Visit Alavus: Liiku luonnossa Alavudella

Kaupallinen yhteistyö Visit Alavus

Kuluvan syksyn aikana olemme perheeni kanssa liikkuneet paljon luonnossa täällä Alavudella. Kokosin tänne neljä vinkkiä, mitä Alavudella voi puuhata ja mikä parasta: ihan ilmaiseksi!

Olen asunut opiskeluita lukuunottamatta Alavudella koko elämäni. Olikin hauska huomata, että on silti paljon paikkoja, joissa en ole koskaan käynyt! Lähdin tutustumaan Alavuden ulkoilureitit karttaan ja kävinpä myös kurkkaamassa Visit Alavus-sivustoa. Ja täällähän on vaikka mitä! Näistä vinkeistä toivon olevan hyötyä sinulle olitpa sitten paikkuntalainen, lähiseudulla asuva tai matkailija. Kohteissa voi ulkoilla Frisbee Golfia lukuunottamatta ympäri vuoden, meillä on suunnitelmissa retkeillä muutamassa paikkaa myös tulevan talvena.

Aloitetaanpas vaikkapa Okskodalta!

Sliik Alavus Okskota

Lähdin poikani kanssa pyöräilemään eräänä syksyisenä iltana kotoamme kohti Okskotaa. Täällä suunnalla voit kiertää vaikkapa kolmen kosteikon pyöräreitin (24 km) tai tehdä Okslammen patikkakierroksen (7,5 km). Näistä molemmista löydät infoa ja kartan täältä Visit Alavus sivulta.

Sliik Alavus Maastopyorareitti

Olimme liikkeillä maastopyörillä, joten päätimme ajaa Okskodalle maastopyöräreittiä pitkin. Reitti oli hyväkuntoinen ja paikkapaikoin aika haastava. Ainakin tällaiselle noviisille. Maastopyöräily oli kuitenkin hurjan hauskaa puuhaa ja silmä lepäsi kauniissa metsämaisemissa. Sykkeet kohosivat välillä kyllä aika korkealle ja illalla kotona tiesi liikkuneensa. Tämä sytytti itsellä kipinän maastopyöräilyyn ja innosti tutkimaan muitakin reittejä. Okslammen patikkakierros taittuu toki myös jalan, matkan varrella on hyvin puihin merkityt opasteet.

Sliik Alavus Luontoreitit

Okslammen rannalla sijaitseva Okskota on kiva retkikohde koko perheelle ja tänne pääsee kätevästi myös autolla. Suuntaa KT 66:lta Okslammintielle, tietä ajetaan nin 3,8 km kunnes näkyy Okskota kyltti ja pääset parkkipaikalle. Ota mukaan evästä ja tee tuli nuotipaikalle tai laavulle! Kohteen löydät osoitteesta okslammentie 380, Alavus.

Sliik Alavus Retkikohde Okskota
Sliik Visit Alavus Okskota

Meille osui kohdalle mitä kaunein syysilta ja saimme nauttia auringonpaisteesta ja upeista syksyn sävyistä. Lammen rannalta löytyy myös laituri ja vene ja ympäristö on kaunista mäntymetsää. Retken paras hetkihän on tietysti eväiden syöminen ja istuimmekin laiturin nokassa pitkän tovin ihan vain ihailemassa luonnon kauneutta. Totesin taas, että näitä retkiä pitää tehdä useammin!

Sliik Alavus Tekemista Ulkona

Jatketaanpa matkaa Mulkkujärvelle! Hauskan nimensä lisäksi tämä(kin) on käymisen arvoinen paikka ja soveltuu hyvin retkikohteeksi koko perheelle.

Sliik Visit Alavus Mulkkujarvi

Tämä oli ensimmäinen visiittimme Mulkkujärvellä! Tänne olikin juuri uusittu pitkospuita ja tehty mm. kivoja levähdyspaikkoja reitin varrelle. Mulkkujärven kierros on kuulemma juuri mitattu gps:lla ja pituudeksi on saatu noin 7,5 km. Vähän siis reilumman pituinen oikeasti kuin kyltissä ilmoitettu 6,3 km. Kuitenkin itse laavu on vain vajaan kilometrin päässä parkkipaikalta ja sen vuoksi se onkin otollinen retkikohde myös perheen pienempien lasten kanssa.

Sliik Alavus Mulkkujarvi Pitkospuut

Olimme liikkeellä sateisen päivän iltana ja metsän tuoksu oli huumaava! Olisin voinut jäädä tänne vaikka yöksi (mikä itseasiassa onnistuisikin laavulla)! Joka puolella oli luonnon ääniä lukuunottamatta ihan hiljaista ja levähdyspaikalta aukesi upea näkymä järvelle.

Sliik Alavus Mulkkujarven Kierros
Sliik Mulkkujarvi Lintutorni

Tästä jatkoimme eteenpäin kohti itse laavua ja ennen laavua löytyy lintutorni. Torni on valitettavasti kunnostusta vailla ja oli nyt poissa käytöstä. Paikalle tuotu puutavara antoi kuitenkin viitteitä siitä, että kunnostaminen olisi suunnitelmissa. Maisemat olivat mielettömän upeat ja paikka onkin lintuharrastajien suosiossa.

Sliik Alavus Mulkkujarven Kierros Laavu

Vähän matkan päästä lintutornista löytyikin itse laavu ja puuvaja. Keskeltä löytyy nuotiopaikka ja laavulta löytyy makkaratikkuja. Rannasta löytyy myös puupenkki, josta voi ihailla lisää maisemia! Tästä voikin jatkaa sitten eteenpäin kierrokselle, kierros siis kiertää Mulkkujärven ympäri. Reitin voi aloittaa myötäpäivään toisestakin suunnasta, jolloin laavulle saavutaan reitin lopussa.

Sliik Alavus Mulkkujarvi Laavu

Uusitut pitkospuut, silta ja siisti ympäristö tekivät tästä retkikohteesta todella mieluisan paikan ja toki hauska nimi herättää myös hurjasti mielenkiintoa! Mulkkujärven kierrokselle pääset osoitteesta ojanvarsitie, Alavus. Mikäli haluat vierailla vain laavulla niin kannattaa lähteä liikkeelle tuosta ensimmäisen kuvan kohdasta, missä lintutornin viitta. Uusittu parkkipaikka on ihan tämän kohdan vieressä.

Sliik Alavus Mulkkujarvi Sydanmaa

Heiteltäisiinkö Frisbeegolffia? Alavudelta löytyy Jokivarrelta Jytinä DiscGolfPark, jossa vieraillimme ensimmäistää kertaa!

Sliik Alavus Frisbeegolf

En tiedä miten emme ole koskaan aikaisemmin käyneet täällä, vaikka rata on ollut täällä jo vuosia. 9-väyläinen rata on rakennettu kauniiseen mäntymaastoon ja täällä nauttii käveleskelystä, vaikka ei itse edes pelaisikaan! Rata löytyy osoitteesta Jokivarrentie 642, Alavus.

Sliik Jytina Disc Golf

Katsokaa näitä maisemia! Maastossa on paljon korkeuseroja, joten se kannattaa ottaa huomioon. Meille sattui todella kaunis aurinkoinen päivä pelailuun ja aika meni kyllä ihan siivillä. Itsehän olin ihan surkea tässä lajissa ja juniorilla oli paljon parempi heittotarkkuus ja -tekniikka. Siitäkin huolimatta nautin frisbeegolfista todella paljon ja harrastuksenahan tämä on edullinen tai ainakin alkuun pääsee edullisesti hankkimalla muutaman kiekon. Toki kiekkoihin sitten varmaan saakin kulumaan rahaa jos lajia alkaa oikein tosissaan harrastamaan. Me kuitenkin lähdettiin liikkeelle ihan peruskiekoista.

Sliik Tekemista Alavudella Frisbee Golf
Sliik Visit Alavus Frisbee Golf

Tätä rataa on paljon kehuttu harastajien keskuudessa ja soveltuu niin aloittelijalle kuin haasteitakin kaipaavalle. Rata on tehty pururadan yhteyteen, joskin selkeästi erilleen eikä mitään vaaratilanteita pääse syntymään. Kuitenkin mikäli porukasta osa haluaisi heitellä ja osa lenkeillä niin kaikki onnistuu samassa paikassa!

Sliik Visit Alavus

Itsehän keskityin vain heittelemään tuloksia sen enempää laskematta. Lähtöpaikalla oli radan kartta ja säännöt ja jokaiselta väylältä opasteet. Lajina tämä on kiva, sillä tätä voi harrastaa pitkälle syksyyn ja aloittaa heti kun lumet sulavat keväällä.

Sliik Alavus
Sliik Visit Alavus Disc Golf Jokivarsi

Ja viimeisenä, mutta ei vähäisimpänä Kiimalammen autiotupa! Kyllä, hassun nimisiä järviä ja lampia riittää täällä!

Sliik Alavus Liiku Luonnossa

Tämäkin oli paikka, jossa kävimme ensimmäistä kertaa. Kiimalampi sijaitsee Alavuden Sapsalammilla ja tänne autiotuvalle tuli kävelemistä jonkin matkaa autolta. Pääset tänne kt 66:n varrelta olevalta Sapsalammin levähdysalueelta. Siitä käännytään Hautavuorentielle, jota ajetaan noin 500 metriä. Tämän jälkeen tulee lato, jonka kohdalta kääntyy vasemmalle metsäautotie. Me jätimme auton tuohon tien alkupäähän, sillä en oikein tiennyt missä kunnossa tie olisi. Se oli yllättävän hyvässä kunnossa loppua lukuunottamatta. Tien lopussa haarautuu vasemmalle hieman pienempi metsäautotie, ja tätä mentiin muutama sata metriä. Tuolta ladon kohdalta autiotuvalle matkaa tuli kävellen noin 2 km.

Sliik Alavus Retkikohteet

Vähän jo epäilin, että ollaankohan me eksytty, sillä tänne ei ollut mitään opasteita. Kuitenkin puhelimen karttaa katsoessa näytimme lähestyvän kiimalampea, joten päättelin, että oikealla suunnalla ollaan. Ja tosiaan lopussa lähtikin polku ylös kalliolle ja sen päällä häämötti näin upeat maisemat!

Sliik Kiimalampi Alavus

Kalliolla ylhäällä oli nuotiopaikka ja itse autiotupa sekä lisäksi huussi. Ylhäältä johti alas rantaan polku, itse lampi on melko pieni ja rannassa oli vetistä suota. Mikäli mielii ihan rantaan niin kumpparit olisivat kova sana olla mukana! Näky kauniina aurinkoisena syysiltana oli niin upea, että otin riskin ja hyppelin rantaa kohti mättäältä toiselle ja jännitin koska sukat kastuvat. Olisi ollut kiva kävellä rantaviivaa hieman edemmäskin, ensi kerralla varustaudummekin paremmin.

Sliik Kiimalampi Ranta
Sliik Kiimalampi

Autiotupa antoi itselle käsityksen, että kyseessä olisi jonkin ränsistynyt mörskä, mutta tupa olikin todella siisti ja hyvin varusteltu! Täällä voi keittää kahvia ja tehdä ruokaa, sisältä löytyy myös kamina ja eteisessä oli polttopuita. Soveltuu siis ihan vaikka yöpymiseenkin!

Sliik Kiimalammen Autiotupa
Sliik Kiimalampi Autiotupa

Tänne tosiaan oli jonkin matkaa kävelyä autolta, joten se kannattaa ottaa huomioon mikäli liikkuu pienten lasten kanssa. Keleistä riippuen metsäautotien kunto saattaa vaihdella, kuivalla kelillä kyllä vähän korkeammalla autolla pääsee aika lähelle.

Omasta instagram kanavastani @sinisliik löytyy kohokohdista ”Visit Alavus”-osio, josta pääset kurkkaamaan myös videomateriaalia joka kohteesta.

Toivottavasti nämä vinkit tavoittavat niin paikalliset kuin matkailijatkin ja ylpeänä teen yhteistyötä oman rakkaan kotikaupunkini kanssa. Täällä on oikeasti vaikka mitä!

Sliik Kiimalampi Visit Alavus

    Lue lisää