Louis Vuitton vintage reppu ja sen huolto

Sliik Lv Vintage Laukun Puhdistus Kasittely

Otin sadepäivän projektikseni huoltaa kuvassa näkyvän Louis Vuitton repun, joka on vuodelta 1997. Repun olen ostanut käytettynä ja sille ei varmaankaan vuosien saatossa ole tehty mitään kummoisempia huoltotoimia, joskin ihan siisti ja hyväkuntoinen reppu kyseessä on edelleen. Käytönjäljet näkyvätkin ainoastaan oikeastaan nahkaosissa ja metalliosissa ja näistä tulikin puhdistuksen ja huollon jälkeen mielettömän hyväkuntoiset ja kauniit!

Repun puhdistukseen ja huoltoon tarvittavat aineet ja välineet olen saanut Arkive Ateliér liikkeestä. Olen aikaisemmin ostanut heiltä kenkienhuoltotuotteita ja vaatehuoltoon liittyviä tuotteita ja olenkin näistä tehnyt postaukset tänne blogiinkin. Jos nahkakenkien huolto kiinnostaa, kurkkaa tämä postaus! Jos taas kaipaat vinkkejä neuleiden huoltoon ja freesaukseen, kurkkaa tämä postaus!

Hyvät ohjeet aniliininahan puhdistukseen ja huoltoon löytyikin heidän Huolla-kirjastaan. Tästä kirjasta on varmasti iloa pitkään ja sieltä tosiaan läydät ohjeet, välinevinkit ja tuotesuositukset niin vaatteiden, kenkien kuin asusteidenkin huoltoon.

Sliik Louis Vuitton Vintage Reppu
Sliik Vintagelaukun Huolto Ja Kasittely

Tässäpä lähtötilanne repun osalta. Samat vinkit ja tuotteet käyvät siis mille tahansa vintagelaukulle, jossa tätä vachettanahkaa. Tämä nahkahan on uutena aika herkkää etenkin vesitahroille ja lialle. Vuosien aikana nahan sävy syvenee ja patinoituu eikä siihen jää esimerkiksi vesipisarat näkyviin enää niin hyvin. Kuitenkin mikäli nahka on pitkään kosketuksissa veden kanssa, tulee siihen tummumaa. Repun pohjaosan nahka oli se, jossa oli eniten käytönjälkiä. Nahka oli päässyt aika kuivaksi ja pohjassa oli tummempia läikkiä.

Sliik Arkive Atelier Tuotteet

Tässä tuotteet, jotka minulle lähetettiin Arkivelta, laitan vielä linkit näihin erikseen jos haluat kurkata. Laukun/repun hoitoon kannattaa varata aikaa muutama tunti, itse puuhailin kaikkea muutakin välissä kun odottelin nahkaosien kuivumista.

Sliik Louis Vuitton Reppu Puhdistus
  1. Canvaksen puhdistus ja sisäosan puhdistus. Laukun sisäosa kannattaa puhdistaa ensimmäisenä. Siihen riittää yleensä ihan vain imurointi tai harjaus, mikäli sisäosassa on tahroja niin kannattaa suihkuttaa suihkepullosta kankaaseen hieman vettä ennen harjausta.

Canvaksen puhdistukseen käytin kertakäyttöisiä siivousliinoja, jotka kostutin kevyesti vedellä ja laitoin mietoa pesuainetta. Marseillesaippua esimerkiksi on hyvää tai jokin muu vastaava. Kostealla liinalla kävin pyyhkimällä läpi ensin kaikki muut paitsi nahkaosat.

Sliik Vintage Laukun Huolto
Sliik Lv Messinkiosat
  • 2. Metalliosien puhdistus. Käytin tähän hommaan ekologista Universal Stone puhdistuainetta, joka toimii kiillotinaineena hyvin. Messinkisille osille on olemassa myös omaa puhdistus/kiillotusainetta, mutta sellaista ei nyt kaapista löytynyt. Totesin kuitenkin, että tuolla Universal Stonella lähti todella hyvin tummumat, joten suosittelenkin sitä! Tops-puikot olivat tähän hommaan hyviä, kostitin ensin pään vedellä ja sitten pyörittelin reilusti pesuaineessa ja lopulta hinkkasin metalliosat.

Tässä kannattaa olla varovainen, ettei ainetta mene nahkaosiin! Aine nimittäin muuttui lian myötä ihan tummaksi ja olisi varmasti sotkenut vaaleaa nahkaa. Käytä siis maltillisesti vettä ja puhdista varovasti yksi osa kerrallaan. Pyyhi ylimääräinen aine kuivalla tops-puikolla heti ja lopuksi pyyhi kohta vielä kostealla liinalla.

Sliik Lv Messinkiosat Puhdistus
Sliik Louis Vuitton Montsouris Pm Reppu
  • 3. Nahkaosien pesu. Pesuun tarvitset vesiastian, sienen (tämä luonnonsieni on esimerkiksi todella hyvä) ja nahkashampoota. Kostuta sieni vesiastiassa ja purista vesi pois niin, että sieni on vain nihkeä. Ota toiseen päähän puhdistusvaahtoa ja käy sienellä pieni osa kerrallaan nahkaosia läpi. Yhden osan jälkeen huuhtele/pyyhi käsitelty osa sienen toisella, puhtaalla päällä. Käy tällälailla läpi kaikki nahkaosat, huuhtele välillä sieni hyvin.

Voimaa ei tässä tarvitse käyttää, mikäli jokin osa on oikein likainen, voi käsittelyn toistaa siihen kohtaan. Pesun jälkeen anna kuivua hyvin. Itse annoin kuivua noin 20-30 minuuttia, kunnes nahka oli vaalentunut ”takaisin lähtöpisteeseen”.

Sliik Louis Vuitton Montsouris
Sliik Louis Vuitton Vintage Laukku Huolto

Tässä reppu pesun jälkeen. Likaisimmat kohdat olivat pohjassa ja suuaukon reunanahassa. Kaikki nyörit ja lukitukset kannattaa avata/poistaa ennen pesua ja käydä läpi samalla.

Sliik Louis Vuitton Vintage Laukku Puhdistus
  • 4. Nahkaosien hoito. Seuraava vaihe on antaa nahalle sen tarvitsemaa kosteutta eli laittaa pintaan hoitoaine. Aineita löytyy erilaisia, itselläni on kengille vähn tuhdimpi hoitoaine ja tälle vachettanahalle suositeltiin kevyempää, herkälle nahalle soveltuvaa Saphir nappa leather creamia. Hoitoaineen saa kätevästi levitettyä tällaisilla sienillä, kurkista puhdistus-ja levitysvälineet täältä.

Voidetta ei kannata lotrata liikaa, sillä pinta saattaa helposti jäädä tahmeaksi. Ota voidetta pieni määrä sieneen ja käy nahkaosat läpi osio kerrallaan. Mikäli jokin kohta/alue on oikein kuiva, voi käsittelyn tehdä kaksi kertaa. Tällöin kannattaa antaa nahan kuivua hyvin (vaikkapa seuraavaan päiväänkin), että ensimmäinen kerros ehtii imeytyä.

Sliik Louis Vuitton Reppu
VALMIS!
Sliik Louis Vuitton Reppu Huollon Jalkeen

Ja tadaa, tässäpä lopputulos! Pohjaosan käsittelin kahteen kertaan, se kun oli eniten kuiva. Käsittelyn ansiosta sävy tasottui kyllä todella paljon ja nahkaosissa on nyt kaunis hunajainen sävy. Uudenveroista ei tietenkään yli 20 vuotta vanhasta repusta saa, mutta se ei ole tarkoituskaan. Nyt reppu pysyy käytössä siistinä eikä siihen tartu likakaan niin helposti.

  • 5. Suojaus. Ai niin, lopuksi laitoin muutes vielä nahkaosiin kauttaaltaan tämän suojasuihkeen! Se on hyvä suihkuttaa ulkona ja kannattaa pitää tarpeeksi väliä suihkutettavaan osaan. Suojasuihke on väritöntä eikä siitä ainakaan itsellä jäänyt mitään pisaroita tms näkyviä juttuja nahkaan. Tällä samalla voit suojata nahkakengät, -laukut, -asusteet sekä -vaatteet, ja sitä voi käyttää myös kangaskenkien ja -laukkujen suojaukseen.
Sliik Vachetta Nahan Kasittely
Sliik Vachetta Nahka Hoitoaine
Sliik Lv Reppu Huollettu

Kiitos kovasti Arkive Ateliér tuotelähetyksestä, nämä osoittautuivat kyllä oikein hyviksi tuotteiksi ja jatkankin nyt muiden laukkujen kimpussa!

    Lue lisää