai leipoessani. Nämä ovat kuitekin todella haaleita viiruja eikä niitä erota kauempaa. Valkoisessa tietysti ehkä herkemmin nämä näkyvät, mutta toisaalta valkoinen on taas hyvä väri siitä, että tahrat bongaa hyvin ja ne tulee sitten yleensä pyyhittyäkin samantien.

Valkoisiin maalattuihin oviin meillä ei ole tullut mitään tahroja mistään ruoka-aineista tms eli siinä mielessä en sanoisi, että tämä on mitenkään erityisen herkkä värivalinta. Valkoinen on selkeä ja klassinen valinta, joka on muodissa vuodesta toiseen. Lato-ovesta meillä on kodinhoitohuoneessa harmaa versio ja sekin on kaunis. En kuitenkaan nyt valitsisi mitään muuta väriä keittiöömme jos nyt tekisin päätöksiä. Rakastan tätä valkoista keittiötämme ja sen modernia, mutta silti kodikasta ilmettä.

Sliik Levea Liesi

Keittiötä suunnitellessa usein jotain kompromisseja joutuu tekemään. Meillä takaseinällä ei ole kovinkaan paljoa laskutilaa, koska halusin extraleveän (80cm) lieden. Liesi on myös aika reunassa, mutta se ei ole aiheuttanut mitään ongelmia eikä sieltä ole koskaan roiskunut esimerkiksi lattialle mitään. Tuossa on se kiva puoli, että seinustan päässä oleva voi kokata liedellä myös ja sitten edessä oleva toisella puolella.

Sliik Keitto Avohyllyt
Sliik Topi Keittio Lato

Mites avohyllyt, kannattiko ne? Mielestäni kyllä. Ne ovat kuitenkin enemmän visuaalinen juttu kuin varsinainen säilytyspaikka. Suosittelen, että avohyllyllä säilytettäisiin sellaisia astioita, joita käytetään aktiivisesti. Kyllä sen huomaa jos tuossa useamman kuukauden on jokin astia niin se kerää kyllä pölyä ja rasvaa. Olen kokenut, että meillä on arkiastioille ihan tarpeeksi tilaa keittiössä, vaikka yläkaappeja meillä ei olekaan. Itselläni on paljon kaikkia tarjoiluastioita ym. mitkä vievät paljon tilaa (ja varmasti normaalia enemmän astioita muutenkin), joten näitä olen laittanut sitten erilliseen vitriinikaappiin.

Kuivauskaappia tai tiskikaappia en ole kaivannut kertaakaan. Käsintiskattavat astiat, paistinpannut ym. kuivaan yleensä heti (tai jätän tasolle liinan päälle kuivumaan) ja nostan sitten samantien paikoilleen.

Sliik Aamiaiskaappi Kiinni
Sliik Saareke Laatikot

Saarekkeen toisella puolella meillä on pelkkiä vetolaatikoita ja näihin mahtuu kyllä todella hyvin astioita ja muuta tavaraa. Tykkään siitä, että saarekkeessa ei ole mitään toimintoja. Tässä me yleensä ruokailemme arkisin, leivomme, teemme kokkailuvalmistelut ja laitamme juhlien tarjottavia esille. Saarekkeessa on vain tuollainen pyöräytettävä pistorasia (mikä on tosi kätevä) ja samanlainen löytyy myös takaseinustan tasosta. Tasot meillä on kaikki kvartsia (sävy chrystal absolute white) ja olen tykännyt näistä kovasti. Nämä ovat kyllä niin huolettomat eikä meillä ole tullut näihin mitään suurempia tahroja tai naarmujakaan.

Sliik Aamiaiskaappi Tammi

Keittiössämme on ovien takana tosiaan myös aamiaiskaappi, jonka halusin tammenvärisenä. Aika usein meillä onkin ovet näin auki ja sisus sopii hyin meidän tammiparkettiin. Valitsin sisäänkääntyvät korkeat ovet, koska halusin ilmeen olevan yhteneväinen muiden ovien kanssa. Tämä olisi ollut varmasti kiva myös niin, että yläosa olisi ollut erillinen ja alaosassa olisi ollut laatikot näkyvillä koko ajan. Toki silloin olisin valinnut laatikoiden etulevyt valkoisina ja kaapin hyllyt sitten vaikka tammensävyisinä.

Valitsisinko saman uudelleen? Aamiaiskaapin kyllä. Nyt ehkä voisi ottaa kahdessa erillisessä osassa, joskin tykkään tosi paljon keittiön ilmeestä kun ovet ovat kiinni. Ne vain harvoi ovat niin, koska tätä kaappia käytetään päivittäin. Vesipiste tai roska-astia ei meillä ole ihan tässä vieressä, mutta en ole kokenut vaivaksi käydä hakemassa kahvipannuun vettä tuolta muutaman askeleen päästä. Kuten kirjoitin, kompromisseja jouduimme joissain asioissa tekemään, mutta olen kuitenkin ihan tyytyväinen. Meillä ei kahvia keitetä muuta kuin vapaapäivänä, joten ihan koko ajan tuossa ei edestakaisin ravata.

Sliik Aamiaiskaappi Korkea
Sliik Aamiaiskaappi Hyllyt

Aamiaiskaappi tuntuu herättävän ihmeen paljon tunteita somessa, mutta itse ajattelen, että se on kaappi siinä missä muutkin. Ihan hyvin pärjää ilman, mutta itsestä on kiva, että sinne saa pienkoneet piiloon ja leivät/kahvikupit/pikkulautaset/myslit ym. säilöön. Aamiaiskaapin voi myös toteuttaa monella tavalla ja moneen budjettiin sopivana, joten kannattaa ehdottomasti kysellä vaihtoehtoja mikäli sellainen kiinnostaa. Ja keittiö voi olla ihan toimiva, ihana, ajankohtainen ja huippuhyvä ilman aamiaiskaappiakin!

Näin 4 vuoden kokemuksen perusteella Topi-keittiöiden Lato-sarja on osoittautunut todella laadukkaaksi ja hyväksi valinnaksi. Rehellisesti voin sanoa, että valitsisin ihan saman oven tänäkin päivänä! Pidän siitä, että tämä on vähän erikoisempi, mutta silti kuitenkin ajaton ja klassinen. Myös muut sävyt heillä oli tästä todella kauniita ja samaa valkoistahan meillä on myös Aatun huoneessa yhdellä seinustalla vaate/lelusäilytyskokonaisuudessa.

Mitä sinä tykkäät meidän keittiöstä?

    Lue lisää